Satu Hari Di Hari Raya - Siri 1

August 05, 2014

As-Salam gengsss semua

Selamat Hari Raya Aidil fitri Maaf Zahir Batin yer gengs...Kosong Kosongggggg...

N3 Hari raya aku tunggang langgang dah..terus update Raya ke 4 dah ni...
Apa ada hal kan gengs...yg penting citer Rayooooo....

Sepupu sepapat belah mak aku datang beraya
Tak nak makan kuih raya katanya
Nak makan nasik lauk sambal tokok rebus pucuk ubi..
Bertuah punya sepupu sepapat
Macam2 hal korang yer...ingat aku ada pakai bibik ker nak tolong masak
Nasib baik aku dah cekap sikit kedapur (mata keatas tgan kat bahu)...

Jadinya Raya ke 4 tu diwaktu tengahari yg lapar
Bersilat lah aku didapur
Tak hebat mana pun lauk pauknya
Tapi habis licin ...sbb dah lapar ker atau mmg sedap kut (ahakksss)....
Sedapppp kata dorang...
Kembang lah mana2 yg kuncup kat diri aku ni sekejap...



Nilah lauk2 yg aku masak seorang diri tengah hari tu....



 

Makan lah yer sepupu sepapat ku


 



 

Sepupu perempuan  yg rapat dgn aku ...dgn dia jer lah aku akn keluar lepak2 bila hujung minggu..dulu2 tmpt lepak...Muzium Negara la....pas tu jln2 ke tasik Perdana...dah hebat sgt dah masa tu...Bila ada mat2 pewit..rasa kita lah yg paling jelitawan...hehe...

 

Bapa Saudara aku...Dah uzur sgt...Makan lauk pucuk ubi dan sambal tokok tu jer...lauk lain tak mahu katanya...dah itu sahaja rezeki makanan yg masih mampu dimkannya....

 
 

Masing2 nak makan dipondok jer...tu yg bertambah2 makan...sampai terpaksa aku  masak nasik tambah waktu mereka tgh makan ni gengs...sib baik sempat masak masa mereka nak tambah..kalau tak kompom aku kena kutuk nnt ..silap2 sampai Raya Tahun depan pun tak habis2 akan kutuk aku...Ajak makan tapi nasik tak cukup...mau menanah telinga dgr ayat dorang.



PEMBERITAHU:Sepupu aku bagi aku adalah adik beradik aku..Aku sayang mereka sampai akhir hayat aku...

20 geng komen :

Kakzakie said...

Kalau kakak pun nak makan kat pondok luar tu. Berangin macam kat pantai:)

Sepupu memang macam adik-beradik Eye_nee. Macam kakak lagilah bila mak saudara kakak menikah dgn bapak lagilah kami dah macam adik-beradik

Daddy Ziyyad said...

Salam Aidilfitri kak..
Maafkan salah silap saya sepanjang saya mengomen di sini ya...

Memang best rasanya kan kalau dpt makan nasi berlauk, setelah raya pertama, kedua kita bedal rendang/daging aja..dpt makan ikan..lauk lain macam ulam2 tu..telur asin, mmg syiok :)

Masa raya ke dua saya ke rumah makcik saya. dia buat asam pedas ikan pari..ooohhhh..sedapppnya...

Eye_nee said...

Jemput kak datang umah..kita makan2 nasi kat pondok saya tu...

Eye_nee said...

Daddy Ziyyad..
Kosong kosong..tp ada satu komen ko pasal stering lock tu akk considerkan nak maapkan ker tidak...hahahahahahaha...

Tekak melayu kampung betul ni...Dapat asam pedas ikan pari perghhh kesedapannya sampai dan minggu kedua raya ni pun ko masih ingat ke"power"annya yer...

SELAMAT HARI RAYA DZ..MAAF ZAHIR BATIN..SEMOGA UKHWAH TERUS KEKAL TERJALIN....

uncle gedek said...

macam best je rumah ni... kat luar tu siap berkipas lagi...

Eye_nee said...

Uncle Gedek..
Meh la Uncle dtg umah..boleh berkipas bawah kipas tu...itu kipas lipas tu jgn main2...hehe..

idzwa kamaruddin said...

seronok nyer kak!!meriah nyer dapat dirasa dan baca entry ni sambil sneyum-senyum terasa.

LYAfrina said...

Waaaa... sungguh meriah! Siap masak2... alhamdulillah.. hari raya hari utk bgembira.. lupakan kesedihan..


Salam aidilfitri
Maaf zahir n.batin

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sambal tokok dengan pucuk ubi tu lah yg paling sodap Aini... bangkik selero dibuek nyo.. aku pun dah terliur ni..

Nanti aku datang dengan kakzakie raya rumah ko , makan kat pondok tu yo.. ko buekkan aku sambal tokok pucuk ubi tu jugak...

Eye_nee said...

idzwa..
jommm dtg umah akk beb..nnt akk masak2 kita mkn kat pondok tu...

Eye_nee said...

LYAfrina...
Cam tu lah sepupu sepapat yg rapat..senang order jer kan..dan mereka pun tau yg sepupu dia ni akan buatkan juga apa yg mereka order tu...hehehe

SELAMAT HARI RAYA juga sis...MAAF ZAHIR BATIN..

Tkasih sudi singgah dah tinggalkan komen...

Eye_nee said...

Cahaya Hidup Ku..
BILA TAHUNNYA nak dtang??????...

Roger2 lah yer...

SELAMAT HARI RAYA juga T...MAAF ZAHIR BATIN..

Nor Azimah said...

oh telur masin, menggodanya..

sukaxplo said...

assalammualaikum

bila nak jemput saya pulok ngeeee

Eye_nee said...

Nor Azimah..
sila tergoda..heheh..

Eye_nee said...

likexplo...
meh lerrrr dtggg gengssss......

Kakcik Nur said...

Kecur airliurku melihat lauk pucuk ubi itu... :)

A.I said...

sedapnye aku tengok laok2 kau kak ^_^

slamat hari raye..

eMMe said...

syok laa.. dah la teror masak sendiri je..tanpa bantu otai2... hehehe.. suasana luar pun menarik2..mau selera bertambah... suke tgk suasana gini...

JunAina said...

Makan lauk simple ramai2 nikmattttt...