BilaTerdesak..Semua Rasa Malu Di Buang

October 21, 2013

As-Salam Gengs
Semoga Rahmat Allah sentiasa menemani kehidupan kamu gengs

Bagaimana hendak bermula
Bagai Buntu Mencari Kata
Terluah secara nyata
Umpama menelanjangi diri

Lama tak bersua dia
Jumlah hari hitungan
365 darab 7 atau barangkali sifir 9
Ada darahnya mengalir dalam tubuh ku

 Ada perselisihan berlaku
Lama sudah bertahun sudah
Cerita basi
Sejarah lama
Namun.....
Luka Masih basah
Parut masih berwarna merah
Pedih dan Sakit

Di Muka buku masih mahu bersilaturrahim
Aku terima permohonan atas dasar insani
Istilah Bertandang kerumah lama telah mati
Bila bertemu dimajlis walimatullurus
Masing2 bagai tidak mengenali

Tup tap suatu hari
Ada chatting menghampiri
"Kak..aku nak pinjam duit 30 ribu
Tolonglah..tolonglah aku kak "
Tergamam
Terkejut
MARAH
30 ribu di pinta Sept 2012Kemudian sepi...bertanya khabar di muka buku pun tidak
Kemudian 3 hari yg lalu
"Kak...aku betul2 terdesak ni..nak 400"

Alasan: Bayar ALONG

satu sen pun kau tak akan dapat duit ku



MAAF.....aku tidak akan berurusan dengan orang yg tidak beradab.



PEMBERITAHU:Belajar tinggi belum tentu akal juga tinggi...

40 geng komen :

Hantu Kak Limah said...

Takkan melayu hilang di dunia
Sudah ku asah keris sang buana
Biar terlanjang berdepan sakanya
Namun jajahanku jangan berani mencemar sucinya...

Sekian♥
Peace yoooo ...hikhikhik


Dee said...

hmm..kalau dee jd akak pun dee tak tolong..sekian lama menyepi tetiba mintak tolong begini?

Eye_nee said...

Limah hantu..

Berpencak Silat Pahlawan Melayu
Keris Sang Buana Dahaga kan Darah
Biar Bertelanjang Saka Mu Ku Luku
Jajahan Digi Dan Maxis Tidak Ku Serah

Hikhikhik...
Peace maker...

Eye_nee said...

Dee..
Satu sen pun tidak akan akk hulurkan DEE...susah yg dicari sendiri..tp kalau dia kata dia susah sbb tak der beras...InshaAllah akk tolong...

lieyalatif said...

ish lain mcm plak...sampai 30k tu....dah le time nak pinjam duit baru barmanis mulut...

pd lieya mmg takyah pikir panjang dah...mmg no la jawapannyer ....

Eye_nee said...

lieyalatif..
Akk mmg say NO kat dia lieya..terasa mcm nak bg sedikit kata2 pedih kat dia...tp akk batalkan niat tu..akk cuma kata "maaf anak2 akk masih sekolah lg dan akk saving tuk mereka duit tu"..cari lah source yg lain"...

Wak Gelas said...

luka lama berdarah kembali, luka yg baru parutnya dimana ye makk? uhhUUU

Eye_nee said...

Wak gelas..
Luka lama belum sembuh..Parut Luka baru makk pada 30,400.00 itulah nakkkk wakkk....

Kakzakie said...

Ini yg dikatakan mengalah tapi akibatnya mahu diinjak-injak. Sekali kena tak kan nak diulang kali kedua.

Eye_nee said...

kakzakie..
Betul kak...cukuplah difitnah dan dituduh2 dahulu...namun bila terdesak...menyembah pun rasanya dia mahu..

Ain Noraini said...

sekali sudah terkena...
takkan kupercaya lagi sampai bila2...

Eye_nee said...

Ain Noraini..
betul sis..serik sgt rasanya...

:: Mrs.Eady :: said...

Mcm ni pun ade..hurmmmm

Kesuma Angsana said...

hurmmm susah nak cakap lah... tq for d concern adik dah ok even belum 100 % lagi

Eye_nee said...

Mrs Eady..
Mcm2 ada sis..bila terdesak kannn...rasa mcm nak unfren FB pun ada..tp dah mcm memutuskan pula silaturrahim tu...hrmmmm...

Eye_nee said...

Kesuma Angsana..
Malas nak senak kan kepala memikirkan...

faraherda.razalan said...

Hah? Bia betul kak? Ishhhh!

diana said...

memang tebal sungguh muka dia ye,..

Eye_nee said...

Fara...
Ini lah kebenaran sebuah kehidupan sis...bila akk bc semula conversation dia dan akk tu..it's 35k not 30k as I mentioned kan earlier tu..hrmmmmmm...

Eye_nee said...

Diana...
Terdesak sis....masa ni hilang semua rasa malu...

Hanis Azla said...

As-salam kak eye-nee..

Tiba-tiba saya sendiri yang terasa malu.. malu mengenang sikap dia yang tak tahu malu..

wahida said...

rupanya ada udang di sebalik batu bermanis mulut tu...adoi la...

banyaknya dia nak pinjam..kadang2 sedara sendiri buat kita sakit hati...sabo je la...

Eye_nee said...

Hanis Azla..
Waalaikumussalam sis...

Tu lah sis...tertutup semua rasa malu kerana ketakutan dan terdesak kan...

Eye_nee said...

wahida...
Mmg betul..lebih baik kdg2 berbaik dgn yg bukan darah daging...bila terjadi begini..hati kita mmg sakit..marah...namun jauhhh disudut hati ..masih ada rasa simpati tu....

Rinna said...

Cam nie punya org pun ada ker.. bila jumpa wat tak kenal tapi kalau nak pinjam duit pandai plak mintak.. Ikss..sabo je laaa..

Eye_nee said...

Rinna...
terdesak sis...terpaksa tebalkan muka...

Cik Puan Rara said...

sbr dear,salam kenal =)

Eye_nee said...

Cik Puan Rara..
Lama dah bersabar sis..
Tq singgah sini yer sis...

Kesuma Angsana said...

tq for the concerns, Adik dah ok sikit tp masih ada kesan2 fever lagi, but as usual smgt dier mmg kuat tetap tabah nak pg sekolah !

shameel Iskandar said...

Hati2 Eyne.Org macam ni(mencari dan menghampiri kita bila perlu) biasanya tak boleh dipercayai. Ini pengalaman saya sendiri.

Eye_nee said...

shameel iskandar..
InsyaAllah..walaupun ada rasa simpati..saya tetap memikirkan natijahnya nnt..bila dah diberi pinjam..tidak pula dia mahu membayarnya nnt...saya pula kene tanggung...

Kesuma Angsana said...

singgah & mohon doakan kesembuhan Adik yer

uncle gedek said...

30 ribu? (telan air lioq)

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

30k?.. tu mesti tepengaruh dgn MLM.... alahaiii....

3posen blh la....

Ibu Lala said...

Aduhai. Ssh la kalau pinjam along ni.

Kesuma Angsana said...

dtg & ucap tq sudi mendoakan kesihatan Adik yer !

Kakzakie said...

Singgah-singgahlah Eye_nee...

Ada kala manusia hilang rasa malu bila tersepit dan tak boleh bergerak lagi..

eMMe said...

Salam Sis, tak mustahil dlm dunia ni mmg ade ragam begini, sabar je la.. kalo saya kak, pun cam akak gak, takkan kulayan.. huhu... nak wat pe la duit 400, yg 30k tuuu??? bnyknye..buat pe duit tu ek?>

makchaq said...

Makchaq pun memang tak kan layan kalau orang pesyen macam ni... tak beradap..
Kalau yang baik kita mungkin akan berusaha nak tolong....

Kakzakie said...

Singgah lagi nak ucapkan salam maal hijrah. Moga amal ibadah kita lebih baik dari tahun-tahun yg lepas...