Mudahnya Ku Lupa Pada Janji

February 13, 2014


As-Salam gengs
Alhamduliillah masih mampu kita bersujud subuh tadikan gengs
Semoga masih mampu bersujud hingga ke Isyak yer gengs

Sori lah Yana
Mak dah mungkir janji

Aku ni kan gengs dah berkali-kali dah berjanji dgn Si Yana ni
Mak tak kan marah2 kalau ajar adik matematik
Tetap juga kena marah dia malam tadi
Dah bertakung air mata macam kolam tadahan air
Bila aku tambah high pitch sikit jer kat volume suara aku
Berjurai dah air mata
Time tu bila aku tanya 2 + 1 pun dah terkulat-kulat nak jawab
Siap keluar jari tangan lagi hanya nak jawab 2 + 1

 Ayah dia dok menjeling jer dari ruang tamu
Nak menyampuk segan sebab aku dah warning awal2
Jangan nak menang kan anak2 bila aku marah
Bila dia marah anak2 pun aku tak kan masuk campur

Bengkak lah jugak mata Yana malam tadi
Habis buat homeworks Matematik
Hadiah lepas kena marah
Adalah satu pelukan yg maha hebat
Lagilah laju turun airmata dia

Tidur dlm tersedu lah Yana malam tadi.
 





PEMBERITAHU:Esok kita buat mate sesama yer Yana.cuma stanby lah tisu yer.Mak serik nak janji takut mungkir lagi.

27 geng komen :

NM03 said...

betabahlah ye yana punyer mak yang garang....









hehehehe... pisyoooo

Eye_nee said...

NM03..
Tu lah dia...ko nak try belajar mate ngan akk sis...one minus one plus two minus one equal to...Oh my English soalan aku sis...

PISSS YORR...

Farah Firdaus said...

seiras betul mak & anak :)

Eye_nee said...

Farah Firdaus...
Sejukkkk kan sis kata org muka seiras ni...tp bila time buat homeworks mate panas pulak mak dia..

Tq sis dtg dan tinggalkan komen..

Kesuma Angsana said...

samalah cerita kita
Ngajo adik buat matematiknyer
mlm semalam pun jadi suara jd ala2 singa
last2 surrender
en hubby ambil alih puler
Tapi ati mak2 ni biasa ler
Pagi2 cek juga kerja sekolah dier
Takut2 silap puler
Mmg betullah naluri kita
Ada satu dua yang dier silap kira
Pagi2 jd singa balik ler
Suruh Adik betulkan semula....
Apa mak2 mmg gitu ke selalunyer !

Eye_nee said...

KA..
Itulah dia nya Kita
Ibu ibu yg hanya singa sementara
Bila tgk semula muka dia
Sedih pula hati terasa
Terus Peluk kata kita tak sengaja
Mak nak Yana Pandai itu aja
Yang dia merebeh lah airmata
Kalau saya tak sampai hati jd singa dipagi pagi buta
Takut nanti bila sampai ditempt kerja
Hati kita tak senang rasa
asyik terbayang wajah dia menangis
ke sekolah penuh hiba
rasa macam nak balik cepat dari tempat kerja
nak peluk peluk dan sayang sayang dia
Hati mak kan KA..marahnya hanya kata kata
Sebenarnya hati penuh taman berbunga bunga....

eMMe said...

haha... Garang kan..kalah cikgu kt sekolah.. Nasib la Yana.. tapi pas puas nangis, mama kasih hadiah peluk, cium2.. mama mane tak mahu anak2 pintar.. pasni math A Yana.. InshaAllah... ade hikmah nya kan...

Eye_nee said...

eMMe..
Tulah sis..bila akk tanya..takut cikgu ker takut mak..pantas jer jawab.."MAK LAH"...kasi dia takut sikit hehehe..tak kalu mainnn jer kerjenya...

atuk said...

Assalamualaikum Eye

kesiannnn Yana...

lala yusof said...

itule mak kan..tp dl mmg xsuka buat kerja rumah dpn abg yang pandai2 coz takut salah

:: Mrs.Eady :: said...

sama la kiter mak yang garang...

tapi kenapa entry ni touching sgt nie...huwaa....lagi-lagi part pelukan yg maha hebat tu...

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

dolu pernah ajar anak sedara... dgn cara tegas... tp tak masuk.. lastly... buat cara santai..... alhamdulillah.....

moral nye... buat cara seronok... santai... jangan paksa.. sbb kanak2 nih suka yg seronok....

lagi pun kalau terlalu tegas..... samapi marah2....kita pun stress...huhuh

try buat bahasa isyarat... atau tulis.... kurang sikit klr suara.... huhuhuh

selamat mengajar cikgu....

puan ini amat tidak sesuai jadi cikgu matematik... elok jadi cikgu displin..huhuhuhu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Aku malam tadi ajar mate utk nabilah.. dari mula ajar mengaji air mata dah berjurai Nee... Memang bertabah mengajar anak aku yg sorang ni... malam tadi aku dera dia buat mate smpi kul 11pm... Kekadang kesian gak aku Nee bila kena marah 7-8 jadi 1.. lagi menyinga aku... sebenarnya dia dah blur kan Nee... aku pun sama cam ko suka janji tak marah tapi ter marah.... Cuba ko baca entry please stop yell.... aku kena ikut style omputih tu motivasi utk stop yell ni kan..

Eye_nee said...

ATUK..
Waalaikumussalam ATUK...

Kasi takut sikit jer pun TUK...

Eye_nee said...

lala yusof..
Naluri Ibu kan sis..nmpk airmata anak tu dah berjujuran sedih pulak hati tu...tp tu lah dianya..sabar sgt menipis...

Eye_nee said...

Mrs Eady..
Yer lah kan sis...segarang2 mak kan...dah abis tu peluk lah..tp air mata dia lebih byk keluar masa kena peluk dari masa kena marah...

Eye_nee said...

Pakchik Dot..
Try dah pakchik cara santai...cara sempoi ,cara berhemah...paling lama bertahan pun 15 minit...masuk minit ke 16 tunggang langgang semua cara santai sempoi berhemah tu..yg tinggal cara tarzan ,harimau malaya dan singa utara...

30 thn dulu boleh lah saya pertimbangkan nak jd guru disiplin tu pakchik ..la ni...takutttttt...mak bapak buat laporan polis...

Eye_nee said...

Cahaya Hidup..
Semlm masa balik kerja dia dah standby buku matematik T...nak buat katanya walaupun tak der Matematik hari ni..dia ckp kat aku T.."MAK JGN LAH MARAH..KALAU MAK MARAH ADIK TAKUT NAK JAWAB"...aduhai sedih pulak aku...terus ajar buat T...Tapi sampai soalan yg ke 5 jer...sbb aku dah hemoglobin aku dah mula naik...jd sebelum terus naik..aku stop dulu..Hari ni sambung lagi 5 soalan...

Kakzakie said...

Kesian pulak bila sampai mengalirkan airmata. Sebelum mengajar kena cuba kawal diri Eye-Nee. Beristighfar masa marah jadi dpt kawal diri. Kesian pulak Yana tu..

Hanis Azla said...

As-salam kak eye-nee..

lps marah anak mmg kita juga yang ikut sayu kan kak.. saya pun selalu fail bab janji yang itu.. hari tu dari pd ke bangi anak bongsu saya meleleh air mata sebab tak hafal2 sifir.. tak tahu kenapa tak boleh nak tahan marah time ajar anak math.. sbb tu tak jadi cikgu agaknya he..he..

yana boleh geng dengan anak auntie.. mama dia pun rimau juga time ajar math ha..ha..

Eye_nee said...

kakzakie..
Tu lah kak..dah cuba dah...nnt nak cuba berlipat ganda..Tq kak..cuma bila math jer saya agak tak sabar..ajar yg lain2 ok lah pulak...

Eye_nee said...

Hanis Azla...
entah naper kan sis...cepat sgt sentapnya bila time ajar math ni...mulalah nak tinggi jer suara...adalah 3 kalinya yg buat sama2 dlm mood santai...30 kali yg lain...mood bantai...hehehe...

Nor Azimah said...

sayakan kak, memang tak sabar bial mengajar anak sendiri, sebab apa tau, kita ajar dia tak faham-faham..ha mulalah tinggi suara, dulu ada kakak kat rumah dia rajin ajar adik-adik buat math, sekarang dia duk asrama..hmmm..rindulah pulak.

makchaq said...

Sian...Yana.. takut kat mama dari takut kat cikgu...

Eye_nee said...

Nor Azimah...
ramai kwn2 akk pun mcm tu jugak sis...bila tiba bab mengajar Math semua dah bertukar jd singa dah...

Eye_nee said...

makchaq..
yg buat kita tambah marah tu makchaq..bila kita dok ajaq dia...dia duk pdg tempat lain...kita dah berbuih mulut nak explain kat dia...dia boleh tgk pensil dia tak mau pdg muka kita...lagi tambah kita hangin...dah kena marah tu pas tu kita pujuk balik makchaq...peluk2 cium2 dia semula...

anitadiana said...

sama lah ita pun..kalu ajar anak tu..memula tu ok..lepas tu jadi tarzan dah...tu yg tak boleh jadi cikgu tu...garang....sian yana...sama dengan anak ita adriyana yg banyak menguji kesabaran ita hingga sekarang..steres walaupun dia yg sulong...