Aku Yg JAHAT ker..Atau dia Yg TAK BAIK

April 13, 2010

Salam Geng2 bloq semua...

Lately ni n3 aku tak bergambar kan...tp tu la keje opis byk pulak...kalau kat opis ni...guna steramyx 1 minit bleh upload 3 gambar...kat umah guna broadband sampai lena diulit mimpi aku nak tunggu upload sekeping gambar....Ni Check nak citer satu story lagi ...hangpa semua dengaq noo..Kisah benar ni beb...

Masa ni aku keje kat Construction company Di TTDI....masa mula aku stat keje thn 1995 owner dia tu China beb...tak kisah la kan keje ngan cina ker ,malayu ker, india ker..janji masyuk...aku suka keje kat sini sbb kebanyakkan staff tak kira bangsa semua ok beb...aku keje kat sini as a receptionist jer..maklumlah aku kan sekolah sampai darjah 6....

Selalunya la kan kat opis...mesti ada jer sorang dua yg perangai ala-ala terlebih dari boss...boss ok yg sorang bingai ni KO beb....ok.. aku panggil dia Ms. L yer....

Ms. L ni keje kat admin/Hr....dia buat payroll...disamping tu dok jaga stationery gak....Ofis aku tu 3 tingkat..dia kat tingkat atas sekali...bila nak request stationery..punya lah susah beb..bukak jer kabinet tu dia dah siap sound..itu kilometrico pen tak boleh amik yer...itu pensil 2B jgn guna yer...apasal nampak muka u saja amik stationery...u bawak balik bg anak guna yer...Mak ai..bernanah telinga dengar beb...belum lagi bab kene maki kat talipon l..bila dia intercom jer..aku tak buleh la nak pickup lebih dari 3 deringan...sure kene sound punya..u apa bikin talipon personal yer...kalau punch card merah lebih 3 kali..dia yg duk sibuk sound kat aku...Hr manager tak ckp apa pon...siut minah sepet ni...

Pendekan citer..thn 1998 opis bertukar owner...Org melayu ambil alih..aku bukan anti perkauman beb..aku sayang semua kawan2 aku tak kira apa bangsa sekali pon..tp minah ni..bikin hati aku penuh dosa beb...apatak nyer aku dendam beb kat dia...Bila owner baru masuk...ofis tingkat 3 tmpt dia bermaharajalela dulu tu dikosongkan..buat renovate...all big2 boss duk kat atas..dia pindah dok satu floor ngan aku...Owner yg lama tu..bukak 1 company lain..so sedikit demi sedkit staf2 yg lain follow itu boss..tp ini Ms L..ttp jugak keje kat sini...perangai dok cam tu jugak...salah org nampak salah sendiri pejam mata...

Kemudian Hr manager berhenti....ganti HR manager baru...En. Azhari....aku kemain suka ..tgk byk big2 boss melayu dah....mula lah berubah sedikit demi sedikit kat opis tu....Satu hari En. Azhari panggil aku...dia kata dia nak aku masuk dlm buat keje2 admin..tak mahu jd receptionist lagi...aku hepi ...tp bila aku tau aku ditempatkan kat mana...aku mula risau ..korang tau aku kat mana...Kat Payroll beb...jd itu asst.perempuan sepet...

Masa hari pertama aku masuk bilik payroll tu beb..dah mcm2 minah sepet tu tampal2 note ...dont touch printer setting...Do not change the Font....mcm2 lagi dia sound kat aku...jgn bagi member lain masuk bilik ni..Strickly P&C...Kalau hilang apa2 saya mesti salahkan u..jgn kasi info apa2 ttng increment ke leave ker kat staff...u saya boleh set out tau kalau kasi ini information...nak belajar punya hal aku tahan semua bende2 ni beb..tp hati aku gunung berapi sudah tunggu mau meletup beb....

Bebulan jugak la aku duduk bawah dia...sampai aku penah menangis sbb dia ..mmg aku tak tahan dah masa tu....pas tu member yg lain bg aku semangat beb..Masa yg aku tunngu pon sampai ...aku mmg la tak paham bahasa dia ..tp aku tau dia ada buat satu bende yg tak kene..dia ada faxkan something P&C kat one of our staff la di Cheras.....aku nmpak beb...aku kasi tau sama itu En. Azhari...a week after that insiden dia kene tukar dept ....kene duduk luar bilik...aku tak tanya apa yg difaxkan nyer...sampai dia kena tukar dept....mesti kes berat la tu...

Hari pertama dia di luar bilik tu..aku dgn berani2 takut tu siap buleh sound kat member aku...kuat aku ckp..mmg dia dengar la....Amacam Shidah duk kat luar ni....seronok tak.....Dan2 tu jugak aku tampal notice kat pintu nak masuk bilik payroll tu...STRICKLY FOR PAYROLL STAFF ONLY...besar beb aku print.....Aku dpt hadiah jelingan maut pagi tu..tp.... ada aku kisah...


19 geng komen :

~0~ said...

ragam dunia pekerjaan kak

maiyah said...

hehe.. sabar ye

Eye_nee said...

~0~:
Betul tu ~0~..mcm2 perangai org ada kat dunia ni...

Maiyah:
Sbb sabar la boleh bertahan sampai thn 2001 kat company tu...

Dee said...

x kira bangsa kan..benda2 ni..x dinafikan keje payroll mmg byk benda P&C..tp berpada2lah..harap eyenee lebih seronok bekerja skrg..

Eye_nee said...

Dee:
Betul Dee tak kira bangsakan...bukan aku jer yg kene Dee rami lagi..yg 1 geng tu hampir kepala nak kene stapler dia baling ..8 thn kat tmpt baru ni Dee..syukur alhamdulillah..mmg tak der tekanan..Boss mmg baik giler Dee..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

lorr ish sabar jerk la...memang kadang2 keja nie buatkan kita menangis kan..huhuhuhuh

Eye_nee said...

Budak Purple:
MMg purple..tp dia mmg melampau..Akk bukan aniaya kan dia..she deserved that..I've done all this on behalf of all my frenz yg penah terkena dgn dia..

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhu..macam2 ragam la di alam kerjaya ni kan..sy time praktikal jap dl pun da macam2 jumpa..kdG2 risau jgk

Eye_nee said...

Azrai:
Berbagai ragam Azrai..kdg tu akk rasa keliru knapa ada org yg buleh buat sesuatu perkara atau berkata2 tanpa gunakan akal..Akk akur akk bukan manusia sempurna...tu yg kdg2 tindakan akk seolah2 tak gunakan akal tu dgn sempurna...hmmmmmm...

aRoL said...

he..he..he...garang macam kak ros..

Solehah said...

mmg mcm tu kot nak ajar org kurang ajar..

Eye_nee said...

Salam aRoL:
Tkasih yer follow akk dan tinggalkan komen kat sini...

Solehah:
Akk tak plan apa2 pon...semua yg terjadi telah ditentukanNya kan...

blueCITY® said...

ada aku kisah?
cak cak cak!!

hahhaha

Eye_nee said...

Blue:
Aku Kisah...sbb Kisah aku..bila kisah aku..aku jd kisah...kalau aku tak kisah..kisah aku..siapa nak kisah..

hahahaha...apa yg aku merepek ni Blue...

Kaw said...

Dulu Ms. L, sekarang Ms. I...kak aini, anda memang bertuah..

Eye_nee said...

Kaw:
Hahahaha..itu Ms I tak boleh kasi out la Kaw..Boss syg maaaaaa...Mr. E saja boleh buat something dekat dia...

blogermanz said...

wa salut lu punya sabar der.. tapi bile nak bg incerment kt wa? uhuhuhu.. :D

[[iidyLL_iceneSS]] said...

hihihi
xpsl2 jer cr bala..
tkt gak nk mlangkah ke alam pkerjaan nie...aduyai..

Eye_nee said...

blogermanz:
Nnt wa bg bro...lu tungguuuuuu..besar punya increment..

iidyll..
cam ner pon kene langkah jugak..nasib la dpt baik...ok..dpat tak baik kalu..ko..apa2 pon semua ni proses kehidupan...just face it..