Adik Paksa Diri Adik makan Juga Mak....

February 24, 2014

As-Salam Gengs
Hari ini ...Isnin 24 Rabiul Akhir
Semoga Rahmat Allah sentiasa buat kamu semua gengs


Pukul 8.30 Malam 23 Rabiul Akhir
Yana keluar dari bilk dan duduk sebelah aku diruang tamu gengs

Mak..mak tau tak Zati pun bila baca bloq mak dia menangis
Kenapa menangis
Dia ckap ada yg mak tulis tu buat dia sedih
Zati ckp dia kesian tengok mak
Mak banyak buat kerja
Bila malam mak masak utk kami semua
Walaupun adik dan Zati dah kenyang
"Adik Paksa diri adik makan"
Adik takut mak sedih
Zati pun cakap yang sama

Mak kalau kami buat mak sedih
Mak tak menangis ker???

Aku diam....

Kakak..Zati..Yana

Inilah kami sayang
Seorang wanita yg kamu panggil "MAK"
Kami harus kuat depan kamu
Kami harus kental depan kamu
Kami harus tabah demi kamu
Sehingga kamu sukar melihat airmata kami
Kemana jatuhnya airmata kami
Ianya turun kedalam hati kami

Dihati itu lah terkumpul
Segala kesedihan kami
Airmata kami
Keresahan kami
Kerisauan kami

Sesekali ia jatuh juga
Airmata itu jatuh juga
Saat kamu telah lena dibuai mimpi
Saat itulah mak tangiskan air itu keluar melewati pipi...


PEMBERITAHU:Aku dalm mood sedih gengs...sedih...sedih dan sedih .....


33 geng komen :

Cik Puan Rara said...

jgn sedih sedih ye =(

:: Mrs.Eady :: said...

the power of emak takde siapa boleh tandingi..

*hugs*

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

La Tahzan Aini... kita ceria ceria ceria...:: Benarlah firman Allah "Boleh Jadi apa yang kamu benci itu lebih baik buat kamu dan kemungkinan apa yang kamu suka itu sesuatu yang tidak baik untuk kamu. Sesungguhnya hanya Allah mengetahui apa yang terbaik untuk kita kerana Dia Maha mengetahui segalanya. ::

Eye_nee said...

Cik Puan Rara...
Tq sis....:)

Eye_nee said...

Mrs Eady...
Hugs ketat ketat...TQ sis...

Eye_nee said...

Cahaya Hidupku..
Situasi...mengalahkan aku T...

Kesuma Angsana said...

mmg sedih lah.. lagi bila n3 tentang kasih sayang ibu & anak ni !

Eye_nee said...

KA..
Sorilah geng...terpaksa kamu baca semua yg sedih2 disini sejak 2-3 N3 yg lalu...

Kakzakie said...

Apasal kakak pulak dah nak nangis sama Eye_nee. Kakak kan "MAK' juga terasa dlm hati ini..

Moga ujian Allah buat kita lebih kuat Eye_nee. Mengharap juga jika diuji biarlah yg kita mampu tanggung.

Eye_nee said...

Kakzakie..
Maaflah kak..buat akk sedih..rasa hati seorg ibu kan kak...

Rinna said...

Hmm.. sedey laa plak..

Dee said...

Dee baca pun sebak ni sis..alhamdulillah akak dpt anak2 yg memahami..

BUNDA a.k.a KN said...

assalam, semoga terus tabah...tahniah punya anak2 yg memahami..

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

tengok wajah mak pun dapat pahala....

janganlah memalingkan muka dari melihat mak kita....

Eye_nee said...

Rinna..
:(...hidup dan kehidupan semua rasa perlu tempuh kan sis...

Eye_nee said...

DEE...
ALhamdulillah setakat ini...mohon sampai bila2 pun mereka akan begitu

Eye_nee said...

BUNDA..
InsyaAllah...Tq BUNDA

Eye_nee said...

Pakchik DOT...
:( :( :(

Tkasih Pakchik...

Hanis Azla said...

As-salam kak eye-nee..

semoga akak akan terus jadi 'mak' yang hebat untuk anak2 yang hebat insyaAllah..

Take care ya kak.. semoga sedih yang bertandang akan cepat berlalu..

atuk said...

Assalamualaikum Eye

bagus juga sesekali melepaskan apa yang terbuku di hati

Eye_nee said...

Hanis Azla..
Tidak setanding "MAK" akk sis..sabar dia tidak pernah akk miliki..kental dan ketabahan dia hanya sedikit yg terwarisi...Sedih masih melilit hati...kerana kedegilan diri...

Eye_nee said...

ATUK..
Waalaikumsalam TUK..

Terluah di mulut tidak sama rasa tersimpan dihati..cumanya ada rasa kelegaan sedikit berbuat begini...

lieyalatif said...

aduh kak..serius lieya begenang air mate bace.....mmg hebat seseorg yg bergelam mak kan kak...

akak sedih nape ni...jgn sedih2 kak yeak..senyum selalu...senyum itu terapi jiwa....

Eye_nee said...

Lieya..
Maaf lah sis yer buat kamu sedih...terkdg terluah apa yg terbuku dihati..lega sedikit...

"One thousand million smile"..kan sis kan...

shameel Iskandar said...

jgn bersedih.. La Tahzan..

Amat bagus bila anak2 mengerti kasih sayang orang tua terhadapnya..

Saya semakin mengerti kasih sayang seorg ayah setelah saya kehilangan ayah buat selama2nya.

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

makchaq said...

Semoga kesedihan dah bertukar jadi kegembiraan...

Makchaq pun selalu terharu bila tiba2 anak menghargai kita...

wahida said...

saya yg baca pun sebak..huhu..

takmo sedih2 kak, hidup ini terlalu singkat utk difikirkan tentang kesedihan...
cari seseorang utk lepaskan kemurungan itu...
InsyaAllah, akak akan ok..

kami semua ada utk akak..

Eye_nee said...

shameel..
Inilah putaran hidup kan cikgu...akan ada pelbagai rasa menghampiri...

Eye_nee said...

MT..
Tkasih..semoga kamu masih sudi singgah dan terus membaca lagi...hanya kisah2 peribadi..apa yg baik kutiplah buat pengajaran apa yg buruk tinggalkan dia dijalanan...

Eye_nee said...

makchaq...
InsyAllah makchaq...ianya bertambah baik...

Eye_nee said...

wahida...
Tq lah sis....ada kesedihan dlm kehidupan utk kita cari dimana kegembiraan itu telah menghilang..InsyaAllah akk kan temui juga dia nnt...

eMMe said...

Kak Eye Nee, tangisan gembira kan.. syukur punya anak2 yg memahami maknye.. Me baca pun sedih.. Indah kan hidup bernama Mak ni....
moga Allah sentiasa merahmati kita semua...