Yg Melanggar telah Pergi Yg Dilanggar Berkerenah Pulak

July 20, 2010

Salam Geng2 Blog..
Salam Geng2 Pembaca Silent..

Sebulan Lebih dah dari hari kemalangan tu Abng chik tinggalkan kami....cepat betul masa berlalu.. tanpa sedar...memori masih utuh terpahat..tak kan pernah hilang...

Cuma Aku sedikit tak puas hati dgn tuan punya Avanza yg arwah tu langgar..memula tak mau claim apa2 dari kakak aku...tak pa la bang biar saya claim insuran saya jer..itu katanye bila abg ipar ku tawarkan untuk repair kereta dia...abg dah dlam musibah ni..kehilangan anak...mulia sungguh hati ko yer...

Tup tup...call abang ipar aku dua hari lepas...minta RM1900 suruh bayarkan rodtax insuran kete dia...apa hal pulak ni mat...kata tak mau buat apa2...berhemah betul pada mulanyer....tetiba ko ckp balik arwah anak buah aku tu yg salah...itu mmg abg ipar aku dah sedia maklumkan kat ko..yg anak kami mmg bersalah....langgar kau dari belakang...ko yg offerkan diri tak mahu terima apa2 bantuan....tetiba aku wonder pulak..yer ker arwah tu yg bersalah atau ko yg lambat bg signal nak masuk bro...aku bukan nak propa kau ker tp....kalau kerbau kita pegang tali Bro..kalau manusia...ko manusiakan bukan kerbau kan....pegang janji la Mat..apa la ko ni...Mak suruh bayar..mak ckp bayar jer la...jgn nak bergaduh pulak..bukan soal nak bergaduh mak...ni soal janji...Ko simpan la ko punya janji bro....

Dah la ko ckp tak leh nak dtg masa kenduri tahlil arwah..ko ngan isteri ko trauma bagai...ko trauma sbb kete ko cacat Bro..kami sekeluarga ni tak trauma ker...kami ni kehilangan dia...kita sekampung...bukan tak kenal antara satu sama lain....

Lain kali kalau tak rasa boleh tepati janji tak payah nak janji2 la...hangin aku....Sian kakak aku...tak pe la Bro aku bukan nak doakan yg tak baik buat kau..cuma lain kali tak perlulah yo yo ooo jer yakin kan org.....kalau diri ko sendiri tak yakin dgn apa yg ko janjikan....

19 geng komen :

FyZa said...

erk..susah jgak org mcm nie..kenal ye ngan dia..x pa la dgaan utk kamu skluarga..moga tabah..
takziah ats khlngn arwah..

mizz sue said...

aduhh...panas je dgr..pe ni..dah janji leh pulak cam ni..eee..geram!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aduhhhh memang panas btoi....bikin panas la avanza nie...dah la satu kampung xyah la nak propa lelebey...cam xda pendirian betoi..nie yang aku hangen gak nie...

Eye_nee said...

FyZa..
Tq Fyza dtg jengah kat sini..Semoga Allah cucuri rahmat kat arwah...

Su..
Kesian kakak Untie...geram betul kat owner tu...kami tak menafikan kesalahan arwah tu..tp ckp tu tak serupa bikin...

Purple...
Tu la Purple..bukan la kita nak menyalahkan dia sbb ajal arwah tu..tp kotakan kata kau tu kan...jgn pandai janji...

kak ina mail said...

pakai avanza otak bingai.orang dah jadik arwah tak tahu nak kesian, ada hati nak claim duit.kes-kes cam ni omak tension.mengalahkan lidah bercabang, cakap putar belit.ni lah manusia sekarang mementingkan wang ringgit.ko cakap ngan dia esok dia mamposs, tanam duit tu sekali ngan mayat dia.nasib baik dia tak jumpa ngan aku, aku ni lain sikit, jenis-jenis can ni aku sound tepat je.

Last sekali, tarik nafas sekejap, semoga tabah ye.takziah untuk keluarga anak buah.

Dee said...

eee..x patutnya..lain ar..dia ckp xpelah bang..abg uruskan arwah suma..nti sy bgtau abg berapa..ini kata xnak claim..kesudahan mungkir janji..n x prihatin langsung..n also mengambil kesempatan...x suka org mcm ni..

Eye_nee said...

Ina Mail
Tu la Na buat aku geram jer...Kesian kakak Aku...musibah pada kami mendtgkan faedah pada dia pulak...Tak pe la..kalau itu yg dia tuntut kami bayar jer la..tak mahu susah2 kan anak kami di Sana...

Dee...
Betul Dee..Abg ipar akk siap offer nak repair kete dia...tak mau pulak..last2 call mintak duit..Hmmmmmmm....

jedi said...

Memacam....manusia suka amik mudah kalo org lain pye hal. Kalo kena semdiri baru tau

Eye_nee said...

Jedi..
1001 mcm perangai manusia Jedi...suka tak suka ni la hakikat kehidupan...

ila-ali said...

sy pun penah kena mcm ni. Terlanggar kaki pak cik guard kat taman sebb dia benti dlm asap forging kat tgh2 jln. Mana nak nmpk. Bila nak bw pegi hspital taknak...so kitaorg bagi duit rm200 utk rawatan kaki dia...dia kata selesai. Tup-tup dpt surat saman polis sbb tak laporkan kemalangan. aduh kata dah settle!!

Mawar_berduri said...

sy bace pun rase marah....
mule2 beria cakap nak claim sendiri? last2 nak mintak duit bagai ? apehal? .......trok la!!!


takziah buat family dan
al-fatihah buat abg chik...semoga tenang disana

Eye_nee said...

ila-ali...
Tq dropkan komen...
buat kita jd conpius kan..kita dah offer tak mau..pas tu buat bender2 yg diluar dugaan kita..
Allah Sedang menguji kita..terima jer la..

Mawar..
Mawar baca pon dah rasa marah...Akk ni lagi lah Mawar..marah + sedih dgn perlakuan org yg hanya mementingkan diri sendiri...

eMMe said...

Takziah sis eye nee...kalo saya ditempat akak tak tau la kan...takleh nak fikir dah, kalo tak kuat iman, mmg dah lame kene karate la mat tu...
semoga akak n famili tabah mengharungi dugaan ini...

Eye_nee said...

eMMe..
Tq Yang dtg singgah sini yer..
Cara dia tu yg kita tak puas hati...biarla....Allah sentiasa melihat sejauh mana kemampuna kita menerima ujian Nya kan...

Rosie Posie said...

Salam Kak Aini..
Salam Ziarah...Takziah buat Kak Aini & Family...
erm...manusia ni hilang pertimbangan kalau pasal duit..janji di campak ke longkang.. tak patut betol apa avanza tu buat.. kalo saya pon marah sangat rasanya kak~!

Moga akak sekeluarga tabah yer.. saya pon kehilangan abang saya sbb accident motor jugak.. :(

A.I said...

Ya Roobi!! mcm tu pulak?? mmg sah la si avanza tu spesis yg tak boleh pegang janji. sampai sunggu hati dia ye?? sakit lak ati aku kak!

Eye_nee said...

Rosie Posie..
Ya salam Sis..
Tq Sis dropkan komen kat sini..
Al-Fatihah Jugak buat bro sis..
Manusia sis macam-macam perangai..

Ai..
Rambut tak sama hitam dah la ni Ai..hati tambah lah lagi....

blueCITY® said...

salam,

semua yg berlaku ada hikmahnya
kita kdang2 kena juga terima dan rehda walaupun
ada masa kita rsa mcm tak adil bagi kita,
tapi kalau kita anggap semua ini ujian dan balasan dari tuhan
insyaAllah, hati kita kan menjadi tenang...

semoga semua berjalan dgn baik

Eye_nee said...

Blue..
Betul Blue..Semoga kita sama2 mencari keredhaan Allah...