Kenapa Dia Kena Cakap Kasar Mak???...

March 14, 2014


As-Salam Geng

Doa kita..Jangan Pernah Pertikaikan Kenapa belum lagi dimakbulkan
Itu Bukan Urusan Kita Kan Gengs
Urusan kita ialah Berdoa...Berusaha dan terus berusaha
Pasti akan ada Hasil..

#DOABUATMH370


Usai Doa subuh pagi tadi
Aku lihat sikecil ku..Yana sedang menyarung baju sekolah

DIALOG selepas itu...

Mak..semalam adik dgn kawan2 kena sapu lantai kelas guna tangan
   "Kenapa???
Sebab tak bawa kamus..Teacher marah
   "Tu lah kenapa tak bawa kamus...Mestilah teacher marah
Habis hitam tangan.
Sebenarnya bukan salah kami pun..teacher tu nak marah jer ...
    "Tak baik ckp teacher mcm tu
Yer lah...semalam kan exam...dlm jadual exam semalam mana ada tulis lepas rehat belajar..jadi kami tak bawalah buku Inggeris dan kamus....Tapi yg adik tak suka tu Teacher boleh cakap..esok kalau tak bawa juga kamus..kamu semua kena jilat lantai sampai berkilat...Kenapa teacher kena ckp macam tu.....kenapa tak boleh cakap esok siapa tak bawa kamus..teacher denda tak boleh keluar rehat ker...teacher bagi homework banyak ker....
      "Dah la...teacher ckp mcm tu supaya kamu semua takut..dan ingat utk bawa kamus hari ni.
Ye la adik faham...tak boleh ke Teacher cakap sesuatu yg lebih elok....



BAHASA JIWA BANGSA ...


INI YANG AKU FAHAMI....

 Ini waktu  umur Yana 3 tahun...kakak2nya letakkan tipuware dikepala dan katakan yg dia sgt comel, tipuware ni boleh jadi topi dia hanya mampu tensenyum.Masih polos dan tidak memahami.Sekarang cubalah kalau berani nak buat mcm ni.






Kini dia sudah 10 tahun.Dia sudah cukup faham...sangat2 faham....



PEMBERITAHU:Manusia mana tidak buat Khilaf...manusia mana yg tidak lepas dari kesilapan..namun terkdang mendepani situasi melibatkan anak2 yg mahu membesar..berfikir berkali-kali sebelum menuturkan sesuatu itu adalah lebih baik...

25 geng komen :

Khairul Bariah said...

betul eye nee, org dewasa kena tunjuk teladan yg baik. penah cikgu math ckp kat anak murid, kamu ni bengap betol....balik rumah dia tanya..'mama cikgu ckp dia bengap, bengap tu apa?'

Eye_nee said...

Khairul Bariah...
Bukana nak hentam sesiapa...mereka berjasa..bimbing anak2 bangsa...terkdg tekanan..namun..bila anak2 bertanya begini...Apa jawapan kita??..kita pula perlu berlapik-lapik kata supaya anak2 tidak hilang rasa hormat pada mereka...

Daddy Ziyyad said...

mendidik dengan cara mendenda itu saya setuju, tapi biarlah tidak memalukan/tidak menganiayai emosi kanak kanak...Kalau anak kecil seusia 10 tahun pun boleh berfikir sebegitu,kita sendiri pelik kenapasi cikgu, sebagai seorang yang lagi tua bangka & terpelajar,tak boleh berfikir kesan buruk setiap patah perkataannya..

:: idzwa :: said...

Bukankah guru sepatutnya nyer pembimbing anak murid menjadi lebih baik dari yg sepatutnya nyer...sapu lantai dgn tangan itu bukan cara nyer...errmmmm..

Nor Azimah said...

agaknya cikgu tu tengah serabut..sangka baik..

Tapi sepatutnya sebagai guru, tindakan yang hendak dibuat tu, fikirlah dulu...

Kakzakie said...

Sering diulang-ulang cara mendidik anak kenalah ikut peringkat usia. Kalau silap kita akibatnya pada si anak tersebut...

diana said...

saya setuju kalau anak murid salah kena denda.tapi denda yang tak bagi kesan apa dan cuma untuk menyakiti dan memalukan anak murid saya rasa tak releven dah sekarang ni..macam yana kata tu la.lagi baik bagi denda ,buat kerja sekolah banyak atau,hafal buku teks..heheh

Hanis Azla said...

As-salam kak eye-nee,

tak seronok pula bila mendengar kisah sebegitu.. anak sebesar yana pun boleh menilai buruk baiknya.. budak2 sekarang ni mmg lebih peka.. pemikiran mereka juga cepat matangnya.. semoga kita dan org sekeliling dapat memberikan mereka contoh yang baik2..

Eye_nee said...

Daddy Ziyyad..
Tu lah Doc..tu sbb sebaik mungkin berikan jawapan yg positif pada Yana...

Eye_nee said...

idzwa...
cara dia salah akk rasa...boleh gunakan pendekatan lain utk mengingatkan murid2 supaya tidak terlupa membawa kamus tu kesekolah...

Eye_nee said...

Nor Azimah...
Faham sis..kita ibubapa ni faham..brgkali dia stress..tp anak2 mcm mana..Yana kata lagi..Teacher tak pernah senyum pun bila dlm kelas..marah...marah..marah..sampai kami semua boring...

Eye_nee said...

Kakzakie...
Hari Jumaat tu saya ckp pada Yana...teacher ada masalah tu...So jgn lupa nak bawa kamus lagi...

Eye_nee said...

diana..
Kannn..anak2.. mereka dah mula faham akk rasa bila usia begini..yana beritahu pada akk siap dgn muka yg kecewa lagi bila didenda dan kemudiannya disuruh pula menjilat lantai begitu...Akk ckp kat yana..Maafkan teacher..dia tak sengaja tu...

Eye_nee said...

Hanis Azla..
Yana critakan hari Khamis..Hari Jumaat tu..bila akk tanya teacher marah2 lagi tak..Yana kata hari ni lagi teruk mak...Kami tak dapat jawab soalan..teacher diammm lepas tu.."Kamu semua ni manusia paling lembab dalam dunia"...adik geram jer tgk muka teacher...

Akk tak tahu mcmmana nak suruh Yana respek kan teacher dia tu...brgkali munkin boleh kami ibubapa ni berbincang dgn pegetua..bukan mecari salah cuma perbaiki apa yg kurang....

lieyalatif said...

erm kak, lieya mcm setuju jek ngan yana....cikgu tu pun satu..kenape kene guna bahasa yg agak kasar mcm tu...die kan contoh....aduh buat malu jek yana pun boleh pikir yg ckp mcm tu tak elok....tang jilat lantai tu serius lieya bace pun naik marah....sori to say kak tapi mmg agak kurang hajar ayat tu.....agak2 le kalo nak marah pun.....

tapi lieya respek ngan akak..akak sabar dan pandai nasihatkan yana sebalik kate2 cikgu tu....respek lieya ngan akak...kalo lieya tu mmg lieya yg maki hamum cikgu...oh dah siang2 tunjuk contoh yg tak baik pada anak2 sbb lawan cikgu heheeheheh

Dee said...

bercakap pasal bahasa kasar ni kan..pengasuh dee boleh ckp dia taknak dah ajar anak bongsu dee ngaji dengan alasan budak tu bengap...pastu ckp kdg2 si kakak ni pun benak..

Ya Allah..apa punya bahasalah..dahlah orang tua, hajjah pulak tu..kalau xnak ajar pun cakaplah elok2..dee boleh cari guru ngaji lain utk anak2..terguris betul perasaan ni ;(

Eye_nee said...

lieya..
mmg geram sis akk dgr tp kan sis..mereka budak2 akan becerita sesama meraka..mcm Yana kata..Mak A kata teacher ni bodoh...Mak B kata elok teacher tu yg jilat lantai...Adoiii haii...seboleh-boleh akk turunkan kadar bacaan suhu badan ni sis...sib baik berjaya...

Eye_nee said...

DEE..
tu lah berakal ni kdg2 org tua pun tak ada DEE...ckp anak2 org mcm tu..Benak ker Bebal ker jd kan lah cabaran pd dia sehingga anak2 yg diajarnya mengaji tu berjaya...ada ker tak terguris hati ko..kalau akk pun kann...anak kita org ckp mcm tu...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Aini... teringat pulak aku Puan Rose guru BI masa kita form 3... Bila di umumkan nak tukar sekolah... secara automatik semua murid tepuk tangan..
Moral of story guru ni perlu ada pendekatan yg baik kpd anak murid supaya disayangi Dan dihormati...

Eye_nee said...

Cahaya Hidupku..
Betul T....Cikgu Rose ckp bisakan T..tp tu kita dah masuk form 3 dah T..dah boleh mencerap apa yg dia ckp secara dewasa..ini budak darjah 4..apa keupayaan mampu fikir yg dorang ada kan...

Kesuma Angsana said...

saya setuju komen ddziyad tu, sebab saya pun akan denda anak2 kalau mereka buat silap besar yang sukar dimaafkan, tapi berpada2lah, dan bagi tau apa kesalahan mereka, tpi jagn sampai mencedera & memalukan anak2, kdg2 kita jd serba salah nk jawab bila anak2 bercerita tntang guru2 mereka..

Eye_nee said...

KA..
Tu lah KA...mcm mana nak jawab bila anak2 tanya mcm tu..Mmg kena jawab yg positif lah kan..tak kan nak bg jawapan buruk2kan teacher dia..cumanya teacher dia tu yg kurang akal nak tackel anak2 bagaimana nak elakkan dari terlupa bawa kamus..pendekatan hancus betul teacher dia tu..

JunAina said...

Susahkan nak menjawab pada anak2, bila menangkan anak takut dia tak hormat cikgu. Sebagai mak kenalah pandai bagi jawapan.

Eye_nee said...

JunAina..
Tu lah pasal geng...kita serba salah...cuma jawapan saya tak menangkan teacher tu...saya cuma suruh dia jgn kata2 yg bukan2 pd teacher..nasib baik dia tak tanya..BETUL KE SALAH APA YG TEACHER TU BUAT...

Dearie Pearls said...

cikgu yang tak berapa nak jadik cikgu.. cakap cenggitu kat murid2?? i cant believe..
cmner nak jadikan cikgu tu teladan kalau dan bahasa cenggitu..

issssh.. kasarnyer bahasa.
kecian bebudak yang tak diajar penuh kelembutan di rumah tapi belajar kekasaran di sekolah.