Yg Satu Scary Yg Satu Lagi Carry on jer...

July 16, 2014


As-Salam gengs semua
Dah 18Ramadan kita menjalani ibadah puasa kan gengs
Pejam celik pejam celik..harap2 celiklah sehingga Ramadan terakhir yer gengs
Dah nak menghampiri ke penghujung Ramadan kita yer...
Namun masih ada yg sihat tubuh badan elok jer kesihatan tidak berpuasa
Orang mcam ni elok bagi Stering Lock jer kat kepala...merasa kena stering lock walaupun bukan kena langgar..hehehe

Gambar yg aku snap kat bawah ni kan gengs..iftar hari apa aku pun tak ingat
Orang sibuk nak buka puasa..aku sibuk duk snap2 gambar ni
Sebelum ambil gambar ni..nmapak cantik sgt bulan tu
Bila dah ambik gambar...Cam scary lah pulak kan
Ambil gambar pakai henpon note yg tak berapa besar note nye.. itu yg gambar suram..kelam dan serammmm jer...

 Tapi Yang Satu Lagi gambar ni..Hrmmmm...Non Scary yer
 

 TARA......
DAGING DENDENG BERLADO
Orang Minang punya masakkan ni gengs
dari sebelum puasa lagi En CEO request
bini dia punyalah rajin
Dah puasa setengah bulan baru aku imasakkan
Bini siapa lah tu yer.....
Korang nak resepi ker geng
Aku nak tulis resepi ni mcm tak berapa nak pandai
Banyak bahan yg aku lupa dari yg aku ingat
Tapi tak per aku try yer
Kalau tak sedap jgn baling kasut tau gengs





 Bahan:
1/2 Kilo Daging lembu Btg Pinang
Sedikit Bawang goreng 
Air Asam jawa
gula

Bahan Kisar:
10 Biji Cili Besar
5 Biji Cili Padi
10 Biji Bwg Merah
3 Ulas Bwg Putih
1" Halia

Bahan Perap:
Serbuk Kunyit
Garam
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar

Bahan Tumis:
Kayu manis
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
 
Cara
Rebus daging seketika.
Potong nipis lebar biarkan sejuk kemudian tumbuk daging sedikit utk melembutkannya.
Perap daging bersama garam,serbuk kunyit dan ketumbar
Goreng daging (jangan terlalu lama,cukup utk melayukannya sahaja)
Tumis bahan tumis kasi naik bau kemudian masukkan bahan kisar sehingga pecah minyak
Masukan daging gaul rata , masukan garam, (jgn banyak sgt sbb td dah perapkan dgn garam kan)
masukan gula dan air asam jawa.dantaburkan bwg goreng.Aku tak taburkan pun..terlupa sudah..
Ok siap...


PEMBERITAHU:tekak aku rasa sedap gengs daging dendeng ni sbb aku minang..tapi aku tak syorkan masakan ni kalau korang berasal dari Belanda atau German.







 

35 geng komen :

idzwa kamaruddin said...

hahahaa..nasib baik saya dari malaya je kira boleh la try nanti..tak sedap kiter telan sedap kalooo kiter tambah lagiiii.. :)

Eye_nee said...

idzwa..
Fuhhhh lega nasib baik ko org Malaya sis...hahahahah...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Perghhh ko letak juga resepi daging dendeng ni ye Nee.. boleh gak aku cuba nanti..

Suka pulak aku tengok gambar bulan tu Nee.. tak pulak aku takut ehe :)

Eye_nee said...

Cahaya HidupKu..
Aku suka guna cili besar T...tp kalau sepupu aku buat dia guna cili kering..

Bernyamuk kemain byk masa aku ambik gambar ni T...heheh...mengeleng kepala laki aku....apa ajer keje awak ni...org sibuk nak buka awak sibuk ngambik gamba...hahah..nak jd bloger tegar katanya kannnnn....

eMMe said...

Kak Eye Nee... haaa... kak, biar btol baru masak ni, hahahaa... tapi menu ni special kak, tak penah buat lagi.. ada bahan jadi je... takde bahan, jadilaaaa... hahaha... snap gambar masih nampak bulan sis, bg saya tak scary la sis, hehehehe...

sudipVSsenduk said...

akak kalau nak makan dendeng ni, cakap je... mak mertua mesti masakkan. Hahaha.. menantu hantu

Daddy Ziyyad said...

Kalau tak sedap, saya baling dgn steering lock! wakakakakakaka

Eye_nee said...

Emme...
Jgn tiru perangai akk ko ni tau sis..heheh...gamba tu cer tgk lama2..scary u..mcm lokasi entiti tersembunyi...

Eye_nee said...

Sudiplawansenduk..
Bertuah nyer menantu...hahahha...air tgn otai2 tu mmg meveles kan sVSs...

Eye_nee said...

DZ..
Hahahahaha..sakit perut gelak bca komen ko doc..bertuah punya budak...dgn stering lock terpacak kat kepala akk drive gi klinik ko...

Nor Azimah said...

tak habis lagi citer pasal stering lock tu yer, nasibla kan..siapa suruh buat benda tak fikir, tapi org pompuan kalau dah marah mmg naik hantu punya.,

btw..tq for d resepinyerr

Wak Gelas said...

wahh rajinnyer makk masak tuu., eHHHee

Eye_nee said...

Nor Azimah..
Seminggu dua ni masih hangat lah citer tu...

Resepi campak2 ni geng...

Eye_nee said...

Wak gelas..
Tiba time rajin ni wak..tidak kalu..Sardin ajeee...

Kakzakie said...

Oh ini resepi minang ye Eye-Nee. Tapi kakak rasa janji org M'sia mesti suka resepi ini:)

Eye_nee said...

kakzakie..
Yer kak...dendeng daging ni..kalau org minang mesti tau..mcm sambal daging jer kak..tp kalau yg org lama2 minang...mcm2 bahan masuk kak...

sukaxplo said...

salam gengs
entrimu ini membuatkan ku laporr & meleleh air liurnye...huk huk huk

Khairul Bariah said...

ye lah gambo atas tu..nmpk macam filem2 hantu pulakkan sbb pokok2 tu itam semuanya..

saya sepanyol tp suka daging dendeng gak..tu yg cepat beno balik kg tu...hehe

Eye_nee said...

hepiXplo..
Waalaikumsalam
ko ni geng dah tua2 pun meleleh air liur..nak kena Stering Lock ni..hihi..

Eye_nee said...

KB..
Esspanyol ya riva ya riva...hahahaha..tak boleh blah..Sepanyol mari...

lieyalatif said...

MASAKAN MInang mmg sodap kak...lieya suke gak masak gini...makan kering2 ngan nasi panas...uihhh boleh bertambah woooiiii hahaahahaha....adoi saje akak nie...

ye la kak, mcm scary plak ....tapi mmg mase akak snap pic bulan ni musim bulan penoh kan kak....lawoo jek bulat bercahaya....

faraherda.razalan said...

Amboi...nmpk sdp tu kak. Yummeh! Sy walau bkn org minang tp suke benor masakan minang ni.

aizamia3 said...

Sib baik mak ayah orang melayu maka bolehlah merasa menu ni.. hehehe.. ;)

kakyon said...

nmpk sedap masakan daging tu..

Eye_nee said...

lieya..
Minang dihati...hahaha...Tp anak2 minang kat umah akk tu...acuh tak acuh jer daging dendeng ni...mereka dah jd minang kontemporari....

Eye_nee said...

farah..
Kita org Malaysia..hehehe..

Eye_nee said...

aizamia3..
hahaha...sib baik kan..kalau org german..tak masuk lah dlm tekak...

Eye_nee said...

kakyon..
Boleh lah pada tekak akk ni kakyon...
Tq singgah dan tinggalkan komen yer kakyon..

uncle gedek said...

orang minang ni suka sate minang tak...?

Eye_nee said...

Uncle gedek otai..
org minang ada kala derhaka juga dgn masakan minang...Ini sate salah satu yg diderhakainya...

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

lepas nih dah x scary..... dah nak raya.... huhuhu

Kesuma Angsana said...

Ucap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
Terkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga

Eye_nee said...

Pakchik DOT...
Lagi scary pakcik..lepas ramadan hantu semua bebas...silap2 ambil gambar ada tergantung dia celah ranting kayu tu...huhuhu...

Eye_nee said...

KA..
Kamu muncul tiba2...maaf KA...kenapa saya tidak perasan akan ketiadaan kamu...sahabat jenis apakah saya ini?..Semoga menyepinya kamu bukan disbbkan sesuatu yg amat menyedihkan kamu...Harap2 yg baik2 sahaja buat kamu sekeluarga...lama tidak dengar kisah2 adik..semoga adik juga sihat walafiat hendaknya yer...Salamat Menyambut Lebaran KA...kosong kosong yer...

Hanis Azla said...

As-salam kak eye-nee..

Salam Aidilfitri kak.. Maaf zahir dan batin.. Ya ALLAH.. telan2 liur tengok daging dendeng akak tu.. saya masak daging dendeng style lain.. nnt nak cuba style akak pulaklah.. TQ kak..