YaNa Kena Campak..

September 23, 2010

Salam Geng2 Bloq...
Salam Geng2 Pembaca Sunyi...

Si Kecik aku.. Yana kena Demam campak..tak tau la mana asal usul dapat nama demam campak ni...hari Selasa tu dia dah ckp kat aku yg badan dia tak sihat..semalam aku balik keje tgk dah tumbuh dah satu badan dia....aku sendiri pon tak penah kene demam ni...yg besar2 pulak tu..siap berair lagi..YaNa cakap gatal..sian anak aku..menangis dia malam tadi....



Malam tadi sebelum tido tu aku letakkan daum bambu kat dlm kain pelikat HaB aku..buat alas tido YaNa..aku pon sendiri tak tau apa relevent nyer letakkan daun bambu ni...Mak cakap daun ni Mr Mani aka anak angkat keturunan India mak aku yg carikan...dia mmg baik ngan kami....bukan ngan kami jer dia baik malahan satu kg aku tu kenal dia...dia ada hardware shop...so byk contarctor kecil2an ni ammbil barang dari dia...Anak dia pon kene jugak 2 minggu lepas..dia ckp daun tu sejuk dan kurangkan gatal..tah la tak tahu sejauh mana kebenarannya..aku letakkan jer..kang kecik pulak hati dia...



Kesian YaNa....tak per Dek....3-4 hari nnt kering la tu....boleh main basikal semula ok...

14 geng komen :

eMMe said...

Sis, my mum pun ckp, kalo letak daun bambu tu leh sejuk badan n tak gatal2...tapi tak dikomersial kan eh daun bambu tuu..hehehee...moga Yana cepat sembuh leh racing basikal dgn aunty eMMe, hahaha!

Eye_nee said...

eMMe..
ooo sama la yer...sejuk dan kurangkan gatal...sure lepas dmm ni mintak basikal baru...sbb ada org nak racing nagn dia..basikal dia dah kecik sure kalah kalau racing ngan eMMe..hihihi..

eMMe said...

hahahaa....kene practice cycling ni, lame tak tonggang beskal, hahahhaa! ade2 je sis ni...

kak ina mail said...

kesian yaya.ko buat bedak daun tu.lepas tu ko bagi minum air kelapa.biar dia keluar habis.kalau aku, tak mandikan.

Eye_nee said...

Ina mail..
Sia2 aku kene marah ngan mak aku smlm Na...kelapa aku lupa nak beli..nak amik kat umah aku pokok pulak tinggi..tak der sapa pulak nak jd beruk panjat pokok kelapa...mlm td aku lap badan dia Na..tak selesa kau tgk dia dok tergaru-garu jer...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aduhhhhhhh memang gatal siut kena campak nie...aku sampai skrang ada tanda kak kena campak nie...besar gedabak lak tue..dah laki aku cakap...lampu atromen...hampeh kan...kat dada lak tue..hhuhuhuhuhu xleh nak pakai cekci2 dah..hahahahah..

Eye_nee said...

Budak pepel Dlm Pantang...
Tu la yg akk takut tu ko..takut berparut bagai..kurang duit hantaran anak aku nnt...pihak lelaki mintak discout pulak nnt...nak kene jaga betul2 ni pepel...nak stat google losen apa yg bagus ni...

rATu kEBaYA said...

kak dulu masa saya kene campak ni pun mak saya lapikkan dengan daun ni.. sejuk je rasa.. taapi mak saya tak lapikkan kain pun.. terus je baring kat atas daun tu.. tak miang pun..

tapi 2/3 bulan lepas anak saya pun ada kene campak jugak.. g hospital dan jumpa doc, doc tu suruh saya tumbuk daun bambu ni lepas tu sapu kat badan.. doc tu india jugak..

Eye_nee said...

Kebaya..
HaB akk pon ckp yg sama jugak kebaya..masa dia kene dulu...MIL akk tumbuk letak kan...nnt akk try...tumbuh kat kepala dia yg byk tu kebaya...aduhaiii..sian YaNa..

NoRMie said...

siannyer yana..
bagi minum air kelapa muda kak..
moge cepat sembuh..

Eye_nee said...

Nor..
Tu la Nor...sian dia..meragam jer mlm td..tak dapatlah nak beraya Kat umah Bro John & kak Liza mlm ni....

Rinna said...

Kesian kalau tgk budak2 kena campak nie.. tgk dia org tergaru2.. kena laa tolong kipas2kan..

Eye_nee said...

Rinna..
Tu la..dia asik cakap gatal2 jer..nak garu takut tinggalkan parut nnt..

armouris said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit