Selamat Tinggal.....Aku Mohon......

December 30, 2011

Salam gengs

Bertemu kembali gengs
Semoga Kalian Sentiasa dalam RahmatNya gengs...

Selamat Tinggal
Bukan kehendak Ku
Bukan Keinginan Ku
Ia Fitrah
Semulajadi
Samada Suka Atau tidak
Itu Lah hakikat

Selamat Tinggal
Kita tak akan berjumpa lagi
Tiada Cara
Tiada Jalan
Tidak akan tumbuh
Malang Sekali untuk diganti
Ia hanya sekali
Sekali datang
Sekali Pergi

Selamat Tinggal
Ada Cerita Suka
Ada Kisah Duka
Ada Anjakan usia
Ada Pengalaman Mendewasa
Ada kenangan Manis
Ada Palitan Kelat
Ada Rezeki Melimpah
Ada Ajal menjengah
semua yg ada mengajar erti kehidupan..Takdir...Pasrah...Sabar...Berserah..Redha...

Selamat tinggal
Aku mohon keampunan
Aku minta kemaafan
Halal Kan segala bacaan
Yang Ku tuliskan buat kalian
Andai ada kepincangan
Terguris secara sedar
Atau sebagai kiasan
Terkadang aku tidak perasan
Kerana Aku merancang
Allah juga merancang
Dan perancangan ku jauh menyimpang
Tersasar menguris hati korang



AMPUN KAN SEGALA KEKURANGAN KU GENGS....


PEMBERITAHU:Selamat Tinggal 2011..Selamat Datang 2012.....

Tutup...Buka..Tutup...Buka...

December 28, 2011

Salam gengs...

Maaf...Maaf..Maaf....

Tiada Bahan bacaan sejak 3 minngu yg lalu ku tinggalkan buat korang gengs...

Masih Ada yg sudi menjengah...menjenguk...

Terimakasih...Terimakasih....Terimakasih...

N3 Aku ini tidak aku tunjukan jari kepada seorg...

Niat aku untuk semua orang...sejenis ku...kaum HAWA...seagama...


Dulu
Sebelum ada petunjuk
Ia terbuka
Tahu ianya satu dosa
Tapi buat-buat tak tahu apa

Kemudian
Pernah juga cuba-cuba
Tutup nampak cantik juga
Kemudian Tutup sekadar Berfesyen cuma
Lama Kelamaan tahu ia tuntutan Agama


Bagi Aku..
Semaada di Tutup Atau di Buka
Menghormati hak itu paling utama
Sedangkan Ketahuan Ku Sepanjang btg kail mengukur laut semesta
namun Bila Sudah Bersedia menutupnya
Tutup lah sampai kau menutup Mata
Jika Tidak Tak perlu di Tutup Sehingga Telah Bersedia utk menutupnya
Hanya jangan sampai tertutup mata dahulu sebelum sempat menutupnya

Pemberitahu:Aku manusia biasa penuh dosa...mendapat hidayah menutupnya lewat usia 20 an...ampunkan dosa ku Ya-Allah...

Kesinambungan

December 01, 2011

As-Salam gengs Bloq...

Sihat semua gengs...

Ada sesiapa meyaksikan atau merasa berkobar dan membara-bara didalam hati menyaksikan perhimpunan seluruh bangsa mu malam tadi...

Ada????

Tiada!!!!!!...

Mengapa??????????????????

Kerana.....

Hanya Aku..Pendapat aku...Rasa Aku...Hati Aku dan Jiwa Aku...

Kamu??? aku tidak tahu...silakan kalau mahu berkongsi rasa itu....

Kerana Aku..
Bukan Tuah... yg tahunya turut kata pemerintah biar pun salah
Tidak Juga Aku Menjadi Jebat...Derhaka pada pemerintah dek kerana akal yg singkat
Bukan Mahu Menjadi Tanggang...Senang sedikit sudah lupa dari mana asal ku datang

Kerana Aku..
Bencikan cacian dan umpatan kebanyakkan Perwakilan
Bencikan Tohmahan dan kejian sesama insan
Benci bila Islam dianggap hanya topeng pada satu kepartian

Kerana Aku..
Inginkan mereka duduk semeja sebagai kawan
Sanggah sesiapa yg memperlekehkan Islam
Cari Satu Wardah agar Ukhwah menjadi rapat tak akan renggang

Realiti Atau Fantasi......

Siapa yg tentukan???....

Dia???atau aku dan kamu???



PEMBERITAHU: Rahsia pangkah memangkah hak Mutlak Individu.

Khalifah Dunia

November 30, 2011

Salam gengs...

lama tidak menyapa kalian...
lama tidak menulis...
lama sudah berehat
lama sudah idea kering
lama benar malas bertamu
lama benar...lama benar...benar lama....

Khalifah Dunia
Malam ini mula bicara
Bicara Tentang Memajukan Bangsa
Bangsa Siapa????Bangsa Mu?..BangsaKu?

Khalifah Dunia
Masih Muda
Kata-kata ada daya
Bicara wawasan bertenaga
Untuk Siapa???Aku???..Kamu???Semua???

Khalifah Dunia
Aku Suka???..Tidak Barangkali...
Mengapa???..Entah Lah
Hati Terlalu Sukar Menerima
Aku Sukakan Khalifah Tua itu
Nun Di sudut Sebuah Negeri

Khalifah Dunia
Tidak Suka Tidak Bererti harus Menderhaka
Pilihan Semua
Secara Adil
Adil kah????
Telus Kah????

Khalifah Dunia
Kau akan dihisab dahulu
Saat itu
Adil Mu Harus Jitu
Amanah Mu harus Tepu
Kerana Seluruh Anggota mu
Akan Berbicara...Seluruhnya...Semuanya..
Bukan Hanya Lidah mu...

Khalifah Dunia
Ikhlas Lah
Jujur Lah
Telus lah
Amanah Lah

Umat Ku...Umat Ku...Umat Ku.....Lidah Khalifah Agung...

Khalifah Dunia
Mati itu benar...


PEMBERITAHU:Aku rakyat Malaysia...Umat Muhammad...

Gadis Ku...Seri Mewangi Bagai Di Siram Selautan Kasturi..

November 22, 2011

Salam gengs semua...

Disana sini tak habis2 masih segar lagi kita bercerita tentang Hero-Hero Harimau Malaya..

Pujian dan sanjungan datang bertubi-tubi...

Kalau bukan kita yg memuji siapa lagi kan gengs...cumaaaaaa harus berpada-pada

Pujian kadangkala buat kita alpa dan terleka kan...

Tajuk N3 aku..Petikan Lagu Kumpulan Search Ni gengs.....lagu2 rock kapak dan aku bagaikan isi dan kulit gengs....

Entah mengapa aku suka sgt bercerita dlm bentuk puisi....bentuk puisi ni bagi aku ianya tidak terus terang bercerita.. masih ada yg dapat disembunyikan supaya ianya menutup sedikit isi cerita yg ingin kita sampaikan dan membuatkan otak bekerja mencari maksud yg tersirat disebalik cerita yg tersurat.

Gadis Ku..
Aku Ibu Mu
Aku Tahu Keinginan Mu
Kerana Aku Juga Pernah Seusia Mu
Saat Waktu Umur Ini
Jiwa Mengelodak Tinggi
Mahu Bebas Kesana Kemari
Mahu Berpeleseran Kesitu Kesini

Gadis Ku...
Kerana Aku Ibu Mu
Niat Mu selalu Ku tahu
Kamu Ingin Bersantai dengan Teman-teman Mu
Ajakan Teman2 Buat Kamu buntu
Ingin Mendapat Keizinan Ku Kamu Kaku

Gadis Ku...
Dan Kerana Aku yang melahirkan Mu
Ada rasa Takut dihati Ingin Melepaskan Mu
Kamu Masih Mentah Senang tertipu
Persoalannya nnt bagaimana dengan Aku
Jika sesuatu Yang Buruk terjadi kepada Mu

Gadis Ku...
Mak sayangkan Kamu
Tiada Niat Nak Mengokong Mu
Apatah lagi Menyekat Keinginan Mu
Mak tahu Kamu mahukan Hiburan
Menonton wayang dengan teman-teman
Hangout mengusik rakan dan taulan

Gadis Ku...
Sampai waktu nanti
Saat Fikiran mu sudah sebati
Boleh Berfikir Tentang Dunia Ini
Pergilah kemana pun mahu mu
Kerana Saat itu nanti
Mak Sudah dengan sepenuh Hati
Tahu Kamu mampu berfikir
Bukan sahaja dari Hati
Malah dari Akal fikiran Yang Sejati.......

MAAF KAN MAK...
SAAT INI...
WAKTU INI...
KETIKA INI...


PEMBERITAHU:Kamu masih terlalu kecil.....

Negara Ku....Tanah Tumpahnya Darah Ku..AKU BANGGA...

Salam gengs semua..

Yeahaaaaa...Yehaaaaaa....

Satu Perlawanan Yang Cukup Dramatik Malam tadi...

Tahniah Buat Pasukan Kita HARIMAU MALAYA yg telah mematahkan kedua-dua sayap SANG GARUDA...

Terharu sungguh la tgk game tersebut....sehinggakan aku dan si kecik aku tu mengeluarkan airmata kegembiraan geng...

dan kemudian aku tiga beranak bangun dan menyanyikan LAGU NEGARA ku menggunakan pitching yg begitu tinggi sekali sehinggakan pekerja bengkel abg ipar ku yg berbangsa Indonesia menutup pintu rumahnya...hahahaha....

TAHNIAH HARIMAU MALAYA.....

HARIMAU MALAYA 4
GARUDA PATAH SAYAP 3



PEMBERITAHU:Bolasepak permainan berpasukan bukan individu...pemain khususnya penyerang harus lebih bersikap tidak kedekut mahu menjaringkan gol atas nama sendiri hingga menjejaskan pasukan...

Master Chef

November 16, 2011

Salam gengs Semua...

Buat Gengs yg bekerja...Susah tak nak cari Kedai makan kat tempat korang gengs..

Tempat kerja Aku ni yg ada pon Restoran Mamak jer gengs..Mahal satu Hal...

Lauk itu ker itu jer..muak..jelak...Kari...Kari...Kari...

Nak buat mcmmana kan gengs...nak masak bekal malas..tanggung lah sendiri.....

Tapi hari ni gengs....Berselera sungguh aku makannnnnnn.....

Tgh hari td aku Balik kerumah...Nak Pergi Kesekolah Yana..Kan ari tu masa bentangkan belanjawan Bang Ajib nak kasik 100 henggit kat semua pelajar...bantuan permulaan sekolah katanya..dapat lah nnt beli Baju sekolah baru buat Yana barang sepasang...

Sebelum pergi Sekolah Yana aku singgah Kerumah Mak....

Perut Tgh Lapar.....

Nampak pulak mak dekat halaman rumah..nak pergi kebun dia..

"Mak Masak Apa???"

"Apa hal tanya lauk kat umah mak....masak lah sendiri....."

"Uih mak makan dalam betul jawapan mak ni...Jangan Kejam sgt Mak....."

Mak senyum..




Gulai Tempoyak Ikan Talipia.....Pekattttt....terbaekkk pernah aku temui...



Sambal Petai...
Sambal terung Bulat Ciliapi + Ikan Bilis...
Sambal Ayam...
Sambal Ikan Selar...
Rebus Pucuk Ubi..Kacang Botol...terung telunjuk cicah sambal tokok....
P/s: Rumah aku + Umah Mak + Umah Angah..Pengunaan Cili Sebulan dlm anggaran tidak tercapai akal mu gengs..

Mak...
Timakasih
Timakasih banyak-banyak
Timakasih tak terhingga
Timakasih ketat-ketat
Timakasih erat-erat dan
timakasih ini yg paling best

TIMAKASIH DAUN KELADI...
BALIK KEJE NANTI...
NAK TAPAU ITU INI...
HARAP-HARAP MAK BERI

SAYANGGGGGGG MAKKK



PEMBERITAHU:Aku dan Angah dah duduk Rumah Sendiri lebih 2 thn...Tapi Jumlah yg mak masak setiap hari dirumahnya...tetap sama seperti kami masih lagi tinggal bersama..Mak ckp..
"Kalau penat nak masak balik keje nanti..Ambil lauk dari umah Mak.."....
Ya-Allah Panjangkanlah umur Ibuku...Mak aku sayang kamu....

Cake Angry Bird itu buat aku Marah Sedikit awalnya...

November 15, 2011


Salam gengs semua..

Semoga geng semua didalam Rahmat dan Keredhaannya...

Terimakasih gengs..atas komen dan nasihat korang semua agar aku lebih berhati-hati lagi ketika memandu..terimakasih sekali lagi...

Ok gengs..aku nak cerita disebalik Cake Agry Bird Si yana ni...

Awalnya aku ingat nak belikan dia cake from SR..sbbnya tahun lepas masa aku raikan harijadinya aku belikan beberapa keping cake dari SR dgn perisa berlainan bukan main suka dia lagi geng...namun anak buah ku sudah menceritakn ada ternampak kek Angri Bird ni...jadinya Yana pon mohon aku membelinya....aku tak berkenan sebenarnya cake AB ni..dgn cream dia yg tebal..pasti manis....dan yg lebih sadisnya nnt..aku pasti cake ni akan terperap kat dlm peti ais dan selepas itu akan menjadi teman tapi mesra tongsampah...

Kau tahu gengs...masa masuk kat dalam kedai cake tu...bila dia nampak saja cake AB tu excitednya dia gengs....Boleh tahan jugak harga cake tu gengs...aku katakan pada dia..kita beli cake lain...dan sebagai biasa gengs..dia tidak membantah...biarpun ada riak kecewa diwajahnya..kemudian dia berlalu dari tempat terletaknya cake AB tu kesebelah yg lain pula...Ada cup cake Agry Bird disitu gengs..

"Tak per lah Mak..cake Angry Bird yg besar tu mahal..boleh tak mak beli kek Angry Bird yg kecil ni jer"...Tapiiii adik suka cake AB yg besar tu...."

Aku diam gengs....

Aku tahu dia mahukan cake tu..sgtttt...sgtttt...

Lantas aku tanya kan..

Betul adik nak cake AB yg besar ni...

"Adik Nak..tapi mahal...tak per la..tak per la"....

"Mak belikan ok..tapi janji dgn mak...adik kena belajar rajin-rajin"...

Ada senyum di bibirnya gengs...

"Adik Janji...Adik janji.."

"Timakasih mak..timakasih mak..."

Sepanjang Jalan sehinggalah sampai dirumah entah berapa kali terimakasih nya kepada aku gengs...

Dan buat kan aku lebih terharu gengs..bila semalam dia katakan kepada ku

"Mak..Maaf yer...adik terlupa nak makan cake Angry Bird tu..nnt adik makan lagi....kesian mak dah belikan cake tu untuk adik"



PEMBERITAHU
:Ini lah Yana gengs....dia begitu prihatinkan aku ...semoga sehingga dewasa Yana akan terus bersikap begini terhadap aku gengs....Kakak dan zati jgn terasa hati pula mak bercerita tentang keprihatinan Yana ni ok...Kakak dan zati juga sayang dan prihatin pada mak kan....

Rabbighfirli Wa'Fuanni....Kerana Sesungguhnya Hidup Ku Dan Mati Ku Hanya Utk Mu..

November 11, 2011


Salam gengs...

Jumaat Bertamu Semula...

Bersyukur atas nikmat nyawa yg telah diberikan sehingga jam ini...

11.11.11...tarikh yg cukup simbolik yg hanya dtg sekali seusia hidup kita kan gengs...

Nyaris....Sipi....Hanya Sesaat membezakan...Jika Tidakkkkkkk......


Pulang dari pejabat petang semalam gengs....
Menunaikan permintaan Si Kecil Ku..
Ingin nak makan kek Sempena Hari Jadinya..
Dan aku pula ingin mencari hadiah buat Majlis Perkahwinan geng Pejabat esok Di Gemas, N9..

6.30 ptg keluar dari rumah...
Aku ke The Store, Sg. Buloh...mencari hadiah....sambil tu sikecil minta Pelekat Angry Bird..Besday Girl katanya..tunaikan jer la permintaaannya...keluar dari The Store ke kedai kek pula...belikan kek utk dia...
lebih kurang 7.20....aku bergegas pula nak ke Econsave cari brg dapur...Tergesa-gesa dibuatnya
Aku akui...mmg kelalaian aku waktu ini gengs...Kereta ku Pandu Laju...sehinggakan aku tidak perasan kereta didepan ku telah pon berhenti....

MAK!!!!!...aku dengar jeritan Izzati anak kedua ku gengs...
Ku tekan pedal brek serapat mungkin.....masih tak berjaya...
Lantas ku belokkan stering kekanan Jalan..Kereta ku pandu memasuki lorong bertentangan....dan berhenti betul2 bersebelahan kereta didepan ku...jika tidak ku elak kan gengs...BOOMMMM...aku yakin..aku pasti..mencium vontotnya....
SYUKURNYA...kerana tidak ada kereta yg dtg dari arah bertentangan saat ini...

Jika Tidakkkkkkkkk....
11.11.11......Dimanakah aku?????.......
SYUKRAN YA-ALLAH memberikan rahmat umurku sehingga hari ini...


Gembira ria tak terkata dpt kek Angry Bird...Terimakasihnya Berkali-kali kepada ku gengs


PEMBERITAHU
:Berhati-hati diJalan Raya..Ingatlah Org yg tersayang.....

HAppy Birthday Love..

November 10, 2011


Salam Gengs...

Selamat Hari Raya Aidil Adha....belum terlambat kan gengs mengucapkanya..

Hari ni 10/11/11..Ulang tahun ke 7 kelahiran Puteri Ketiga Aku gengs...

ADRIANA BATRISYIA BT ROSSTAM

Selamat Hari Lahir Buat mu Sayang
Semoga Rahmat Allah Mengiringi Kehidupan mu
Semoga Barakah Umur Berpanjangan Buat mu
Semoga Kesihatan Yang Baik Mendampingi mu
Semoga Rezeki yang Halal Melimpah buat mu

ADRIANA BATRISYIA
7 tahun membesarkan Yana
Mak rasa bersyukur benar
Punya puteri seperti kamu
Tidak banyak kerenah mu
Kata mu sering buat mak terpaku
"Rehatlah mak...itu sering ucapmu"
Tatkala melihat letih lelah ku

ADRIANA BATRISYIA
Jika kau inginkan sesautu
Pasti ini akan kau tanyakan dahulu
Cukup tak duit mak nanti
Nak makan dioffice waktu tengah hari
Ah!! Sayangnya mak terhadap kamu

ADRIANA BATRISYIA
Tiap tahun menjelma
Kau menjadi semakin dewasa
Tiap tahun juga pesanan mak tetap sama
Jaga Maruah Diri Sentiasa
Tuntut Ilmu Hingga Berjaya
Jadi Anak Yg menghormati orang tua
Agar hidup mu Penuh Redha Nya





PEMBERITAHU:Sayang mak..Kasih Mak..Cinta Mak tak pernah mati buat Yana......
Kakak dan Zati juga....

I'm Sori Spaiii...

November 04, 2011

Salam gengs semua

Jumaat semula kan gengs...

Baru aku perasan aku update N3 seminggu sekali jer...

Korang Fedup ngan aku gengs???....Please gengs..Tolong jangan yer...Siapa lah aku tanpa kamu gengs...hari2 ku akan mendung semendung musim tengkujuh yg melanda kini....

Muntah korang mendengarnya gengs????

Ingin Menyelami hati seorg rakan yg hidup tanpa tahu siapa ahli keluarga sebenarnya...

Apa Perasaan???
Menangis menjadi sahabat paling akrab
Sering tertanya-tanya...Siapa?..Mengapa??..dimana??...Apa salah Ku.....

Saksi kan...Agak Panjang Kali ni gengs...

Layannnnnssszzz...

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@@@@@@@@@
@@@@@




Spai...Spai....Amboi..syok tidur nampak..maklumlah cuaca mendung2 ni....
Ko naper ni geng...kacau aku nak tidur ni...abis lah mimpi aku..
Ko mimpi apa Spai?
Biarlah Rahsia..
Budgetttt!!!!..Simply Siti la kononnnn...



Jom Spai....naik atas tangan aku....aku nak tunjukkan kau sesuatu....tapi aku nak minta maaf dekat ko ....sbb merahsiakan hal ni dari kau....
Bunyi Macam suspen jer ni geng...
Aku harap ko bersabar yer Spai....Aku tahu kau pasti akan down...
Apa Barang nak down2...Aku kan Jantan Tulen...Tulen banggg...Awww...hahaha..




Geng!!!!!!...Aku ada mak geng???....aku ada adik beradik???....
Kenapa Kau tak bgtau aku geng??....
Mana Mereka???...
Spai.....Ya...itu mak dan adik2 kau....
Jadi Kau memang tahu dari dulu aku ada mak yer geng???..mengapa kau sembunyikan dari aku...kau tahu kan...betapa dlm minda aku ni...berlegar2 seribu persoalan...Mengapa???...Kenapa??....Adakah mak aku tak sayangkan aku???
Mak kau sayangkan ko Spai....Kau tak akan faham Spai...Mak ko dan adik2 kau dibeli oleh sahabat baik aku disuatu tempat....dan kau diberikan kepada ku dgn amanah Spai....Supaya kau aku pelihara sebaik mungkin...




Aku tak percaya mak aku sanggup beri kan aku pada orang lain geng..Apa salah aku???..
Spai..kau jgn salah faham..tak der seorg ibu pon yg sanggup berpisah dgn anak nya Spai...Tapi Mak kau tidak berdaya...Percaya lah...


Dah La Spai..keluar dari bawah tu...mari naik atas tapak tangan aku....
Aku sedih geng....Kenapa bukan adik2 aku yg mak aku beri pd org...Kenapa Mesti aku???



Spai...ko dengar sini....Kau anak yg sulung...Anak Jantan...Aku yakin..Mak kau pasti tahu yg kau akan tabah dan mampu meneruskan kehidupan tanpanya...kalau mak kau berikan adik2 kau pd org lain..sudah tentu adik2 kau tidak akan mampu menanggung kesedihan...Kau faham kan Spaii..
Bukan semudah itu untuk memahami geng...melontarkan kata2 memang mudah...yg menerima semuanya..belum tentu semudah yg di kata....hati aku perasaan aku....terlalu berat deritanya geng..terlalu berat...



Spai...kau tau kan aku sayang kan kau....aku akan jaga kau sebaik mungkin....



Geng..I need a big hug....Please geng....
Yes of course Spai....aku sayangkan kau Spai....



Spai...kalau kau nak jumpa Mak dan adik2 kau...aku boleh usahakan...
Not at this moment geng....aku belum bersedia...
Geng...masuk kan aku semula ke dlm tempat beradu aku....aku nak rehat....



PEMBERITAHU: Apa juga bentuk kehidupan yg kita lalui....berfikir dgn positif itu satu terapi yg sangat mujarab...

Dia Selesa Begitu..Biarkannn...

October 28, 2011

Salam gengs..

Jumaat Bertamu Lagi....

Alhamdulillah....

Izin kan Aku gengs...


Aku mahu bercerita
Biar hanya Sekadar Kiasan
Aku tahu dia tidak akan tahu
Lama Mengenalinya
Dia Wanita Besi Hati
Zahirnya Dia Selembut Sutera
Meneruskan Sebuah Cinta
Dia rela
Dia redha
Dia telan Semua
Demi Seorang Lelaki
Di Sebalik Wajah Lembut itu
Ada Duka Tersembunyi
Ada Luka Tak Pernah Sembuh
Kesal Barangkali Juga Ada
Melihatnya Tertawa
Tawar...Hambar..
Melihatnya Tersenyum
Hilang kemanisan
Dia Tidak Pernah Bercerita
Dan Aku ..Tidak mampu Bertanya
Memandangnya aku sedih
Melihatnya Aku Simpati
Menolong Sekadar mampu ku
Pernah Ku Tanya Kan Kepada yang Lain
Jawapan mereka tetap Sama
Dia Tidak Pernah Bercerita
Meluah Rasa..
Semua Terpendam Di Lubuk Hati
Segala tersimpan terkunci
Aku sekadar berkata kepada mereka
Dahulu Itu Pilihan nya
Dia Tidak Pernah Dipaksa
Cuma Pernah Dinasihat Keluarga
Agar Berfikir sebelum meneruskannya
Barangkali dia terfikir
Andai kata Keluar dari Mulutnya
Paku Buah Keras
Bakal di terima nya......

Ah!!!!!!!..Kasihannya dia....



PEMBERITAHU:menyimpan semua masalah itu sendirian..membebankan...namun meluahkan juga... harus bijak memilih teman...Jangan Sampai beban yg kau luahkan menjadi bahan jajaan kemudian....

Spaiiii..Oh..Spaiiiii

October 21, 2011

Salam gengs semua..

Korang Sihat gengs...

Musim Hujan sekarang ni kan gengs...Jaga kesihatan kamu...

Lama dah tak bercerita tetang geng aku yg satu ni..

Geng kamceng tanpa nyawa ni....

Ilusinasi...halusinasi dan imaginasi aku...

Layannnnsss...




Geng!!!!..Geng!!!..Tolong Geng......Mata aku dah kabur Ni...Aku tak nampak ko dgn Jelas Ni geng...bawak aku pegi Tun Husin Onn geng...nak chek mata aku

Ko kenapa ni Spai..terjerit-jerit....

Mata Aku ni geng..tak nampak....oh Tidakkkkkk....aku tak mau jd kasim Selamat geng..

Apa yg ko merepek ni Setannnnn.....Yg ko pegi duduk kat belakang spek mata aku tu kenapa.....turun dari situ....haihhhh...



Geng..Pehal ko dengar klasik Nasional ni....Apa barang Klasik Nasional..Tu orang2 tua punya chanel...Aku tukar Mix FM yek..

Wei..wei...Jgn nak mengada-ngada yer....sesekali aku nak layan lagu lama....blah dari situ....


Geng..pehal ko dengar radio ni volume dia slow sgt....berbisik kat dlm kelambu pon lebih kuat dari ni....

Kau memang nak kena kan Spai...kalau keluar jer dari tempat bersulup ko tu...mesti ader jer yg kau nak kacau kan....Wei ni Opis la...kalau ko berani besarkan Volume tu aku lastik ko...Ko mesti ada benda nak mintak dari aku ni kan...Ko nak apa ni Spai....

Hehehe...ko mmg geng yg memahami kan geng....tu yg buat aku sayang ko ni geng....

Jgn nak mengada la Spai....Ko jgn mintak yg bukan-bukan....

Ala..boleh lah geng...boleh lah yer...boleh la...tolong la geng...kejap jer....




Kalau ko tak mau biar lah aku mati geng...biar lah gunting yg tajam ini membelah perut ku...biar ko merasakan kekesalan nnt....sanggup ko tgk aku pergi geng.....hanya kerana sedikit permintaan kecil ku itu

Kau ni kenapa Spai..dah tebiat nak mampos.....

Ah!!!menusuk betul ayat yg ko lontarkan geng....kalau begitu kata mu..biar lah aku tamat kan riwayat ku ini.....geng!!! aku betul2 ni bukan main2...

Ko boleh sabar tak....ko ni kan kalau nak sesuatu benda tak boleh nak bersabar langsung...penah tak ko pikir...aku ni ada masalah ker...aku tgh tension ker.....cubalah memahami hati aku jugak Spai....macam ni ker geng.....macam2 dah kan aku buat tuk ko...PANJAT PERIGI..MAIN JONGKANG-JONGKIT...ada sampai nak BUNUH DIRI bagai..ni nak mainBUAI pulak dah..melampau tau ko ni Spai....


Buai laju sikit geng....Aku nak Nyanyi Sekali ni...


laju...Lajuuuu.....Buai Ku lajuuuu....



Pohon Beringin....Dahan Nya Tinggi




Dah..dah turun...turun...byk cantik muka ko..siap nak nyayi2 bagai....lagi pilem bawang putih bawang merah bagai ko yer....ko hengat boleh kawen dgn anak raja....

Ala geng..ko ni kan aku nak feeling2 sikit pon tak boleh....

Ok..Spai td ko ugut aku bagai kan...nak bunuh diri la..apa la..nak tikam pakai gunting bagai kan..ni ko dengar sini...aku nak kasi ko minum benda ni...sedap likat lemak berkrim ni Spai...

Apa ni geng..sampai hati ko geng....Gam UHU ni geng....

Tau pon kan...ni kalau kena kat mulut ko..aku gerenti...sepanjang hayat ko diam....

tak kan kejam sgt ko geng...

Lain kali kalau nak mintak apa2 dari aku...cuba bersabar sikit...kalau boleh dan munasabah apa yg ko mintak tu Spai..aku akan cuba tunaikan..




Ok geng..aku janji aku tak kan paksa2 ko lagi...aku janji aku akan sabar....
GUA SAYANG LU GENG...
Muahhhhhh...

Berani ko kiss2 aku Spai..nampak laki aku nnt....
Syangggg ko jugak Spai...







PEMBERITAHU:Aku sayang korang GENG....

Marah...Perlu Dan Diperlukan

October 20, 2011

Salam Gengs...

Hujan Turun Mencurah Lebat Petang Semalam Kan Gengs

Cuaca Dingin dan Nyaman jer Semalam...

Tapi Hari Semalam sebelum semalamnya...

Tidak Hujan...

Keadaan Malam ..waktu itu Sedikit Panas..

Satu Panggilan...Ada Penceritaan....

Dan....


Sememangnya Mak Marah
Mak Patut Marah
Cerita Kamu Buat Mak Marah
Jangan Tanya kenapa Mak Marah
Kamu Ada Jawapan Atas kemarahan Mak
Kalau Mak Tak Marah
Kamu Lewa Kamu Leka
Kemarahan Mak Ada Sebab Nyata
Alasan Kamu sahaja Sudah cukup Buat Mak Marah
Tindakan tidak apa kamu
Jadikan Mak lebih Marah
Marah Mak Bukan tanda Kebencian
Marah Mak Bukan tanda tak sayang
Mak Perlu Marah
Marah itu Satu Keperluan
Kemarahan Mak Demi Kebaikan Kamu
Marah Mak Demi Diri Kamu

Mak Tidak Marah
Kalau Kamu Fikirkan semula

It's just CONCERNED

Bukan

MARAH

Kamu faham Kan...Mak Harap Begitu...


PEMBERITAHU:Tindakan terkadang tanpa Fikir...tindakan terkadang tanpa sedar....namun kerisauan dan ketakutan terhadap kehilangan buat kita hilang sabar dan MARAH....

Rabu..Haruskah Membisu..

October 19, 2011



Salam Gengs..

Terimakasih buat kamu

masih mahu menanya kan khabar aku..

Aku???..

Sihat...

Jarang update???..

Aku tiada jawapan geng

MAAF...








Terkini....Muka nya membengkak..
Badan Tidak Berdaya...
Terbaring Lesu....

Tabah Yer Nak...
Omma Sayang Kan Hassan...



PEMBERITAHU: Membesar sarang kerisauan di hati...

Mencari Yg Hakiki

October 13, 2011

Salam Gengs

Aku Rindu Kamu

Kamu???.....



Mencari Lagi
Dimana permulaan
Buntu
Hidup Untuk Apa
Mati Takut

Usah cari Kata seorang
Selagi Ada Hayat
Selagi itu ada dosa
Kecil Besar
Jangan Menyekutu
Paling Besar di antara yg besar

Mati itu Pasti
Kata Seorang
Apa bekalan
Tanya Seorang Lagi
Tunduk

Alif Ba Ta
Sebutan Tidak Jelas
Merangkak Bagai Bayi
Umur sudah tiada hintugan jari
Bacaan Tunggang langgang

Masih Lagi Sibuk Berparti
Ahhh...Kehidupan masih panjang
Masih Muda
Esok baru mula
Taubat Akan Dia Terima
Riak

Orang Ramai
Surrah Yassin Dimerata
Ada Tangisan
Mengapa???
Dimana kini??
Kenapa Mereka Menangis??

Telah Di Temui
Pencarian selama ini
Yang Hakiki
Yang Abadi
Yang kekal

Berbekalkah MenemuiNya???



PEMBERITAHU:Pimpin lah kami ke Jalan Lurus Mu....

Niat MUNGKIN baik..Cara..MENJENGKELKAN..

October 05, 2011

As-Salam gengs semua...

Ada gengs Yg Rasa Gembira Hari Ini...Menang Loteri!!!!!!!!....Bawak2 Lah Bertaubat gengs..

Ada Gengs Yg Rasa Sedih....Kesabaran itu teman paling akrab saat ini gengs...

Ada Gengs Yg Rasa Macam Nak Bagi Satu Pelempang kat org lain.....Teruskan Andai kamu Yakin dia patut mendapatkan sekarang atau simpan saja andai kamu juga yakin bahawa satu hari nnt dia akan sedar yg dia mmg sepatutnya dah lama kena pelempang dari kamu...

Ada gengs yg rasa...Ah!!!! mengapa kah kamu ini dijadikan manusia..bukan kah lebih baik kamu ini dijadikan Haiwan...Astaghfirullah Kasimmmmm......Tak baik kan gengs dan bukan haq kita melebelkan manusia itu bukan manusia atau sesuka kita melebelkan meraka itu seperti bukan seorang manusia padahal memang mereka2 itu adalah manusia...

NAMUN....

Jika benar Aku..Kau dan kita semua gengs...telah Allah jadikan sebagai manusia....Yakni sebaik-baik kejadian berotak dan berakal seharusnya kita sedar kemampuan berfikir kita harus lebih baik dari benda ciptaan bernyawa yg tiada akal cuma berotak.

Dan Percakapan kita juga harus memikirkan perlunya ada toleransi sehingga tidak menyinggung perasaan orang lain.

AKU BUKAN JENIS YANG TIDAK BOLEH MENERIMA PENDAPAT

Khilaf ku...tutur kata ku....selama ini...mohon ampun dari kamu ya Gengs...

Dan Jika lebih dari puluhan kali ditanyakan ini kepada ku.....Apa reaksi Kamu gengs????

Mengapa beli Cik Vina ni..Mengapa tak beli Avanza...
Mengapa beli Cik Vina ni...Kan Sempit...Kalau beli Exora lebih Besar..
Cik Vina ni...Boot dia kecik jer kan...tak boleh isi Barang Byk2..Rugi jer ko Beli..Lebih Baik Ko Beli Alza..
Daripada ko beli Cik Vina ni Lebih Baik Beli Wish...Besar sikit...

Aku Dah Bosan
!!!!!!!...Aku Dah Bosan!!!!Aku dah Bosan!!!Aku Dah Bosan!!!Aku Dah Bosan!!!!

Tolong lah.....Please lah....

Yg Beli aku
Duit Aku
Pilihan Aku
Kemahuan Aku
Kenapa Kamu Bandingkan kesempitannya....walhal...kami cuma 5 Beranak sahaja
Kenapa Bercerita ttg Boot yg sempit...walhal...kami bukan ada kampung dan perjalanan yg jauh untuk bermalam 5-6 hari...dan jika pon kami harus pergi bercuti beberapa hari tiada masalah meletakkan beg2 kami...
Kenapa kami harus pilih membeli kereta yg diluar kemampuan kami dan
Kenapa pula kami harus pilih membeli yg bukan keinginan kami...
Kenapa Kamu Pula yg rasa ketidakselesaan kereta ini berbanding kami...

Yang Empunya Kereta ini

KAU atau AKU....



PEMBERITAHU: Belajarlah menghormati Apa Yg menjadi Kesukaan Orang Lain Bukan sentiasa menyuarakan kekurangan terhadap sesuatu yg menjadi kesukaan orang lain....

Dia Itu Aku..

October 03, 2011

Andai Ku Tahu....

Yang Pasti..

Aku Tidak tahu..

Dahulu....

Namun Pernah Terdengar....Samar...Tidak Jelas saat itu.....

SIANG Itu Pasangan Nya MALAM

Si TERANG dan Si MALAP

Si SINAR dan Si KELAM

Dipasangkan begitu???...iya ker???bukankah mereka saling berlawanan....

Bukan kah sepatutnya SIANG itu Harus bersama TERANG...

SINAR Itu harus Bersama CAHAYA dan Biarkan...

MALAM itu terus bersama KELAM

Selamanya akan MALAP...KELAM dan GELAP....

Kini....

Aku hanya percaya dan Yakin...

ALLAH itu maha segala-galanya....

DIA adil...memberikan PASANGAN untuk mu..

Hanya kamu yg tidak tahu rahsia di sebalik keadilan itu melainkan kamu

BERSYUKUR....

Salam sayang gengs....


PEMBERITAHU: di jadikan kamu berpasang-pasangan maka cari lah nilai kamu di sisi pasangan mu....

Kasihan Kamu

September 30, 2011

Salam Gengs Semua...

Jumaat yang indah....Indah sehingga aku ingin Bertemu lagi dgn Sabtu..Ahad..Isnin dan kamu semula Jumaat....Panjangkan Umur ku Ya-Allah...

Bagaimana kamu gengs....Ada kecelaruan minda seperti aku???...

Ada!!!!!!...sama kita yer gengs...... ttp mengeluh...ah mengapa dtgnya silih berganti..

Nikmat dan rahmat diberikan SELALU dan mengapa pula SESEKALI musibah diterima..keluhannya hampir setiap hari diluahkan...

Ampunkan aku Ya-Allah...Hamba mu yg naif ini...Hamba mu yg hina ini...hamba mu yg sering kecundang dgn tuntutan sekeping kertas yg punya harga diri begitu tinggi nilainya kini...

Ampunkan juga My Soulmate tidak dapat aku membantu kamu.....Terlalu kecil dan surut Nilai Sekeping kertas itu di bahagian ku...

Semuanya KAMU yg kena hadapi..Semua serentak dalam bulan ini...

Kuda mesin kita utk keluar mencari rezeki...meragam.....25 Kepingan Kertas Biru Besar itu terpaksa kau keluarkan...

Seminggu sebelum itu telah kamu keluarkan 20 kepingan biru besar itu buat tambahan tempat santai kita anak beranak diluar rumah...bagaimana kita tahu kuda mesin kita akan rosak kan...

Insuran nyawa cik Vina kita juga perlu diperbaharui ....28 kepingan kertas biru Besar Kamu keluarkan lagi....

Ansuran Bulanan Cik Vina juga perlu kamu bayar....18 Kepingan Kertas Biru Besar itu....

Kemudian sebanyak 36 kepingan Kertas Biru Besar kamu keluarkan lagi utk air yg berklorin dirumah....

Kasihan kamu SOULMATE......

KAMU tetap sabar..tiada keluhan...kamu terima semunya....kamu sentiasa tenang....

Aku sayangkan KAMU....Today and Always....


PEMBERITAHU:Aku bersyukur dijadikan dari tulang rusuk mu..SOULMATE....

Trima kasih Mak....

September 23, 2011



Salam gengs..

Lama aku tidak menulis...

Kecelaruan Minda membatas aku utk menulis

Aku sering Tertanya-tanya

Apakah Ramalan Ku Benar Belaka???

Andai Benar..Bagaimana Nnt??....Dia Akan Terluka...Itu Pasti...Bukan Sedikit....Bukan Sedikit...

Tak usah lah membeban kan kamu juga atas kecelaruan minda aku ni gengs..

Hanya Minda Yg Celaru...Aku tetap Normal.....

Selera Makan ku tetap tip top..tiada celaru sama sekali...

Buat gengs yg menjemput tuk majlis Jamuan Hari Raya Minggu Ini

MAAF ye gengs...Aku ada urusan yg lebih penting...Jangan SERIK mengundang yer...

Jauh sgt cerita dan tajuk N3 aku...

Aku cuma ingin bercerita ttg si Kecil Ku Yana

Setiap Kali aku lakukan sesautu keinginannya...baik memasak kan makanan utknya....melihat kerja sekolahnya....Tunaikan permintaannya utk Vitagen..Dutch lady Milk atau coklat setiap 3 hari sekali utk nya...

"Terima Kasih Mak"....





Dia tidak akan pernah LUPA.....

Segala Letih Mak Hilang Yana..........


PEMBERITAHU:Anak-anak semakin dewasa...Tak akan selamanya sentiasa ada disisi utk menemani...Oh MINDA....celaru lagi....

Dak Dik Duk..Di Dalam Hati...

September 15, 2011

Salam gengs semua

Korang semua macamana hari ni... semoga Ceria gengs...Jgn berduka sgt..Kehidupan WAJIB ada Kepelbagaian perasaan...kemampuan menanganinya satu bonus buat kita meneruskan kehidupan

Tetiba Tajuk terkeluar lagu dangdut dah ni gengs...Dak Dik Duk jantung aku ptg semalam gengs...

Rahmat Allah tak mengira waktu sekarang ni kan gengs...

Adakala kita sangka kan Panas sampai kepetang

Rupanya hujan mencurah di tengah hari dan terkadang membawa sampai kepetang silap2 boleh membawa ke malam.

Syukur Alhamdulillah..pemberianNYA...siapa kita nak membantah kemahuanNYA...

Petang Semalam hujan mencurah lebat kan gengs...dalam hati aku...Alhamdulillah..Segar sayur2 yg mak tanam...namun bila nak pulang dari kerja semalam..seorg rakan aku telefon...Akk dah sampai rumah belum tanyanya...Belum lagi...kenapa....Kat Sg Buloh Banjir kak...Ah Sudahhhhh...namun jika itu yg terjadi apa daya ku...

Sampai dirumah sekitar jam 6.20 ptg..hujan masih lebat mencurah....jalan jem masuk kerumah aku....mak beritahu sungai dibelakang rumah jiran dah pecah dan rumah jiran tu dah dibanjiri air sehingga ke pinggang...

Takutkan Air akan naik membanjiri rumah ku maka inilah yg aku dan en HaB lakukan petang

semalam...tak sanggup gengs bila rumah dah dimasuki air nnt...macam yg pernah terjadi pada dec 2009 dahulu..aku tak sanggup bergelumang begini....

Syukur rumah aku tidak dimasuki air....tuk 2-3 hari ni biarkan sahaja keaadaan nya begini



Bilik Zati...Habis aku keluarkan kain baju dalam almari letak dekat atas katil

Bilik kakak pon sama jugak..

Bilik aku pon tak terkecuali

Sofa bertambah kakinya..

Abaikan kain yg tidak kulipat dah 2 hari tu...

Karpet duk atas meja dah..

Tambah kaki Peti ais juga...

Terpaksa gantung periuk dan kuali malam tadi..semua aku letak kan atas table top..



PEMBERITAHU:Banjir tak jadi..tapi rumah bersepah macam dah kena banjir....

Satu Hari Di Hari Raya

September 14, 2011

Salam Gengs semua

Gengs maya yg dikasihi

Ada pun N3 yg aku tulis ini perihal makan-makan Raya dirumah aku dan dengan itu juga aku pohon jutaan maaf kerana tidak mengundang kamu GENGS MAYA....Lain kali WAJIB ku dapatkan HP number kamu semua.

Majlis kami bermula selepas Insyak pada 11/9/2011...

Asalnya dalam perancnagan aku dan en HaB lebih kurang ada 4 atau 5 keluarga gengs yg belum dtg beraya kerumah aku...namun itulah kan gengs..ada begitu ramai gengs yg perhubungan kami bukan hanya terbatas sebagai sahabat...aku dan gengs kampung bagaikan seperti adik beradik...makanya dari 5 family yg sepatutnya hadir menjadi lebih dari 11 Family....Tidak mengapa ada rezeki mereka malam itu



Mereka-mereka yg sudah seperti adik-adik aku gengs...ada yg dah lebih 3 kali dtg beraya...tak apa lah masih byk makanan utk dikongsikan...





Kaum Adam yg hadir...lepak kat luar jer...dapat berkawan dgn embun jantan...




The Foods...Nasik Lemak...Kuey Teow Goreng...Macaroni Goreng...Bee Hoon Sup...Nasi Goreng...Lontong...Spegeti....Teh tarik & Sunkist+Ice CremSoda....



PEMBERITAHU
:Keletihan Memasak Hilang Saat Gengs Datang Menjamu Selera....

Ini Saja Yg Ada..

September 07, 2011

Salam gengs Semua...

Ramai gengs dah bercerita tetang Sambutan Raya Mereka...

Raya aku thn ni cukup sederhana

Ramai rumah sahabat aku kujungi

Dan Ramai juga gengs yg hadir kerumah aku

Hanya Gambar2 seperti tidak ada thn ini

Aku cukup tidak teruja mahu mengambil gambar2 Raya kali ini

Hanya ini yg ada...itu pun ehsan dari anak saudara ku...sewaktu kami berkunjung kerumah nya...






"SELAMAT HARI RAYA GENGS...MAAF ZAHIR DAN BATIN"


PEMBERITAHU:seperti tiada apa yg hendak diberitahu....Ceria Selalu gengs....

Sembang Sumbing

August 26, 2011

Salam gengs Semua...

Hari terakhir aku bekerja hari ni gengs...sebelum bercuti dari 29/8/2011 - 4/9/2011...

SELAMAT HARI RAYA GENGS...AMPUN MAAF ZAHIR DAN BATIN

Andai ada secara sengaja atau tidak disengajakan penulisan ku membuatkan kamu terasa hati...

Ada org suka menunjuk-nunjuk..hakikatnya...kehidupan dia juga sama seperti kita

Ada org suka merendah diri....Sifat terpuji penuh Hakiki....

Jenab dan Tipah

Pasar Basah

Ko ni kan Pah..asal pegi pasar beli ikan..tak der la ikan lain ko beli...KEMBUNG...Kerisi...Selar..

Dah ini rezeki aku Nab....ada insan yg diluar sana lebih malang nasibnya dari aku ni Nab tak dapat makn ikan pon.....


Laki aku kalau ikan KEMBUNGi tak makan Pah....tak akan disentuhnya..memilih dia kalau nak makan ikan...Selalunya..Kerapu...Jenahak.....


Laki aku pula tak kisah Nab...janji ada lauk..dah cukup bersykur kata nya


Ok lah Pah...aku nak balik dah ni....Petang ni nak masak stim ikan Kerapu ni.....oh yer Pah sebelum aku lupa....Nnt Aidilfitri ni ko masak laksa tak Pah...Laksa yang ko masak mmg superb Pah..Ingat aku lagi tahun Lepas masa ko buat laksa tu...3 kali tambah laki aku makan Pah..sedap betul katanya...macam yg arwah mak dia buat..

Ohh yer ker Nab...tpppp kan Nab...

Tapi apa Pah...ko tak dapat buat ker thn ni...kesian kat laki aku...mengharap sangat dapat makan laksa yg ko buat...ekpesceli kuah laksa ko tu Pah...Dengan Pekat nya....

Selama bertahun-tahun aku buat laksa Nab....Kuah laksa tu aku buat dari ikan KEMBUNG yg murah tu jer Nab....kalau nak buat pakai ikan kerapu atau jenahak tak mampu aku nak buat Nab...

Jenab:- Tersenyum dalam Malu...Muka sudah merah bagai ikan kerapu yg digoreng...


PEMBERITAHU:Berfikir dahulu sebelum bercakap...bukan dah bercakap baru nak pikir.....




Dalam Dingin Subuh Hati Ku Terusik

Salam gengs Semua....

Jumaat dah hari ini kan gengs...

Cepat betul Ramadhan Berlalu...Bagaimana Ramdhan kamu gengs thn ini...

Masih samakah seperti thn2 yg lalu..atau bertambahkah ketakwaan..keimanan...keinsafan kita tahun ini....Semoga kita bukan tergolong dalam golongan org2 yg rugi....menantikan Ramdhan menjelang lagi tahun hadapan...Masih adakah kita????.....

3.45 Pagi....Mak Kakak Dah Sampai Di Hentian Rawang....
4.15 Pagi....Kakak..Mak dah sampai Di Hentian Duta Ni
....................Mak..bas Berhenti Di Hentian Sungai Buluh Pula..ni baru nak gerak semula...


5.10 Pagi....

Kakak Sampai dari Arau....Bersalaman dengan ayahnya kemudian menghampiri aku....dibelakang kakak....aku melihat DIA gengs....Ya-Allah...Aku lihat anak itu....

Menghampiri aku...menghulurkan tangan....Bersalaman...Mencium tangan ku....

HASSANNNN......Seperti aku ingin memeluknya gengs..Memeluk Anak Lelaki ku yg sakit dan memerlukan aku.....

Aku usap kepalanya....aku pegang tangannya gengs....seakan tidak mahu ku lepaskan dia...

Hassan....macam mana?...... Dia tersenyum dan cuba bergurau dgn ku gengs

SAYA KAN GAGAH......

Aku Tersenyum..biar pon HASSAN cuba berjenaka...Senyum ku amat tawar gengs...

Lantas ku hulurkan satu Beg..

HASSAN...dlm ni ada sejenis Juice....MONAVIE JUICE.....HASSAN kena minum jus ni ok...dengar ckp Makchik...minum yer...jangan pernah putus asa...Jus ni gengs blog makchik yg bagi....Hassan kena minum ni ok...Kita kena ikhtiar....

TQ SO MUCHHHH Buat Sue Dan Pearls for the Juice.....Akk amat menghargainya....

Perbualan ku amat terbatas gengs....jam sudah pukul 5.15 pagi...aku harus bergegas pulang utk bersahur...

Ku Pegang semula tangan nya....

HASSAN MINUM HERBS DAN JUICE TU YER.....

Yer Makchik.....


PEMBERITAHU:Saat dia menyeka sesuatu di tubir mata nya sebelum menaiki kenderaan seorg rakan utk pulang....hati aku cukup sebak....Ya-Allah bantulah Anak ini.....Aku sayang kan dia Ya-Allah...

Berbadan Manusia TAPI Berotak Lembu...

August 25, 2011

Salam gengs Semua

Ramdhan dah hampir sampai ke penghujungnya kan gengs..

Macam Mana dengan korang semua gengs...masih ada mood tuk masak memasak lagi petang ni..atau ke PARAM saja beli juadah...

Otak Lembu..ada org suka makan kan gengs..buat masak lemak cili api kata mereka...SEDAPPP..

Itu otak lembu gengs....macam mana kalau Otak lembu yg dimiliki dalam badan manusia...Sanggup korang makan gengs???...

Puas cuba menahan kesabaran..Tp ni dah betul2 buat hati bagai lahar gunung berapi....

Aku pernah storikan dulu kan...pernah ku calarkan sebuah kereta mercedes guna pin tudung aku gara2 parking ditempat yg tak sepatutnya hingga menyebabkan aku terpaksa meredah semak samun sebelum sampai ke opis aku...

Dan pagi semalam.....

Aku akan turun dari jejantas tu geng tuk ke opis aku...korang tgk..kalau korang angin tak...dah dipenuhi sampah....Lansung tak tahu nak bertanggung jawab...Ini kan Laluan Pejalan Kaki...


Pagi ni aku melaui timbunan sampah tu utk ke opis aku sambil berkata...

%$%$%$% ^&^& ((*** %$ $$ @@@ ...B@D@H...@ %



Meh sini aku closed up apa yg ada atas timbunan tu....dah terasa macam masuk TV show masa jalan atas timbunan tu....seorg perempuan Kebal Berjalan atas timbunan Kaca-kaca....Korang mampu gengs....UH!!!!GERAMMMM NYA dgn MANUSIA BEROTAK LEMBU NI....

Aku call MBPJ buat aduan....aku nak ucapkan Tahniah pada MBPJ..sbb aku buat aduan semalam..hari ni mereka dtg chek tapiii malangnya kawasan ni bukan dibawah seliaan mereka..Ini under Alam Flora.....

Belum buat aduan lagi ke AF.....asik nak mengadu jer....hrmmmm....


PEMBERITAHU: Dalam Dunia Ni Kena Pandang Kiri Dan Kanan Utk Pastikan Ada Tak Orang Disebelah Kamu dgn erti kata lain...BUKAN KAMU SAJA HIDUP KAT DUNIA NI...Pikirkan org lain juga.

Aku Cukup Faham..

August 24, 2011

Salam Gengs semua....

Bagaimana Persiapan Syawal gengs....Bersederhana itu lebih baik kan.....

Buat Gengs Yg memandu jauh...Berhati-hati gengs...terkdang tu mmg bukan salah kita...namun jagn lupa kita juga boleh jd mangsa atas kesalahan org lain...so be more carefull..ok gengs...

Aku manusia biasa...Aku Paham

Mmg tak lepas dari melakukan kesilapan....Aku tahu..

Macam lah kau tak pernah buat silap.....Ya...aku mengaku pernah..

Macam lah kau tu bagus sangat..Tidak la sangat..tapi lebih bagus dari kau...

Melakukan kesilapan itu kan Fitrah Manusia....Benar...aku tak menafikan...

Cubalah Faham masalah aku...Dah lama aku faham...dah lama bertolak ansur...


Siapa tak pernah buat Kesalahan....Kalau kesalahan boleh diukur dengan timbangan barangkali berjuta metrik tan....berjuta ela panjang......bermilion kaki persegi.....

Semua pernah...Aku..Kau..Dia...Mereka....Tidak terkecuali...AKU CUKUP PAHAM..

TAPI...mengulangi kesalahan yg sama setiap masa....apakah ini?????

KEBODOHAN???
KEEGOAN???
KESOMBONGAN???
KETAKBURAN???

Atau mmg

SIFAT SEMULA JADI KAMU....


Dan Yg Lebih Buruknya...


AKU DAH PUN MEMINTA MAAF......TERPULANG PADA DIA....


BUKAN SEMUDAH ITU......


PEMBERITAHU: Terkadang aku boleh jadi terlalu kejam.. mengikut situasi....keadaan dan masa...Jangan Salahkan aku yg telah memberikan ruang dan peluang....




Penantian

August 23, 2011

Salam gengs Semua...

Seminggu tanpa new N3...seperti tiada hati aku nak menulis....

Aku masih gusarkan HASSAN....

Herbs itu sukar rupanya utk didapati...kerana permintaan yg tinggi...

Dari Khamis lepas telah ku bank in kan duit ke Farm Herbs tu...

Ya-Allah permudahkan urusan ku....HASSAN memerlukannya...

Dan Ya-Allah kerana kau yg maha mendengar......semalam sewaktu turun dari office utk bersembahyang Zohor..aku terima SMS..

"Do you still want it? We have the stock today"

Syukur Ya-Allah..Ia nya satu langkah permulaan.....

Aku harap akan sampai hari ini.....

HASSAN...
Selagi tidak ajal menjemput
Selagi itu jgn berfikiran kusut
Kerana Allah Pasti mendengar
Tiap Permintaan Insan Yg Sabar

HASSAN...
Jangan pernah Putus Harapan
Hidup dan Mati Di Tangan Tuhan
Tarikan nafas ini Satu Perjuangan
Tak usah Gentar meneruskan Kehidupan

HASSAN..
Doa lima waktu makchik nama mu kini ada disebutkan
Mohon Allah Permudahkan Segala urusan
Biar Air Mata makchik gugur Bak Hujan
Selagi Terdaya Bantuan tetap Makchik Hulurkan


PEMBERITAHU
:Semoga ada sesuatu perubahan..biar pon sedikit.....


HASSAN..Jgn Putus Asa Yer Nak....

August 16, 2011

Salam Gengs Semua..

Puasa ke 16 hari ini kan gengs...

Semoga kita masih diberikan kesihatan yg baik meneruskan puasa kita hingga akhir Ramadhan nnt..InsyaAllah...

Semalam Kakak chating dgn aku gengs..hari ni dia dan dua geng akan teman kan HASSAN ke Hopsital Kangar..ambil keputusan MRI scan yg di buat hari sabtu lepas.Good kak...HASSAN mmg perlukan kamu saat ini...

Pagi ni dalam pukul 9.45 kakak call aku....

Dah sampai kat Hospital ni Mak

HASSAN mcm mana kak

Macam biasa..Lemah jer..dlm teksi td..diam jer...Kejap2 pegang kepala

Sakit agaknya kak

Agaknya lah mak

So mana HASSAN ni

Ada kat dlm bilik menunggu...ONGBAK ada sekali teman kan HASSAN

Kakak dgn Kak Yang tunggu diluar ni...

Pukul 11.30 kakak call semula..

Mak..result dah keluar
So Macam mana kak
Mak cakap sendirilah dengan HASSAN

Sedihhhh gengs dengar suara dia....Lemah dan sayu...ku tahan kan sebak dihati.....

Assalamualaikum Makchik...lemah suaranya gengs

Waalaikumsalam...HASSAN..result MRI dah kuar yer

Yer Makchik

Macam Mana

Getting worst....yg lama tu dah tambah teruk...pas tu ada yg baru pulak..

Ok...HASSAN...mcm ni..sejak BOO(pangilan mereka dekat anak aku geng)...bg tau hari tu..makchik runsing sgt..hari2 tgk FB HASSAN...Makchik ada baca pasal satu jenis HERBs ni...makchik dah tanya...mereka kata HErbs ni tak der apa site efek....Nnt makchik akan poslaju bg dekat HASSAN.....HASSAN makan yer Nak..kita tak boleh putus asa...HASSAN kena cuba...HASSAN kan muda lagi...jgn give up yer Nak...

Yer Makchik...

Janji dengan makchik yer Nak..
Makan tau herbs tu...Kalau tak boleh menyembuhkan atleast boleh kurangkan kesakitan..... HASSAN sakit kan sekarang ni..

Yer...Tak boleh kena cahaya matahari...sakit sangat makchik

Ubat apa yg DOC bagi tadi

Tak der apa2 ubat...Doc pon tak tahu nak bg ubat apa...dia suruh datg balik on 25 nnt tuk pemeriksaan lanjut..

Hah...Tak der Ubat..tp HASSAN kan sakit....Habis cam ner..

Tak Tahu lah makchik...

Mak Tahu tak...

Tak

Kenapa tak kasi tahu mak

Tak Mahu mak risau..

Tapi HASSAN kan dah semakin teruk dari hari ke hari...nnt mak lagi risau...

Tak per la Makchik 25 hb ni dah nak balik Raya...

Make sure bila HErbs tu sampai nnt HASSAN makan yer
InsyaAllah..

Aku call kakak semula gengs..

Kak....tolong HASSAN yer..bila herbs tu sampai nnt....make sure HASSAN makan tau....Paksa dia...don't let him down....Pleaseeee...

Ok..nnt kakak yg akan bancuh Herbs tu bg dekat HASSAN..

kakak dan geng ada suggest kan agar HASSAN buat pemeriksaan lanjut di HKL..HASSAN kata kalau buat dia KL sure dia tak akan dpat balik semula Ke POLI di Arau...

HASSAN demi kebaikan....boleh tangguhkan Semester kan...Semoga kakak dan geng dapat pujuk HASSAN.



PEMBERITAHU:Entah kenapa hati jd begitu tersentuh dengan ANAK ini...aku cukup runsing..Ya-Allah selamatkan lah dia..Berikan Semangat dan ketabahan untuk dia melawan penyakitnya....HASSAN makchik akan tolong sedaya makchik yer...

Dia sakit Mak....

August 15, 2011

Salam Gengs Semua..

Semoga Gengs Semua Dalam Lindungan Allah Yang Maha Esa...

Tak tahu dari mana hendak bermula

Hati Cepat Tersentuh

Apatah lagi jika inya serius

Semuanya bermula 2 Hari Lepas...

Aku berchating through FB 2 Hari lepas...berchating dengan buah hati aku di Arau....cerita itu dan ini..berbuka apa?...study cam ner?...blablabla..ada geng histeria....makan nasik kerabu jer...takut duk sorang dalam bilik...ada gengs dengar bunyik itu dan ini...biasalah gengs kan dah namanya duk asrama....

Sejenak kemudian...

Mak....Mak Nak Tahu tak...Hassan Sakit.....

Hassan????..yg mana satu ni kak...

Muka mcm mamak tu.....

Bagi Mak tgk FB dia....

Diam.....................................................................................................................................

Sakit Apa Kak....

TUMOR....dah teruk dah....dia ada TUMOR ni masa umur 12 thn...sekarang ni dah makin merebak mak....Kesian kakak tgk dia......kami semua sygkan dia..tak sanggup nak kehilangan dia...Kakak..Kak Yang...Dia dan Ongbak..kami sgt2 rapat....Esok dia akan buat MRI kat Hopsital Alor Setar.....Tak tahan tgk dia bila penyakit tu menyerang...Sampai berair mata dia mak....dia selalu cakap..."aku hepi tgk korang hepi mcm ni...kalau aku dah tak der nnt..aku nak korang sentiasa hepi macam ni"...

Ohhhh!!!!!MAKKKK sedih kak.......

Otak aku terus melayang Pada NORMAH.....dia juga ada penyakit yg sama...hampir setiap hari aku membaca bloq yg ditulis oleh seorng insan yg begitu PRECIOUS ini....Kau mmg seorg insan yg sgt mulia sis...insan yg berperibadian agung..insan yg tinggi sifat keprihatinan....

Lantas pagi ini kukirimkan MSG keruang FB nya...aku ceritakan serba sedikit....segera dia membalas dan berikan aku semua jenis ikhtiar yg telah dicompilekannya ke E-mail aku..Tq Sis...Ko mmg yg terbaik.....

Kakak..Saat Ini HASSAN perlukan sokongan moral dari kamu semua....berikan kata-kata semangat kepadanya...Kalian lah pencentus tuk dia terus bertahan....Kalian Jauh dari Mak dan Ayah...hanya kalian sesama sendiri boleh membantu....Terus menyokong HASSAN yer....

InsyaAllah Mak akan usahakan apa yg boleh utk HASSAN.....



PEMBERITAHU: Melihat wajah riangnya di FB....tak dapat nak aku gambarkan perasaan kerisauan hati ini..Dia Masih Muda...Namun ketentuan Allah....Ujian keatas hambanya tidak mengenal usia....Semoga Allah berikan kekuatan utuk dia terus hidup di Bumi ini ..InsyaAllah

Kalau....

August 09, 2011

Salam gengs semua...

Kalau lah ke Bazar petang ni apa nak beli ek???...
Kompom la beli makanan geng kan..tak kan beli beskal..

Kalau Lah Aku dengar cakap Mak Dulu....
sure aku masuk Oxford...

Kalau lah Aku tidak memilih kau dahulu...
Syukur..aku buat pilihan yg tepat...

Kalau lah dulu aku belajar dengan rajin....
Aku lah Gabenor Bank Negara hari ini...

Kalau lah baju raya yg aku tempah tu tak siap....
Mak!!...Kita kan geng..

Kalau lah Boss tahu apa yg aku buat.....
..Ampun boss..saya janji Bloq saya kasi letak tepi dulu...

Kalau lah aku sekarang ni kerja dgn gomen....
Sure dapat 500..

Kalau lah Iswara tu tak meragam..
Tak der la Grand Livina hari ni...

Kalau Lah Mak Lahirkan aku ni Kulit Putih...
Kompom aku artis...

Kalau lah berbloq aku tak tahu...
Tak der la kengkawan maya...

Kalau lah tak der kengkawan Maya..
Tak kan lah boleh kenal

Gedek...The most Intelligent Self Potrait
Bujal X...Ayat Sempoi...Perut Boyroy...
Dodocheng...Pompuan Melayu nama China
KakZakie..Tutur penuh Nasihat...
Pepel..Ibu Muda penuh Semangat
Mommy Fara..Karya bikin otak berfikir
Hanis Azla..Penulis Muda Cukup Berbakat
Ila HoneyBunny...Cerita insani diteladani
Shameel Iskandar..Guru Muda Berdedikasi
QamarGuys....Garapan Tulisan Sangat Menarik
Ratu Kebaya...Penceritaan paling bersahaja
Limah hantu..Sering Buat Aku Terhibur
Queen Siput...Queen of Baking Also
AsamGaramGula...Mum's to be
Papa Mifz...Lu Gua..Sempoi..
Pakchikdot..Mat Despes terunggul
Dee..Food Hunters
NM02...Bambam cute


dan juga buat kamu SEMUA gengs..yg pernah singgah dan masih terus mahu singgah disini...


PEMBERITAHU: Andai satu waktu aku temui jalan buntu...satu perkara yg masih mampu buat aku tersenyum adalah....KAMU gengs....

.Per De hal....Korang My Geng..

August 04, 2011

As-Salam gengs Semua...

Buat gengs Alam Maya....Sabar lah menanti pukul 7.30 nanti...

Buat gengs Alam Nyata...Berpuasa lah dengan cukup sifat...Say NO to MENGUMPAT....

Buat gengs Alam Siber....Gunakanlah Kepandaian Ke Jalan Yang Benar...

Buat gengs Alam Bunian...exspeceli Hantu ni...Terimalah kenyataan hanya kerengga berpinggang begitu...ahaks..

Buat Gengs Bukan Islam....Jangan Berebut-rebut di Bazar Ramadhan...dulukan gengs Islam yg lain...

Buat gengs Yang Kerja Kontrak..Ya Air tembikai sejuk itu enak banget rasanya....ok..ok..sori gengs...

Buat gengs Yg Menjahit Baju....Ingat gengs....jgn tamak ambil tempahan....nnt anak2 sediri beraya pakai baju tahun 2007....

Buat gengs yg ambil tempahan biskut raya.....Masyukkkk nampakkkk...Angpaow raya kasi lebih sikit gengs....

Buat gengs yg tunggu kereta baru raya.....Sabar itu separuh dari Iman gengs....

Buat gengs yg tension cuti raya tak diluluskan.....lepak KLCC jer lepas sembahyang Raya gengs...

Buat gengs yg masih mencari tema baju raya....apa kata "KUNING"....ada brani....

Buat gengs yg tetiba diserang gastrik.....Siksa Allah amat lah Pedih...Jgn menipu gengs....

Buat gengs yg sedang sakit....Sabar dengan dugaan Allah....

Buat gengs yg merancang bisness Bunga Api....Jangan gengs..banyak jari jemari yg akan kudung nnt...

Buat gengs yg nak jual lemang....Jangan guna buluh buat meriam pulak gengs....

Buat gengs yg tak sahur pagi tadi.....Jangan lak asik masuk bilik air berkumur jer gengs...makruh tu...

Buat gengs yg dlm pantang bersalin.....habis pantang terus ganti posa gengs....lambat kalu....posa thn depan dah nak mula...posa lama belum abis ganti...sapa nak jawab...

Buat gengs yg nak bisnis makanan kat Bazar Ramadhan...Masak kasi elok2 gengs..jgn main tangkap muat jer.....jgn mau untung saja maaaa....kebajikan pembeli wajib jagaaa...

Buat gengs yg membaca ni....

SELAMAT BERPUASA HARI YG 4 gengs...semoga puasa kita diberkati....

Dia.. Insan Pertama Yang Ku Cinta....

August 02, 2011

Salam gengs Semua...

Puasa Hari Kedua kan Gengs....Syukur Alhamdulillah....semoga kita diberikan kesihatan yg baik untuk meneruskan puasa kita....

Hari Ini 02/08/2011

Genap 71 thn usia Mak aku gengs...




Mak...
Selamat Hari Lahir
Semoga Mak Sentiasa Sihat
Semoga Mak Di Limpahi Kebahagian
Semoga Mak Sentiasa Di Lindungi Nya

Mak...
Andai Ada Salah Perkataan
Ampun dan Maaf Aku Pohon Kan
Andai Ada Sumbang Perbuatan
Ku Pohon Mak Tegur-Tegur Kan

Mak...
Mak Lah Anugerah Allah kepada kami Tiada Bandingan
Kesabaran Mak Tiada Tandingan
Kebaikan Mak Tak Bertepi Sempadan
Budi Mak Bagai lautan Tak Bertepian

Ya-Allah..
Panjang Kan Umur Mak Ku
Kasihi Dan Lindungi lah dia
Ku Mohon Ya-Allah
Andai Derita Mengunjunginya
Berikan lah Aku menanggungnya
Andai Kesedihan Menjenguknya
Biarkan Aku Yg menagisinya
Andai Kesakitan menghampirinya
Aku rela menjadi penggantinya

Mak...
Tiada Penawar lebih Mujarab..Melainkan titisan Susumu
Tiada Cahaya Paling Terang...Melainkan Pandangan kasih Sayang Mata Mu..
Tiada kegembiraan paling Indah..Melainkan Melihat Senyum Tawamu
Dan Tiada Ibu Yang Teragung didunia...Melainkan Kamu

SELAMAT HARI LAHIR MAK..
AKU , ALONG, ATON DAN WA....SAYANG KAN MAKKK


PEMBERITAHU:Doa kan setiap hari utk mak dan Ayah kita yer gengs...samada mereka ada ataupun telah tiada....

Seorang Tua Di kaki 5......

July 29, 2011

Salam Pagi Jumaat gengs...

Hujan Turun membasahi bumi pagi ni kan gengs..Syukur Nikmat mu Ya-Allah...

Kalau Ikut kan hati...masih mahu menarik selimut..namun bila memikirkan..masih ada suami yg perlu kubantu utk mencari sesuap nasi bukan sahaja untuk kami suami isteri malahan 3 mulut Amanah Allah itu tergagah juga mengharung hujan menaiki motor ketempat kerja.

Berbaju hujan tapi tetap basah...apakah???..baju hujan Free dari Jabatan Suami...zahir seperti nampak sgt bagus kualitinya...tidak tahu dimana silap tukang tender...air meresap masuk kedalam baju...dingin...terpaksa ku alas kerusi di office dgn plastik hari ini...seluar kecil ku juga basah...ahaksss....

Menjadi org pertama sampai diopis...begitu lah setiap hari...kroni yg lain...kenderaan berbumbung..namunnnnn...ahhh bila bonus dan icrement nnt..jgn tarik muka masam...sendiri mahu pikir....Kerja juga satu ibadah kan gengs...berbloG?????....bila kerja sudah selesai.....


Kerana dingin dek kerana baju basah...aku mohon kebenaran boss utk menghirup Teh Tarik Panas di tingkat bawah opis....Boss izinkan..Tq Boss...



Sepinggan Mee+nasi Goreng dan Secawan Teh Tarik Panas....Ohhhh Sorgaaaa.....

Sedang Menikmati.....

Mata Melihat.....

Suapan Terhenti....

Hirupan Teh Tarik Tidak seenak tadi....

Hati Tersentuh.....

Dimana Anak-Anak.....

Tidak mampukah memberikan sesuap nasik....

Dia sepatutnya dirumah saat hujan begini....

Duduk Merehatkan diri...

Lebih 60 thn barangkali.......

Masih Lagi Memerah Keringat...

Mencari Sesuap Nasik...bagi dirinya seorg...atau ada isteri sebayanya dirumah...










Hati aku tersentuh...

Lelahnya kerap...dia akan bersandar didinding seketika...sebelum memulakan semula..

Si Pejalan Kaki 5..simpati lah sikit....tolonglah berjalan melalui luar kawasan tempat yg telah di mop nya...

Ada Setengah pinggan mee yg tidak ku sentuh bersama separuh tinggalan Teh tarik yg pahit utk ku telan..



PEMBERITAHU:Sayangi lah Ayah dan Mak kita...sepertimana mereka menyayangi kita sewaktu kita kecil dahulu.

Koleksi Aku Yang Paling Berharga

July 28, 2011

Salam gengs Semua...

Apa khabar hari Ini gengs....Semoga Kalian Baik-baik adanya...

Gengs Pembaca Senyap...Korang ok tak...sesekali tinggalkan lah bunyi gengs..

On Monday blues lagi 4 hari berpuasa lah kita kan gengs.....

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA GENGS..SALAH SILAP MOHON AMPUN...


Adapun Koleksi berharga yg aku kumpul ni tiada nilai kalau nak ditukar dengan wang ringgit gengs...

Adapun koleksi berharga yg aku simpan sejak sekian lama ni tidak la juga bernilai sebagai sebahagian dari kajian sejarah masa hadapan gengs...

Adapun koleksi berharga yg aku miliki ini aku pasti tidak akan menjadi bahan lelongan bernilai jutaan ringgit puluhan tahun akan datang...

Namun aku tetap mengagapnya bahan koleksi yang

Ada GAYA..MUTU dan KEUNGGULAN........


@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@


CEBISAN DARI TALI PUSAT ANAK-ANAK KU


AFIQAH MARSIETA
30/04/1992



AFIFAH IZZATI
18/01/1998



ADRIANA BATRISYIA
10/11/2004




Mak letak kan kalian..Kakak...Zati dan Yana.. bersama dalam satu uncang...saling bertindih..saling bersentuhan..saling bergandingan..Semoga simbolik ikatan ini membuatkan kalian lebih erat antara satu sama lain.



PEMBERITAHU:
Mak tahu Kakak dan Zati selalu buka dan baca bloq mak...Mak mahu kamu menjadi adik beradik yg saling membantu..saling menghormati dan saling menyayangi.Jadikanlah cerita Mak dan Mak Long Satu Iktibar.Semoga itu tidak akan berlaku diantara kalian.