Master Chef

November 16, 2011

Salam gengs Semua...

Buat Gengs yg bekerja...Susah tak nak cari Kedai makan kat tempat korang gengs..

Tempat kerja Aku ni yg ada pon Restoran Mamak jer gengs..Mahal satu Hal...

Lauk itu ker itu jer..muak..jelak...Kari...Kari...Kari...

Nak buat mcmmana kan gengs...nak masak bekal malas..tanggung lah sendiri.....

Tapi hari ni gengs....Berselera sungguh aku makannnnnnn.....

Tgh hari td aku Balik kerumah...Nak Pergi Kesekolah Yana..Kan ari tu masa bentangkan belanjawan Bang Ajib nak kasik 100 henggit kat semua pelajar...bantuan permulaan sekolah katanya..dapat lah nnt beli Baju sekolah baru buat Yana barang sepasang...

Sebelum pergi Sekolah Yana aku singgah Kerumah Mak....

Perut Tgh Lapar.....

Nampak pulak mak dekat halaman rumah..nak pergi kebun dia..

"Mak Masak Apa???"

"Apa hal tanya lauk kat umah mak....masak lah sendiri....."

"Uih mak makan dalam betul jawapan mak ni...Jangan Kejam sgt Mak....."

Mak senyum..




Gulai Tempoyak Ikan Talipia.....Pekattttt....terbaekkk pernah aku temui...



Sambal Petai...
Sambal terung Bulat Ciliapi + Ikan Bilis...
Sambal Ayam...
Sambal Ikan Selar...
Rebus Pucuk Ubi..Kacang Botol...terung telunjuk cicah sambal tokok....
P/s: Rumah aku + Umah Mak + Umah Angah..Pengunaan Cili Sebulan dlm anggaran tidak tercapai akal mu gengs..

Mak...
Timakasih
Timakasih banyak-banyak
Timakasih tak terhingga
Timakasih ketat-ketat
Timakasih erat-erat dan
timakasih ini yg paling best

TIMAKASIH DAUN KELADI...
BALIK KEJE NANTI...
NAK TAPAU ITU INI...
HARAP-HARAP MAK BERI

SAYANGGGGGGG MAKKK



PEMBERITAHU:Aku dan Angah dah duduk Rumah Sendiri lebih 2 thn...Tapi Jumlah yg mak masak setiap hari dirumahnya...tetap sama seperti kami masih lagi tinggal bersama..Mak ckp..
"Kalau penat nak masak balik keje nanti..Ambil lauk dari umah Mak.."....
Ya-Allah Panjangkanlah umur Ibuku...Mak aku sayang kamu....

41 geng komen :

:: Mrs.Eady :: said...

sayang mak jugak....eh eh..... :)

Eye_nee said...

Mrs. Eady..
Kannnnnnn Sissss..syg mak...

Pepel BoNda AmaNi said...

mak kita adalah masterchef terbaik kan kak.....aku suka sangat tengok cita masterchef tue...ntah2 esok anak pun nak jadi chef gak kot....

Eye_nee said...

Pepel..
Depa lah master diantara bapak master chef didunia ini pepel...tp hang makesure nnt jgn pulak anak hang palsukan memalsukan ...malu muka hang nnt...hehe..

bujal X said...

berikan alamat rumah mak~petang ni rasa malas masak~keh keh~

Eye_nee said...

makchik kena buat rundingan tertutup terlebih dahulu dgn mak mengenai alamat surat menyurat ni...kalau mak izinkan kamu amik lauk..portion makchik jd kurang..ohhh tidakkkkk....

ieda said...

aloor kak lauk kampung niee huhuhu x hinggat dunia lahh kalau makan huhuhu

aah kak , muak juga makan kedai kan , nak2 kedai mamak nie .. huhuh kari2 je lahh
sesekali masak masakan kg dan kalau ieda cincai2 nie labih sedap kan kak ... air tangan tuu kak ! :)

Papa Mifz said...

alamak...enrty nih bikin papa mifz tibo2 rindu lauk mak....

shameel Iskandar said...

Salam Eynee.
Baca entry Eynee ni trus saya rindui masakan ibu. Teringin nak mkn nasi dagang yg mak masak.

KizZ said...

Sambal Petai??Pergh terbaik oooo...nak rasa jugak...huhu

eMMe said...

Kak, brape jauh umah akak dgn umah mak? leh singgah2 jap, huhu..saya jeles, coz, saya jumpe mak pun seminggu skali Putrajaya- KL terasa jauh, huhuhuuhuh....

Eye_nee said...

ieda...
Air tangan mak lah katakan sis...sedappp sangat la kan...

Eye_nee said...

Papa Mifz..
dah 43 thn akk makan lauk mak...lauk yg sama jugak...tp tetap berselera...

Eye_nee said...

shameel iskandar...
Masakan Ibu tetap di hati...saya suka nasik dagang...

Eye_nee said...

Kizz...
Sama dgn anak akk yg kecik tu....suka betul makan sambal petai...

Tq Sis dtg singgah dan berikan komen...

Eye_nee said...

eMMe..
kalau ukur pakai timbang kati tak tahu akk..tp kalau ukur pakai tapak kaki...adalah dalam 20 tapak...heheh..dekat jer sis umah mak dgn umah akk...

Rinna said...

Sayang mak jugak.. Syukur kita masih ada mak yang dpt membantu..kan.. :)

Sayang mak ketat2 dan erat2 jugak :)

rATu kEBaYA said...

saya pun sayangkan mak jugak.. Tapi dah lama tak rasa airtangan mak saya. Sebab dia nak masak pun tak larat dah. Hari2 pun abah saya beli kat kedai je. Kalau nak makan sedap mak akan tunggu anak2 balik masa tu barulah mak request macam2.. oooooo.. rindunya kat mak..

Eye_nee said...

Rinna..
Yer La Rinna..Sykur sgt2 masih ada mak kannnn...

Syanggggggg mak...

Eye_nee said...

Kebaya...
Dulu dia dah bertungkus lumus masakkan tuk kita kan kebaya...sampai masa kita balas semua pengorbanan mereka....

So Shy Lady said...

kak, bleh tak sy singgah rmh mak akak?

bleh tak sy nk tapau sket?

Hantu Kak Limah said...

rase cam gua pun nak singgah umah mak lu jugak lah...hhehehehhehe...
hari2 gua tapau lauk kt cafe mummy gua...psl bajet gua stok beli meggi jer......keh...keh..keh..

Eye_nee said...

Shy Lady...
Singgah lah...tp pastikan bahgain yg nak ditapau itu sedikit nisbah 2 kuasa 2...

Eye_nee said...

Limah Hantu..
Lu manjang lari buget jer...tu la ada duit lebih sikit main toto...magnum...3D...taubat la Limah..dah lah idup dua alam..siang menjadi org malam menjadi hantu...dah mcm ikan belacak aku tgk ko ni...

Limah nnt ari raya aku mintak maap dgn ko...

nORmAL said...

Wah bestnya mak akak masih larat masak ... mak saya dah tak beberapa larat masak lagi.. saya hanya merasa masakan mak selama 22 tahun sahaja.. jadik sejak tahun nie sehingga sekarang mak dah tak larat nak masak..

Ati Masrif said...

mak ehh...

banyak betui omak masak
berbagai jenis lak tu..

rajin betui..camtu kontrak
mak msk ajo..byr lebih bulan2 :)

Eye_nee said...

normal..
tgk kan...tak dapat lagi menikmati air tangannya saja kita dah rasa sedihhhh sgtt...bygkanlah kalau mak takder...ishhh..Semoga Allah panjangkan umur mak2 kita semua yer sis...

Eye_nee said...

Ati Masrif..
Tak mau dek dio macam tu T..
Kdg tu tibo time dia maleh masak...sardin yo dimasaknya...sardin pon sadin lah mak...akk angkut jugak balik umah...menggeleng kepalo org tuo tu...

wahida said...

pengorbanan mak pada anak2 tak terbalas rasanya...sayang mak!!


saya pun hantu cili api kak...

Eye_nee said...

wahida..
Mmg sis...tak kan terbalas sampai mati pon pengorbanan meraka pada kita...

akk kurang sis pedas2 ni..tp mesti nak mkn ada sambal jugak...tp cili besar tu lah...

Daddylicious said...

makan FREE dari air tangan mak kita mmg best tahap dewa...hehe

ILA HonEyBuNNy said...

banyaknya laukkkk...

ne buat lapooor neh...dah la duk ostel sis...huaewwawwa

rindu mak...

Ros said...

Salam Eye_nee,

selalunya, macam tu la kan Eye...kasih sayang seorang ibu ni tak pernah kurang sikit pun kat anak2 depa......Masakkan ibu ni adalah yang terbaik....

ozzy said...

sesekali bawa la mak tu makan besar kat restoran ke hehe..

Eye_nee said...

Daddy Twins.
Makan masakan dari air tangan mak tu yg sedappp dan lebih menyedapkan FREE..heheh..

Eye_nee said...

Ila..
Macm tu la mak akk sis....siannn diaa..jom dtg umah..makan nasik lauk yg mak masak kan ni..

Eye_nee said...

Ros...
W"salam Ros...MMg betul kata org..Kasih ibu bergadai nyawa..tiada galang ganti...Masakan ibu ni tak pernah jemu....

Eye_nee said...

ozzy...
MMg selalu ajak...Mak tak mahu...mak kata dia mcm perasan org berkata.."Makchik ni tak masak dirumah ker"...Berkali-kali Ajak..dan dia tidak boleh ditipu..kalau kita hanya kata nak pegi kesini la..situ la...dia akn jawab..terusterang jer la..nak pegi makan kan...kecuali kalau mmg kami keluar beli barang/shoping..then dia tiada pilihan....hrmm mak...mak...

dotblogspotdotkom said...

biar lah mak tak makan... asalkan anak makan...... mak kenyang bila tengok anak makan.....

tu la yang mak pakcik ulang cakap..... emmmm

Kakzakie said...

Aduh... kakak baca senarai yg mak masak pun dah tak tahan eye_nee. Untunglah Eye_nee dgn Angah. Kalau kakak pun ada peluang macam itu agakanya terus tak masak hari-hari. Belajna banyak-banyak utk mak, balik tinggal ambik je...hihi..

Cik Ina Do Do Cheng said...

air tangan ibu terbaek.huk huk aku tak de mak.cian . jaga mak elok-elok ye geng.kirim salam ngan mak ko.