JANDA?....Baik Punyeeee.....

December 01, 2009

28-11-2009....Aku ngan team Kg berpiknik kat Janda Baik, Pahang...pagi sabtu tu selepas hubby aku menyempurnakan ibadah qurban kat surau...... kami 7 keluraga pon berkonvoilah ke JBaek.....perjalanan amik masa lebih sejam jer nak kesini......so bermula la penceritaan bergambar aku.....cuma gambar2 mmg kureng ckit la mutu kecerahan dia...bukan sbb aku gelap... gambar jd gelap yer....ini adlah dissbkan keterlebihan cuai aku pagi tu....bateri camera aku charge ppg lg...bila nak pegi aku amik jer kamera...bateri tertinggal kat charger......sib baik ader HP gedung Canggih ni....tak kalu meraung la aku dok menempel kamera org..kalau muka lawa tak per gak la.....layanzzss....
Bermula satu perjalanan melalui jln berbiku buku......dah rasa damai dah masuk kat jln ni...hutan menghijau......burung berkicau.........monyet mengacau..........oh!!!!aku tersasau....

Ni la pompuan(tgn warning cam padaiaipa) yg selalu sgt jd line leader dlm merealisasi kan keinginan kami tuk berpiknik...very2 the baik punya budak....tak pernah berkira urat sarap dia.......duit ongkos pon selalu nyer dia lah yg mentopupkan aper2 kekurangan....masak memasak...bekalan makanan...pendek kata...mmg sumer dari dia dulu lah.....ELLY the XXL and INTAN the XXS...hehehe....jgn marah aaaa.......

Kawasan yg luas kat sini...kawasan ni kira cam persendirian la...kami 7 kuarga jer yg konker tmpt ni....aku lupalah pulak apa nama chalet ni....tp jln masuk dia betul2 bertentangan ngan bangunan ILMU(Ins. Latihan Memperkasa UMNO)...satu mlm tokeh dia sewakan 400 henggit....pas tu kitaorg ugut nak pecahkan kepala dia...dia bg 350 semlm....citer pecah kepala tu aku tipu....takutlak mati pas tulis entri ni....tak sempat mintak ampun....ya ampun.sumer....sbg citer betul....Chalet dia ader 5 bijik jer....tu yg siap pasang 2 kemah lg tu....


Inilah chalet comelnyer...satu chalet muat dlm 4 org lebih kurang......waktu mlm very the sejuk.....nyaman segar bugar jer udara dia.....ada life band lagik ......The Cengkerik's dan The Fat Frogie jer...havoq tul la.......ni baru real Indi band........




Alam Flora dan fauna.....subur tul pokok tanduk rusa ni......kalau mak aku tgk ni...mau diangkutnyer balik.......


Air & batuan...bagai irama dan lagu...bagai isi dan kuku......berbagai bagai lah bagainyer.....tak tercapai akal ku....

Mlm tu ader sesi bakar membakar ...ni perkara wajib ada ni.....dah kat tepi Sg...dgr pulak deruan air sg tu....mana ngan sejuk bagai...lapar jer perut......Tgk la suami misalan aku ni....menyiang ikan awak yer bang kat sini....kat umah tak penah pon siang....jgn meriak sgt bang tak baik...jgn tunjuk rajin depan org...nnt org suka kat awak....aku????????...jeritan batin ku berirama sendu la pulak....


Talipia Merah....besar2 ko....oiii....sedap betul...beli kat kawasan sekitar ni jer...ramai tul penternak2 ikan air tawar kat sini....tp harga buleh tahan jugak lah....sekilo ikan ni 10 henggit.....



Bermulalah acara bakar-membakar.........Aik!! lain macm jer cara doa ko ni Ziq.......kita bukan kat batu kep ni nak oii......

Ayam bakar rentung...resepi baru ni.....dah ramai2 yg mkan..rentung2 pon abis jugak



Pergh!!!ni la talipia merah tu....manis oooooo.......cecah air asam...mkan pulak ramai2 sambil bergosip liar......makin mlm makin liar gosip tu...mkin lapar.......gelak ketawa ...naik angin lak seraga di rimba ...memekak jer....



Pagi Ahad ni Zati & Azirah dok main mini karem...bebudak lelaki sunti tgh dok main2 bola.....


Kakak memula tak nak mandi.....pas tu tak bleh tahan tgk Zati & Yana mandi.....dia pon join the venture sekali......


Ini Budak 2 org dari pukul 9 pagi santak ke pukul 4 ptg baru naik...dah berlipstik biru bibir tu...lantak la korang......


Suka betul Yana....cetek kat kawasan ni...sesuai tul la tuk budak2....aku pon tak der lah risau sgt...tp ttp gak aku watched out........kdg yg kita pikir tak apa tu la selalu jd apa-apa.....so beware.....


Siap pgg cawan dah...kan leh percaya bebudak ni...ko jgn tegok pulak air tu Dek.....


Dah ptg hari dah ni.....aku suruh Zati naik...dah nak balik dah....tak mau dia nyer...last2 lepas maghrib baru bertolak keluar dari sini.......


Awak lak yg posing lebih kat belakng tu yer Yah......Ni dewan tmpt mkn + Dapur masak memasak.....



Inilah "family Besar" aku...kami semua ni kawan se Kg dari kecik lg....hubungan ni dah lebih dari sekadar kawan.....kami dah macm adik beradik......Din&Elly...Imi&Nor...Ali&Intan....Kak Gee...Bang Pian&Kak Ija...Sharom...Tok Wak.....semoga ikatan "kekeluargaan" kita ni berkekalan......

10 geng komen :

Qumairah said...

heheeh sentap memula bacer tajuk...adoihh..kak sangatlah syantekk photo2 itu. Saya suka air terjun/sungai lagik dari laut...bestnye tempat nih..tapi rege chalet tuh mahai plak. site camping ade kak?

Eye_nee said...

Qqute:

Satu kawasan tu harga 400 sehari termasuk 5 chalet tu....kemah buleh pasang 6-7 bijik...puas hati betul la....somemore tmpt ni privacy.....tuk kita2 jer tarak campur org lain punyer.....

SUHAIDA SUPALIO said...

As Salam
best nyer..anty pun bercuti gak yer..face anty xde ke kat gmbo2 tadi

kakak cam ner jwb exam ok tak?

Eye_nee said...

Suhaida:
Ya Salam

Untie wajib ada...cuma gambar tak der...sibuk sgt snap citu cana cini....last2...Huaaaa..gambar sendiri tak der...kat kamera org lain ada la....

InsyaAllah kata nyer.....Untie doakan jer la...

Qumairah said...

OOOOOoooo mcm tuhh murahlaaa...best2

google said...

walawey.. besnye.. erasa nak ambik coti panjang.... huhuhuhu

Eye_nee said...

Pak Chik Ensem:

Cuti jgn tak cuti....keje teruk2 sgt buat apa...mesin pon rehat pak chik..ni kan kitaaaa....

~Love Says It All~ said...
This comment has been removed by a blog administrator.
puanrazma said...

huhuhuhu
xpenah pegi..mcm besh ajerr!!!
suker kelah2 cam gini..

Eye_nee said...

Razma:
Seronok...sekali sekala rasa betul2 dok kat kg...pergh...indah skali.....try lah....berbaloi baloi....