Along....Ampun Kan Lah Aku (3)

July 21, 2011

Salam gengs...

Ya-Allah....Along terkedu mendengar penerangan dari doctor....mengikut kata doctor...Besar kemungkinan benjolan asing itu adalah CANCER..... thyroid cancer....kesakitan perut yg dialaminya itu hanya satu petanda ujudnya gejala penyakit yg lebih serius..pemeriksaan lanjut mendapati tiada apa-apa jangkitan atau alahan didalam perut Along....Bagaimana mahu mengesahkan bahawa benjolan tersebut adalah cancer..menurut kata doctor...jika sample diambil dari benjolan tersebut untuk mengesahkan bahawa ia adalah cancer maka Along akan berdepan dengan risiko yg lebih tinggi jika benar ianya cancer, kerana sel cancer akan cepat merebak dari luka sewaktu sampel diambil.Doctor cadangkan agar pembedahan dilakukan, sampel akan diambil dan diuji semasa pembedahan dan jika didapai ianya cancer maka proses membuang cancer tersebut dilakukan dengan serta merta.

Kos pembedahan bukan sedikit jumlahnya..puluhan ribu ...Along bingung, menurut kata adiknya yg kedua, Along boleh mengeluarkan duit KWSP untuk menampung kos rawatan, tapi berapa lama harus tunggu proses pengeluaran.

Pulang dari hospital.Along sugul.Along mengalami tekanan perasaan yg amat sangat.Ia asyik bercerita tentang mati.Sikapnya seperti seorang kanak2....Ditambah dengan kedinginan sikap adik-adik terhadapnya..Along nekad duduk di rumah makchik di Damansara.Biarlah Along pergi..kalau disini Along hanya menyusahkan kamu adik-adik....Tidak ada riak simpati di hati adik2 terhadap Along.Along pernah cakap dekat adik-adiknya..Semasa Along sihat..Along lah tempat korang mengadu..Alonglah tempat korang meminta duit..bila Along sakit.. begini adik-adik layan Along...Adik-adik pandang jijik dekat Along..Adik-adik anggap Along macam sampah....

Hampir dua minggu dirumah makchik...Along pulang semula kerumah..Appoinment dgn doctor semula di Tawakal...Along mohon dibedah.Seminggu lagi kata doctor.Mak Along binggung memikirkan tentang kos pembedahan.Ikhtiar nya yg terakhir adalah anak angkatnya seorg warga Indonesia yg dah lama menetap di sini.Panggilan dibuat dan hari yg sama juga anak angkatnya memberikan duituntuk menampung kos pembedahan.Syukur mak Along tidak terhingga.

Tiba hari pembedahan dilakukan, Along dihantar keHospital oleh adiknya yg kedua.Sebelum pergi Along berjumpa dahulu dgn adik lelaki dan adik bongsunya.Along nak kena operation nnt..tolong doakan Along.Sikit jer tu Long operation nya..tak payah risau sgt la...Along angguk..tapi kita tak tahu lagi..kalau mmg betul cancer....macam mana....Sudah la Long..ko dah mula la nak merepek...cuba ko pikir positif..selalu sgt pikir yg bukan2....Si bongsu ni mmg cepat betul naik angin..Along diam...dan berlalu.....

Petang tu Mak Along menelefon kerumah memberitahu Along telah selamat dibedah....Pembedahan mengambil masa sekitar 7 jam.....Mak Along kata...mmg sah benjolan asing di leher Along tu adalah Thyroid Cancer....

Tiga hari dihospital...Adik2 yg lain datang melawat Along kecuali si Bongsu.Kenapa keras sangat hati si bongsu?..kenapa tidak ada rasa simpatinya terhadap Along?...walhal selama ini Along banyak membantunya.

Along dibenarkan pulang pada hari keempat..pembedahan berjaya dilakukan...Namun Along harus melakukan kimoterapi...Along harus memakan Ubat sepanjang hayat Along.Kata doctor cancer ni..sel nya ada kemungkinan akan aktif semula dan pemeriksaan harus dilakukan dan menyuruh Along agar tidak gagal untuk melakukan pemeriksaan seperi yg telah disyorkan.

Kata Mak Along...petang selepas balik dari hospital..Along menanyakan pada maknya..mana si adik bongsu...Mak Along kata dia kerja...Bila saja pulang dari kerja..si adik pon melihat Along di dalam bilik....kau dah balik dah Long?....Ko macam mana?....

SAMPAI HATI KAU TAK ZIARAH ALONG KAT HOSPITAL.....KALAU ALONG MATI MACAM MANA....


PEMBERITAHU:Apa lagi yg lebih berharga dari EMAS kalau bukan MASA..apa lagi yg lebih tajam menghiris hati dari PEDANG kalau bukan KATA-KATA...

38 geng komen :

Encik MamaT said...

ada sambungan lagi?


ntah la... kadang2 kita selalu pentingkan diri.. yang kita fikir hanya untuk diri kita... tentang orang yang selama ini berkorban utk kita langsung tak pandang...

Eye_nee said...

mamat the geng...

Ada Mat ..grand Finale nya..tungguuuu

Adik2 Along yg pentingkan diri sendiri..

aRoL said...

realiti ke fantasi ni cik kak? kalau realiti sedih la kalau adik beradik pun camni..

LotsOfLove said...

saya ada masa untuk membaca kisah seterusnya walaupun ada 100++ pages lagi. hehehe..

Eye_nee said...

aRoL...
Kisah kehidupan masyarakat ni RoL..

dan

ianya...REALITI....

Eye_nee said...

Pearls...
Tq sis...

NM02 said...

lagi!!!!!

Eye_nee said...

NM02...
Tungguuuuuuuuu........

Kakzakie said...

Sayu kakak atas apa yg menimpa Along. Ujian buat org selalu pasrah dan redha - sampaikan salam kakak pada Along.
Moga ada sinar juga dipenghujungya. Kuatkan semangat. Kakak ada kawan yg critical kerana barah payu dara dan telah dibuang sebelah yg katanya umur tak panjang kini telah melewati 20 tahun. Dia kena waktu anaknya berusia 5 tahun. Kini anak itu telah berumahtangga pun dan kawan kakak hanya menjalani kimotrapi setahun sekali yg dulunya setiap minggu.
Kuatkan semangat Along, doa pada Allah, kerana Dia yg lebih berkuasa...

A.I said...

-______-" ayoyo..

kak, x sabo nk baca sambungan criter ni..

Eye_nee said...

Kakzakie...
InsyaAllah saya akan kirimkan salam dekat Along...Along mmg tabah...dugaan Allah tersembunyi segala kebaikan yg tidak terduga kemampuan akal berfikir....

Eye_nee said...

Ai..
Nanti kan grand Finale nyaaaa....

Sihat kah Along?
Adakah Kemaafan buat adik2nya???

Hantu Kak Limah said...

Aku sangat trauma dengan perkataan PEMBEDAHAN.....
sejak 2 menjak jd warge hspital...aku sgt sensitip kalo orang cakap camtu......rase macm bende tu yg nk jadi.....isk..isk..isk...

(prezen hantu tu maybe sampai sebelum start nk bukak pose...huhuhu..sabor je ek...)

Eye_nee said...

Limah hantu...
aku paham ketromaan engkau terhadap perkataan BEDAH itu...sbb hantu BEDAh the rock akan mengugat kepopulariti ko nnt..

akannn ku tunguuuu..bila detik saat itu..akan ku tunguuuuu..tapi jagn engkau tipuuuu...

bobhandburry said...

salam kunjungan.. blog menarik ;)

-zu
http://www.zuwairiaiman.com

Pepel BoNda AmaNi said...

terus tersedu sedan..menahan air mata...

ieda said...

oh saya ingatkan realiti dlm idup akak .. aduhhh sedih saya nie ..

ainnoraini said...

sedih dan sayu bile bacenye..
dah bace dari mula lagi...

ILA HonEyBuNNy said...

iya la...sedih ja baca cerpen neh...

sayu ja baca pun...semoga along tabah..kiranya ne kisah realiti la eh...khdpn skrg....

Eye_nee said...

bobhandburry..
Tq singgah disini..

Eye_nee said...

Budak Ungu...
:( :( :(.....

Eye_nee said...

ieda..
ia nya sememang realiti Ieda....

Eye_nee said...

ainoraini...
sedih pilu..Along lagi sedih kannn...

Eye_nee said...

Ila HoneyBunny..
Sebuah cerpen realiti..bukan drama saduran ianya sebuah kenyataan sis...

Rinna said...

Sangat menarik.. ada sambungan lagik ker.. teruskan laa yer..nak tau kalau ada lagik..

Ann Huda (Ate) said...

Tak sempat lagi Ate nak membaca... kalau ada yg 3, mesti kena baca dulu yg 1 dan 2...Bila dah ketinggalan, sulit nak mengejar.

Adzriel @ Liza AB said...

phobia dgn kanser thyroid ni.. arwah ayah kak liza tak sempat buat operation. kak liza doakan along sembuh..moga ada kehendak Allah agar kansernya hilang terus.

Solehah said...

benda macam ni kita kena ready juga dr segi mental kan. x boleh espect orang akan bg perhatian masa kita susah, sbb lumrah manusia time susah dia menjauh..doakan adk beradik kita ada ikatan hati yang kuat.amin.

Eye_nee said...

Rinna..
Sedang fikirkan nak sambung atau tidak....

Eye_nee said...

Ann Huda...
baca Perlahan-lahan sis...

Eye_nee said...

Adzriel@Liza AB..
Sudah sampai Ajal arwah ayah kamu...semoga ditempatkan ia dikalagan insan2 yg beriman....Semoga Along diberikan kesihatan yg Baik...

Eye_nee said...

Solehah..
di sebalik Setiap kejadian ada hikmah yg maha besar berlaku...

Ati Masrif said...

bab2 sakit kronik mcm
kanser ni mmg ditakuti..

plan nak ambil insuran nyawa
senang sikit bila sakit
tak susahkan org lainkan...

siapa along ni nee??

ieda said...

oh realiti ke kak .. aduhhh susah nak percaya kan .. sedih

Eye_nee said...

Ati Masrif..
Betul jugak kan Ati..perlu ada insuran ni..kita tak tahu..tiba2 dpat penyakit kronik...simpanan pulak sedikit...

Siapa Along????...

??????????????????????

Eye_nee said...

ieda..
yup..realiti sis...

Cik Ina Do do Cheng said...

geng, harap-harap Along tabah menghadapi ujian dari Allah SWT. aku pun tak tahu kalau ditimpa ujian cam ni boleh tabah atau tidak. kadang-kadang berat bahu memikulkan. kita belum kat tempat dia lagi, tapi aku harap sangat sekiranya orang sekeliling dapat beri dia semangat.

Hanis Azla said...

kdg2 kita ambil mudah perkara yg pada org lain terlalu penting kan.. tanpa sedar kita dah lukakan perasaan org lain..