Mr. Octopus

September 11, 2013

As-Salam Gengs
Semoga Kalian sentiasa didalam RahmatNYA gengs

Mood Rajin Up-Date tetiba datang ni gengs.

Kejadian ni lama dah gengs..Seminggu sebelum kita berpuasa hari tu.
 Lokasi...Laut di Kemaman, Terengganu

Hasil Tangkapan Mr Octopus




Kasi Tunjuk tangan dia yg bangga dengan hasil dia hari tu.



 Siap buat bandingan dengan sze sotong yg biasa dapat kat kedai2 runcit Acheh yg berdekatan katanya...



 Muka Mr. Octopus ku ni gengs...senyum2 sotong kooo...

Ye la ye la..awak dapat candat sotong besar tu...





PEMBERITAHU: En suami aku ni gengs....minat memancing ikan...sungai laut..mencadat sotong...ajak ajer lah dia...kompom dia akan ikut...

30 geng komen :

:: Mrs.Eady :: said...

Masak sambal pon sodapppp!

Kakcik said...

Besarnya sotong tu. Dua ekor dah dapat sekuali sambal sotong. :)

Ibu Lala said...

Wow besarnya sotong. Nak masak apa latu.

Dee said...

hobi yg pulangannya hebat xpelah kan sis..kita pun makan sedap..hehehe..

makcik tempe said...

geng, tak sangka somi ko minat memancing. suami aku dah lama tak gi mancing busy. besarnya sotong tu wat sambal bakar sodap tu.

Kakzakie said...

Wow!! Seekor masak ini pun dah penuh sekuali Eye_nee. Puas dapat makan yg fresh. Macam suami Cik Ina DoDoCheng juga kisahnya...

Eye_nee said...

Mrs eady...
Masak sambal..goreng kunyit..goreng tepung....bersotong jer lah lauk seminggu tu....ambik kooo...

Eye_nee said...

kakcik..
betul kak...siap bg mak 2 ekor...ada kwn2 yg karib tu 2 ekor sorang...nasib baik akk duk jauh..kalau jiran dekat..saya bg barang 2-3 ekor..hehe..

Eye_nee said...

Ibu Lala...
Dah masak sambal...goreng tepung...goreng kunyit bagai Ibu...

Eye_nee said...

Dee...
Tp yg siannya si tukang candat tak boleh makan banyak...alahan seafood...kesiannn...hakakkk lah byk membedalnya...

Eye_nee said...

makchik tempe..
Minat gila dodocheng ooi..dulu2 lagi la dodocheng..tiap2 minggu pergi..sampai aku naik hangin dah...ater dia ke dia jer mancing...aku ni duk umah melopong...la ni dah tua2 ni...lantak ler deme..pegi ler..ada ku kesahhh...gitu kekdahnya...

Eye_nee said...

kakzakie...
betul kak..yg besar tu masak tgh hari sampai kemalam ada lagi bakinya...

Hanis Azla said...

As-salam kak..

besar betul sotong tu.. lagi best sebab tangkap sendiri.. akak buat masak apa sotong tu? he..he nak nyibuk sikit..

Eye_nee said...

Hanis Azla..
Besar la jugak sis....wellll akk ko ni yg berkebolehan memasak ala-ala suam2 kuku tu...masak yg sempoi2 jer lah sis...sambal + goreng tepung.....hehehe...

Marya Yusof said...

As salam sis,

Wahhh... pandainya husband sis candat sotong! Husband saya tau mamam jerk...hehehee... dulu2 masa baru smp Peru ni, jumpa sotong besor gini jer... liat sikit dr yg kecik2 tu... tp skrg dah expert dah tau dah mana nak cari sotong yg sodap! hikikhik

Eye_nee said...

Marya ..
Kalau dh minat tu kan sis semulajd jer pandainya...kiranya la ni taulah mana nak cari ikan jeruk masin tenggiri kat peru ni yer...hehe..

Eye_nee said...

Marya ..
Kalau dh minat tu kan sis semulajd jer pandainya...kiranya la ni taulah mana nak cari ikan jeruk masin tenggiri kat peru ni yer...hehe..

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

sutung!!!... huhuhuh.... segar begar kao sutung nye.....

Eye_nee said...

pakchik dot...
Sutungggg!!!...segar bertingkek-tingkek ni pakchik...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kemain besor sotongnyer tu...saya kalo sotong suka masang singgang memang mabeles

lieyalatif said...

amboi besarnye eye nee...rajin laa en hubby pi mancing hah...ni mesti salah satu hobi die kan....lieya nampak sebesen ikan tu hah...best betul dpt ikan fresh2 ni...bile masak rase manis ikan tu ade lagi...

dah tu eye nee masak ape sotong tu...kalo lieya mmg dah sambalkan dah....pastu buat goreng tepung pun sodap...lepas tu buat sotong masak asam plak heheheeh dah sotong tu besar kan mesti la mcm2 leh masak heheheeh...

Eye_nee said...

Lieya..
Tu lah sis..minat sgt en hubby akk ni...ada ikan kerisi...dpt ikan apatah lg..akk ko ni bukan tau sgt nama ikan2 ni..

Masak sambal ..sotong tu sis..separuh buat goreng tepung...dapat masak 2 x sotong besar tu....

anitadiana said...

salam...besarnya sotong ..tak pernah masak yg besar-besar ne...suami ita memang minat memancing tapi kat kelong atau tasik aje..jarang bawa hasil tangkapan di rumah coz ita tak makan sangat ikan sungai dan laut yg pelik..kalu mcm ne suka ita...sodap tu..

Eye_nee said...

anitadiana..
Waalaikumussalam..
Akk suka Ta..baik ikan sungai ataupun laut...buat sambal sedappp sgtt Ta sotong tu...manis dan freshh sgttt..

ejulz said...

teringat masa candat sotong kat trengganu aritu.. hehe

Eye_nee said...

ejulz..
ni pun candat kat Ganu jugok ni bro..kemamang...hehe..

Kesuma Angsana said...

walla wei bestnyer, besaq2 sotong tu !

eMMe said...

sotong masak sambal, kejap je licin pinggan, heeee~

pst: laki kak eye nee hensem la, hahahaa....

Eye_nee said...

KA..
Besaq la jugak KA...puas la mkn...

Eye_nee said...

EmmE..
Sotong samballl...sedapppp..

hensem yer...:)....akk pulak yg blushing kenapa ekkk???....