Aku Cukup tak suka Bila...

January 19, 2012

As-Salam gengs...

Korang ok gengs hari ni...

Demam?..Klinik gengs...
Tension?..Tenagkan diri dulu...Tarikkkk Nafassss...Lepasssssss...
Ada Rasa Tak suka sesuatu??...Ini aku nak cerita


Office..Aku cukup tak suka Bila

Baru Mula Bekerja..mcm kira juniorlah biarpun umur dan senior...Bila tanyakan sesuatu kepada rakan office yg pernah buat kerja yg akan kita buat nnt.

"Tah Tak Tahu"

"Cuba cari dalam File"--- tangan nak tunjukkan tmpt file tu pun mcm org tak mkn sethn nak angkat

"I dulu pun diaorg ajar very minimum"-----Kalau kau bersikap macam ni susah lah...susah sgt ker nak tolong rakan sekerja yg baru masuk dgn alasan kamu dulu diperlakukan begitu juga...kalau mcm ni bagaimana sistem tunjuk ajar tahap minimum ni akan selesai..tak boleh ker tunjuk sebaik dan seboleh yg mungkin...kamu sendiri pernah merasa diperlakukan seperti itu jadi jgn lah rakan yg baru kamu lakukan juga perkara yg sama...berubah lah...

Dok Pandang kita atas kebawah..mcm tak pernah tgk org sebelum ni...siap rasa2 jenis kain baju yg kita pakai...tgk2 jeling2 kasut kita ...apa motif??..aku bukan pakai kain guni pun cuma kasut aku jer dari BATA....tak boleh ker pakai kasut BATA...

Senior cerewet..Fine lah ko sudah lama kat situ..tapi cubalah jgn cerewet sgt..sampaikan rasa tertekan nak masuk office..dan paling teruk sampaikan terdengar bunyi kasutnya buat kita ngelabah...dan terkadang arahan yg diberikan buat kepala yg normal jd ..mionggg jer...sekejap..buat ni...tak sampai 10 minit..buat ni pulak...5 minit kemudian tanya kerja yg pertama td...apa yer dlm kepala hotak dia....yg disuruh ni orang ke mesin rumput...wahai senior2 cubalah letakkan diri ko tu kat tempat junior2 yg ko suruh ni...kau sendiri bolehker buat satu kerja dlm masa 5 minit tu...nak on kan PC pun amil masa seminit...belum cari folder lagi...akai ada ka.....kemudian bising2 ckp kita tak produktif.....


Supermarket..Aku cukup tak suka Bila..

Tengah beratur di cashier counter....customer didepan sekejap2 tambah barang melalui anak2 dia....sambil dia beratur sambil suruh anak2 ambil itu dan ini....cari itu dan ini....kalau belum habis sopping jgn lah beratur lagi...

Nak pilih2 barang...sayur ker bawang ker ikan ker..jangan lah masa memilih tu duk berdiri betul2 dihadapan shelve tu sampai tak boleh org lain nak memilih....kamu sajaaa...berilah ruang sedikit utk org lain memilih juga...dan yg lebih parahnya..bila kita cuba nak memilih dgn hanya dapat menghulurkan tangan dgn kedudukan bdan sebatu jauh dari tangan punnnnnn masih buat tak tau jer...sampaikan dah terasa-rasa mcm bawang yg nak dipilih tu dah masuk dua tiga biji dalam mulut dia....


Cubalah bersikap..bukan hanya ada kamu sahaja disekeling kehidupan kamu tu..kamu juga perlu hidup dgn org lain..perlu bertolak ansur perlu saling menghormati perlu saling membantu dan memahami setiap situasi dan perlu lebih peka dgn keadaan sekeliling...



PEMBERITAHU:Pdg hadapan kiri kanan belakang kamu juga..selain kamu ada juga org lain kan?...mereka juga seperti kamu...letakkan diri kamu pada sesuatu situasi sebelum arahan dan tindakan kamu berikan...

42 geng komen :

Kakzakie said...

Kakak biasanya kalau ada staff baru kakak mesti beritahu dia kalau ada masalah sesiapa yg tak beri cooperation masa probation beritahu direct pada kakak. Kakak akan lihat terus masa si senior beri tunjuk ajar (biar dia rasa juga selesa tak kalau kakak yg ajar bila dia tak beri kerjasama pada org baru)...

Yang belanja tak habis tapi beratur dekat cashier dah selalu jumpa eye_nee

Hantu Kak Limah said...

gua suka pulak nk bace entry lu ni...huhuhuhuhuu...cam klise jer bunyiknyer....kui..kui..kui...

Kakcik Seroja said...

Entah apalah susahnya hendak bekerjasama atau menolakan ego ke tepi, kan? :(

Rinna said...

Setuju sgt..jgn laa buat kat org lain apa yg telah kita hadapi dulu. Saya pun tak suka ngan sikap senior2 yang sebegini..

ainnoraini said...

kalau saya tujuk jer cara yg betul pasal kerja tu..apa nak dikedukutkan ilmu..
nnt buat org menyampah jer kalau ajar macam nak tak nak jer...

eMMe said...

mmg kak Eye Nee, berbulu je nengoknye, sakit mata n sakit hati, erh!!! sebab tu suke wat keje sendiri, wat2 pandai, kalo tak pandai pun...hehehee... kalo shoping pun tunggu time tak gaji, hahahah... tu pun kalo de duit shoping lagi la, heeee~

gedek! said...

buli

= buli balik!

Papa Mifz said...

papa mifz baru je lalui situasi kat cashier counter supermarket tadi..mmg panas jer hati..tapi masih boleh bersabar..hmm...

rATu kEBaYA said...

takder sikap tolak ansur.. hanya ada mementingkan diri je..

Hanis Azla said...

teringat lagi cerita en.asben waktu mula2 kerja, smp nak bertanya pun malas sebab kalau tanya aje jwpnnya dia org dulu pun pandai sendiri takde siapa yg ajar.. fikir balik mcm tak logik pula.. kat pasaraya pula mmg selalu sgt berhadapan dgn sikap org yg sebegitu.. elok2 muka manis mulalah nak buat muka masa tu.. nak tegur mmg selalu tak berani..

Eye_nee said...

Kakzakie..
Untunglah siapa yg bekerja dibawah arahan akk....saya juga seorg senior yg pernah menjadi junior dan pernah mengalami situasi "saya tak tahu...cari sendiri"...namun tidak pula tergamak mengatakan benda yg sama pada junior...mereka baru belajar...Ilmu kalau tak dimanfaatkan apa gunanya kan kak....

Eye_nee said...

Limah Hantu Senior...
Limah dah pandai ckp omputih..KLISE ko yer Limah...apa yg gua tulis ni mmg kejadian betul2 tarak tipu punya...Gua rasa lu pun pernah hadapinya kan...

Eye_nee said...

Kakchik Seroja...
Sikap org lain2 kan kak...ego tak bertempat terkdg...saya tak sanggup nak tgk muka junior yg bagaikan hidup ketakutan bila kat opis...

Eye_nee said...

Rinna...
mcm nak balas dendam pulak.kena ubahlah sikap tu kan sis...

Eye_nee said...

ainoraini..
Entah lah..tak paham kan sis...ajar kan jer lah...apa yg susahnya...probation period pun 3 bulan..tak kan nak espect the new staff tu boleh catchup everything dalm masa 3 hari....

Eye_nee said...

eMMe..
kang kalau kita pandai2 buat lagi teruk pulak kene sound...situasi serbasalah ni mmg akk tak mahu lalui lagi...syukur disini dah 10 thn akk bekerja..tak mahu tukar mana2 dah....

Eye_nee said...

Gedek...
nak buli balik kena tunggu lepas confirm pakchik ..belum confirm kalu..tak akan confirm lah kita...silap2 probation jd setahun...

Eye_nee said...

Papa Mifz..
Tu la...cam ringan pulak mulut nak sound....dah kalau belum habis beli yg pergi beratur buat apa..kalau terlupa satu brg oklah kita paham...kalau dah kejap megi..kejap kicap...kejap toamto sos..kejap ubat nyamuk...kejap gula...kejap tepung...kejap shampoo....BERANGIN Lah Kita yg PENYABAR ni.....

Eye_nee said...

ratu kebaya...
tu yg susahnya...yg utamanya sis....SIKAP...nak mengubahnya punyalah payah...

Eye_nee said...

Hanis Azla...
Kasihan suami kamu...mmg tak lojik pun alasan...mustahil la pandai2 sendiri...kenapalah sukar sgt nak jumpa org2 ug sungguh2 nak bantu mengajar staff2 yg baru mula nak bekerja...

wahida said...

jawapan ntah tak tahu, bikin saya panas je kak...adoi la...

ieda said...

setuju kak ..
huhuh susah kan .. ada je x kena manusia nie ..
adakalanya buat kita ketawa @ geleng kepala huhuhu

Daddylicious said...

ok supermarket tu mmg boleh naik darah dibuatnya...

terhegeh2...selalu juga buat muka gengster...

baru mereka takut...


hehe!

ratusiput said...

kalau ratu mmg plg bengang kalau kes pertama tu kena lak kalau ratu yg kena kan.mmg kena sabar byk2 sbb kite org baru.kalau tak...mmg dapat sebiji.

ozzy said...

zaman skrg bnyk perkara yg menguji kesabaran tu blm masuk bab berebut parking siap letak kon/kerusi dsb., berebut-rebut masa jln jem, org x beri jln masa kat simpang, suka-suka longgok sampah dpn rumah org ..isshh macam-macam lagi lahhh...sabo jelah.

WuMing said...

Masa tekan duit kat ATM pun tension jugak.. Bila ramai org..

Tambah pula hari ni WuMing punya gaji masuk... He..he..he..

Gen2Merah said...

yaa, memang dah ragam asam kehidupan kalau bekerjsa satu opis. yang senior ada yang kedekut ilmu nak mengajar kita yang baru.. sabar sjalah...

So Shy Lady said...

wahai senior jgn lah kdekut ilmu. apa salahnya mmbantu kan...dpt pahala apa.

kak, tu kat econsave ke tu kak? sumbat je bwng k mulut dia he..he..

gedek! said...

saya tak suka bila nak bayar, rupanya kat barang tu takde kod harga...


(jawapan : balang kaca beras tu jumpa kat metro jaya bukit bintang... tapi sangat lama dulu... entah ada lagi entah tidak... cun kan?)

MaryaYusof said...

Salam eye nee...
Adat bekerja mcm tulah...nnt ajar lelebih org lain jd pandai pulak dr die...kekekek... sabar jelah..

Betul2 time nak shopping slalu gak jd cengini...rs nak tolak je kan...hehehe...sama jgk dgn yang atas tu...sabar je lah :)

qamarguyz said...

salam ziarah kak..
h0e r u?
maaf lama tak menyinggah =)
huhu..benarlah seperti apa yg dikata..budi bahasa budaya kita, apa yg terasa itu yg dijaga

Cho Zila said...

itu biasa berlaku... macam dah jadi budaya.. aku dulupun kena gitu kopun kena gitu gak.... kadang2 yang seniortu pun bukan tahu ngat tapi buat macam tahu...
kat supermarkettu ehmmmmm memang tak baguihkalau gitu tabiatnyer...

:: Mrs.Eady :: said...

saya setuju kak disemua bab!

anitadiana said...

susah lah keja dengan org yg berkira-kira ne....kat opis ita ne..biasa ada mentor,menti...akan ada yg jaga,atau membantu..khas untuk staf baru..

Dee said...

alhamdulillah..setakat ni teman2 di opis baru ni dee sgt membantu..

Ros said...

Salam Eye,

Betoi tu...Kak Ros pun selalu jugak alami masaalah yang macam tu...

Mana pi budi bahasa kita ni kan....

kalau kita nak orang menghormati kita.....kita jugak kena menghormati orang kan....

Deru Ombak said...

Salam Eye_nee,
Pertama sekali Kakya nak ucapkan terima kasih sudi follow blog akak dan komen.

Dimana-mana pejabat ada "Attitude Problem".

Supermaket? : heheh!! akak penah mengalami situasi exactly your N3. Malas nak tegur, apetah lagi nak bergadoh, akak tinggalkan jerk trolley yang sarat dengan barang2..

HeNRieTTa JoSe said...

Sangat setuju....

ckLah @xiiinam said...

Ya lah..ckLah pun tak suka semua tu! Sama!

ckLah @xiiinam said...

Ya lah..ckLah pun tak suka semua tu! Sama!

Abu Luqman said...

semoga ceria selalu

Cik Ina Do Do Cheng said...

ko bila nak update entry baru yang oi.

kat tempat aku ni budak baru lagi berlagak, aku yang lama ni boleh lagi nak tegur dorang. apa yang menjadi kepantangan ko tu menjadi kepantangan aku gak. kita kan sekepala.