Bomoh@Dukun@Pengamal Perubatan

January 12, 2011

Salam gengs...

Apa Macam korang hari ni gengs...Lama tak tanya khabar korang kan..

Ada yg dah jadi gengSTER???.....uih!...perbuatan keji ni geng...Jgn Geng...taubat ok...
Ada yg dah jadi Ibu???..Tahniah geng....Selamat Berpantang...100 hari paling bagus..
Ada yg dah jadi Bapa??...Congrate geng...Kalau anak pompuan kene Iqamat geng..bukan Azan tau..tak pasal2 kene gelak dgn pak mentua nnt...

Ada yg dah jadi bomoh?????....BOMOH???????...Camner ni tetiba jer....mengaji tak khatam lagi tetiba dah jd bomoh....

Korang percaya bomoh tak geng.....kalau tanya kat hamba...hamba tak percaya 100%...bukan nak cakap besar la...bomoh2 ni semua kebanyakan penipu la geng......Boleh buat terpesong akidah kita jika kita percayakan mereka ni...

Ayat yg paling utama bila kita pegi berubat dgn TOk Moh Mak Moh semua ni.."KAU NI KENE BUATAN ORANG NI...DEKAT JE ORG TU..UMAH DIA WARNA IJAU..TAK JAUH DARI UMAH KO"...kalau kita ni jenis yg tak pikir dua tiga kali sure dah kita pegi serang umah jiran kita yg kaler ijau...pi terjah dia tuduh dia....dah menambah dosa kita geng....

Sikap kita ni sebenarnya geng..buat penambahan jumlah bomoh menjadi-jadi...suka sangat nak mencuba berubat dekat dorang ni tanpa usul periksa....mmg betul..kita tak mau sakit....mmg betul..jika sakit kita kene cari ubat..tp tolong la geng..sila berfikir sewajarnya sebelum pegi berubat...bukan kita tak baca paper...baper byk bomoh yg ambil kesempatan ...merogol...mencabul pesakit dia....setakat baca bismilah kuat2 pas tu makin lama makin slow makin lama makin slow ayat dibaca...yg tak tahan tu siap letak pengeras...33henggit33sen..dah macam letak hantaran kawen dah..tak menahan betul...

Kak Long hamba dua tahun lepas sakit gengs...asalnya sakit perut..dah pi macam2 klinik...doc ckp angin dlm perut...makan ubat sudah..pi klinik sudah...pi hospital sudah..sakit tak kebah2 jugak...mak mula risau....mula cari pengamal2 perubatan tradisional ni....hamba tau mak nak kak Long hamba baik....kita ni manusia geng....biarpon mak tak percaya..namun melihatkan Kak Long yg sakit mak cuba juga....

Seingat hamba la geng selain dari mak pegi berubat ketempat tok moh ni ada juga yg dtang kerumah hamba tuk mengubat Kak Long....Yg satu Tok Moh ni tidak boleh hamba panggil Tok Moh gengs hatta terlalu muda...kene panggil Bang Moh baru suai kut...siap berbagle berantai bagai....cara perubatan....bertukar menjadi harimau.....uihhhh..teruja jugak hamba geng..nak tgk org bertukar jd harimau...yg biasa hamba tgk..org bertukar jd power rangers jer.....hehehe...

So macam biasa la geng....bakar kemeyam....baca Bismilah kuat2....tepuk lantai....kemudian badan mula menggigil mau menurun....wahhh!! ini sudah bagus kata hamba dlm hati....kemudian tu Bang Moh ni pon mula la merangkak-rangkak cam harimau...siap menagaum bagai geng...hamba nak gelak pon ada....siap suruh kami semua jgn pandang ke tingkap...nnt ternmpak harimau tu....blah la....cam ni kerja ko cari makan anak bini ko yer....

Lepas dia balik tu..hamba siap ckp ngan mak....Mak kalau pon kita nak Along baik..pilih lah org yg betul2 mengubat kerana Allah bukan benda mangarut mcm ni...

Akhirnya Along sembuh....tp bukan kerana bomoh penipu semua tu...kerana penyakit Along telah dikenal Pasti....Along kene Cancer Tairod....selamat dibedah di Hospital Tawakal...cuma Kak Long hamba kene makan ubat sepanjang hayat dia geng...

Jadi gengs semua...setiap penyakit bersebab tiap penyakit ada penawar....cuma bagaimana kita memilih untuk mengubat penyakit kita tu...bergantung pada kita geng...Hamba lebih memilih menggunakan perubatan moden namun hamba tetap percaya ada nya pengamal perubatan tradisional yg mengubat hanya kerana Allah....takutkan Allah...dan beriman kepada Allah....

25 geng komen :

mizz sue said...

ENTAHLA...DUNIA DUNIA..

ALLAH JE YANG BOLEH SEMBUHKAN SEGALA PENYAKIT

Dee said...

adoi..mcm2 hal kan..lg satu yg kata perubatan Islam..tp caj mahal2..perubatan Islam mendanya..gi jelah Darul Syifa' tu..Ustaz Dato' Harun Din tu x penah kenakan caj..seikhlas hati sudah..itupun utk biaya pusat tu..bukan masuk poket sendiri..

Eye_nee said...

mizz sue..

Semua dari Allah dan kerana Allah...

Eye_nee said...

Dee..
Itu yg sebenarnya Dee...tiada pengeras dikenakan...

Encik MamaT said...

btul tu.. bahaya.. ini mengakibatkan akidah kita... perubatan islam ada.. penggunaan ayat suci AQ... dok p cari bomoh2.. hehe mcm2...

Rinna said...

Bomoh mmg tak percaya laa.. syirik cayakan Bomoh2 nie..

Baik laa gi kat Pengamal Perubatan Islam dan kena pastikan ianya.. kena betul gak kang ada plak terpesong akidah.. naya jerk..

Eye_nee said...

Encik MamaT..
Tu la ni nak habaq mai Mat..depa suka2 ja jd bomoh...bomoh kepala lutut...

Eye_nee said...

Rinna..
Betul Tu Na...kita boleh memilih kan...pengalaman jd pengajaran...

Cik Pah said...

umah ijau ? itu umah kak ina tuh..huhuhuhu..dasat dia skang main bomoh bomoh

Eye_nee said...

Cik Pah..
Uik!!!!!...tp dia dah tukar kaler la Pah...suci...suci..putih kaler dia..tulisan jer Ijau...

p/s: Na sumpah Na aku tak niat pon nak tuduh kau...hehehehehe....

jedi said...

bomoh ku xpercaya la...


tapi kalo perubatan tradisional berasaskan al-Quran cam Ust. Harun Din tue...mmg susah nak disangkal

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

skrang nie bukan bomoh dah..BOH MAW...ada duit kalu bomoh ada la....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

skrang nie bukan bomoh dah..BOH MAW...ada duit kalu bomoh ada la....

eMMe said...

salam sis Eye Nee, tgk tau citer kat tv3 smlm sis? Hani tajuk dia, anak dia sakit barah, tapi bapak dia, gi jumpe bomoh penipu, tak percaya kata Doktor, skali bomoh tu songlap duit, babapk dia still percaya lagi, tgk sambungan 'Hani' minggu depan, hehehe...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Geng sorry, ada puaka yang block ko punya blog ko kat tempat kerja lagi. sebab tu gua tak visit ko . bomoh ada sebab ada orang percaya bomoh.sumpah beb, bomoh gua sikit tak de percaya. Kalau bomoh tu betul-betul bomoh, dia boleh tolong gua padam , nama gua kat bank yang gua hutang.cam tu baru gua boleh percaya...

rATu kEBaYA said...

x leh percaya 100% la kak... dulu sy ada sakit sekejap.. kakak tu suruh sy jumpa tok moh.. lepas tu tok moh tu boleh cakap sy ada boipren.. umur baru 15 thn.. zaman sekolah sy ni mmg tak pandai berboipren.. penipu nyer tok moh...

ingat sampai sekarang...

maiyah said...

sy percaya pd Allah, wlaupun bomoh ni mmg ada kebolehan utk halau jin yg mmg wujud dan ada juga yg bleh ubt org dgn ilmu batin itu suma krn mrk ada pedamping.. ada jg bomoh yg mmg guna ayat2 Quran dgn betul tp hati2 pd bomoh yg guna ayat2 Quran jg tp ada pedampingnya..

Dearie Pearls said...

..mcm kes jiran gua babe.
mum dorang sakit then terus ICU. doktor dapati ada ketumbuhan dalam otak peringkat ke-2 dah.
doktor g tau mungkin dh xde harapan kut then dorang bawa balik rumah. tapi b4 that singgah berubat kat satu org ni. gua tak tau pangkat aper tah. sejurus je insan tu nampak jiran gua yg sakit tue, terus dia geleng kepala dan cakap yg dorang terlambat seminggu berjumpa dia. kalau cepat maybe ada harapan.

seminggu selepas tu, jirang gua 'pegi' dan setelah ke sana sini minta 'nujum pak belalang' tengokkan, kononnya penyebab kematian jiran gua ni ialah menantu dia sendiri..

sejauh mana kebenaran, sebaiknya kita percaya bahawa ajal maut di tangan TUHAN. papun, minta ar dijauhkan semua kepercayaan karut marut ni daripada menguasai kita.

*panjang lak gua nyer komen.
heeeeeeee

Eye_nee said...

Jedi..
Betul Bro..kene pilih..jgn main hentam jer kalau nak berubat guna khidmat Pengamal Perubtan ni...

Eye_nee said...

Pepel...
Betul ckp datin ni...ada masyuk kalu itu mmg sah-sah la BOH MAW penipu...

Eye_nee said...

Princess...
W'Salam sis..nnt akk tgk HANI tu....

Eye_nee said...

Ina D'geng...
hehehe..silap padam dia yg padam nnt Na...Padahhhhh....

Eye_nee said...

Kebaya...
Temberang dia tak kena la tu Kebaya...ckp2 dorang ni tak masuk akal kdg2..tp ttp gak ada org percaya...

Eye_nee said...

maiyah...
pendamping2 semua ni..itu dah menyekutukan Allah...minta tolong dgn pendamping...hmmmm

Eye_nee said...

Pearls...
macam dia Tuhan pulak...kenapa tak jumpa seminggu awal...alahai bomoh..macam nyawa kat tangan dia pulak..kan tak pasal2 menantu kena tuduh....