Chef Wan menggigil bila aku menggila...

July 03, 2012

Assalamualaikum gengs..

Tajuk tu baca boleh
Percaya Jangan

Mengila apa ke benda nyer gengs
Tak pun menggila
Apalah sgt masak2 sempoi macam ni kan gengs
Orang lain tu lebih hebat
Tapi dek kerana aku ni part2 masak selalu tak pernah lulus
Masakan macm ni kira dah ok lah aku rasa

Santapan diraja tengahari sabtu lepas gengs
Dari air tangan dayang kesuma ni
Buat puteri-puteri dan Raja disinggahsana
Teratak Indah Ku

Layanssssssss......






Di Namakan : Sup Ketam Mak Kedekut
Penyebab: Ketam 2 ekor jer




Di Namakan : Ikan siakap Steng berkali rasa
Penyebab: Sebelum diangkat dari kuali..berkali-kali rasa dahulu sampai pijar lidah aku gengs..aku cuak
takut 3 rasa jd tak berasa nanti.




Dinamakan : Sayur tak tau nama goreng bersama 15 ekor udang
Ada korang nampak 15 ekor udang gengs.....Tak der kan..sbb aku tipu...dalm tu ada 3 ekor jer aku kerat jd 15....




Di Namakan: Ayam halia pucat lesi
Penyebab:Tiada stok cili bengala Merah





Di Namakan: Tempe sambal kabare Wak..Wes Mangan...
Penyebab: Itu jer bahasa jawa yg aku tau...



PEMBERITAHU: 2 jam menyediakan ini....akummgtakpandaimasak....



34 geng komen :

eMMe said...

Assalam Kak Eye Nee
banyak lauk, harus la masak 2 jam,hehehe... kalo sensowang masak mmg berkmatu la tumit kaki tu kan, tapi hasilnya.. marveles!
semua menarik, biasa la kak, selera saya tgk ade... tgk pun dah sedap..aummmm~

Eye_nee said...

eMMe..
Waalaikumsalam Yang...
Kematu kaki berdiri sis...hahaha...anak2 siap ckp....aik cepat betul mak masak...Perli lah tu kannnn.....

kakcik said...

Eh... ok sangatlah tu. Bila tiada borang aduan dihulurkan oleh ahli keluarga, Alhamdulillah maknanya masakan itu sangat menjadi. :)

Eye_nee said...

kakcik...
nak jaga hati mak kakcik kannnnn...tapi mg tak der lah apa2 aduan setakat ni...semua pun elok punya suapppp....

:: Mrs.Eady :: said...

adoiii tempe koooooo!!terliur ni ha kak oiiii...

rATu kEBaYA said...

memang kena 2 jamlah kak.. pelbagai makanan dah ada...


lapar tgk tempe tu..

ieda said...

mak aihhhhhhhhhhhhhhhhhhh !
terbaik lah kak
2 jam dgn pelbagai hidangan
suop ketam dan tempe pilihan saya disini .. tolong hantar yee
kos hantar masuk buku 3 limeee ekekek ;)
terbaik lah kak
air tangan ibu tu yg paling agung sebenarnyaaaaaaaaaaaaaaa ;))

Eye_nee said...

Mrs. eady...
hahahha..tempe idaman kalbu...

Eye_nee said...

ratu tempe...
potong nipis2 goreng rangup sikit..ikan bilis pun rangup..tu dia dok meratah jer...

Eye_nee said...

ieda..
nnt sat pi hantaq pakai pos xpress naaa...ni jer lah yg akk tau...

wahida said...

semua serius nampak sedap kak...paling terliur tgk tempe tu...huwaaaaa!!

p/s: kak, walaupun saya org jawa, saya pun mcm akak, tau itu je, kabare waras wes mangan...haha...

Kakzakie said...

Dah terhidang macam tu banyak still kata tak tahu masak Eye_nee. Kalau macam tu bila tengok kakak mesti Eye-Nee ketawa besarlah...

faraherda. razalan said...

Tempe kabare wak tu mengancam jiwa. Eh, semelah sedap. Sy lapa!

♥MAMASYAZA♥ said...

terliur tgk sambal tempe tu, sedappppp

atuk said...

Assalamualaikum Aye

mak aiiiii
banyaknya lauk

Marya Yusof said...

As salam Kak Eye Nee,

Apa yg tak pandai ni! Ni kalau masuk masterchef, top 5 ni tau! ;))

Sup ketam... sedap2... tgk pun tau sedap! Ikan siakap Steng berkali rasa - samalah dgn saya masak berkali2 rasa kecuali berpuasa, xconfident nak rs! Sayur tu menguirkan...Tempe sambal kabare Wak...Adoilah...
Nak mamam ni... bye kak :))

Ros said...

Assalamualaikum Eye_nee,

Ok sangat lah ni Eye,mengalah kan kak Ros he.he.heee....banyaknya menu tu nampak sedap pulak tu...kalau macam ni la kan...memang harus seratus peratus lulus.....

anitadiana said...

sedap aje ita tengok..meriahnya lah lauk..sedap-sedap belaka...

jedi said...

tererla tue 2 jam...kalau saya 5jam belum tentu masak...hehheeh

Cik Ina Do Do Cheng said...

2 jam memang taraf master chef geng.ooo ko tipu ye kata tak pandai masak, aku tengok sedap belaka masakan ko tu . ketam tu tedap lenkali ko masak aku makan ye.

Eye_nee said...

wahida...
Rugilah lu beb..org jawa tak pandai ckp jawa...tempe rangup beb...lepas gorang jer ngap masuk mulut..tau2 tinggal sikit jer dpt buat sambal..

Eye_nee said...

kakzakie..
kak jgn merendah diri kak...janji anak2 dapat makan saya rasa ok dah..biarpun lauknya asik di ulang masak...

Eye_nee said...

Puan Nama Sebenar..
Sambal tempe kabare waras...hahaha...hang balik nnt buleh buat..senang sgttt...

Eye_nee said...

mamasyaza..
ramai rupanya peminat tempe disini...

Eye_nee said...

ATUK...
waalaikumsalam TUK..

nampak byk tp portion nya sikit jer TUK...

Eye_nee said...

Puan From Peru with Luv..
Sup ketam tu kan sis..hanya dimakan oleh Yana...sbb tu akk beli 2 ekor jer..itu pun terbuang juga keesoakannya....

Eye_nee said...

Ros..
Lulus kak...hepi sgt dah ni....

Eye_nee said...

anitadiana..
tetap tak bleh lawan masakkan ko Ta...

Eye_nee said...

jedi..
Tapi akk rasa dah lama sgt tu bro...letih dah dok berdiri....tak abis2 jugak masak...dasarrrr kannn...

Eye_nee said...

Dodocheng...
Tak geng..sumpah..aku tak tipu lah....tak sehebat ko lah geng..my cooking very the sempoi i said..dah aku terikut oh my english ko tu...Dodocheng..ko dtg lah umah aku..nnt kita makan sesama...

Papa Mifz said...

yeah tempe tuh pasti sedap...papa mifz sejak dah kawen dgn org jawa nih dah mula suko makan tempe...hehe

Dee said...

rupa pucat lesi tak semestinya tak sedap..kalau kita ni masuk masterchef sure kalah sis..hahaha..

Deru Ombak said...

Sahabatku Eye...

Hidangan yang mabeles di sulam dengan gurauan yang lucu... You make me feel good.. :)

Rinna said...

Fullamak.. Sis.. sangat laaa menyelerakan itu semua lauk pauk.. sedapnyaa.. adoiyai.. :)