Dia Seusia Mu Yana.....Mak Sedih...

August 06, 2015



As-Salam gengs

Semoga Rahmat ALLAH S.W.T sentiasa mengiring kehidupan kamu semua gengs.

Terpaku
Termanggu
Sedih
Risau
Semuanya ada bercampur bergaul dalam minda aku sehingga menerbitkan rasa takut yg berprofile tinggi dalam hati dan minda aku gengs.

Apa ke tidaknya, dia seusia permata hati ku yg bongsu gengs.
11 Tahun hidup didunia
Melihat kewajah polos puteri kecil ku ini
Ya-Allah
tidak dapat aku bayangkan
Bagaimana insan sekecil dan sebaya usianya
Kini sudah berstatus ibu

ALLAH
SUBHANALLAH

Apa pun yg berlaku disebalik tragedi itu
Ambil Iktibar dan pengajaran buat kita ibu2 ni
Jangan pula kita mengatakan yg itu dan ini
Kita sendiri tidak ketahui..sesaat kehadapan apa yg bakal berlaku pada kita
Jangan sombong Takbur mengatakan kita yg lebih baik.



Mak Sayang Yana
Kasihan 
Insan Sebaya kamu itu
Moga ALLAH sentiasa melindungi kamu
dimana jua kamu berada








PEMBERITAHU:Setiap kejadian merupakan penambahbaikan dlm kehidupan dan cara didikkan kita pada anak2..tidak ada yg sia2 dari apa yg telah kita baca melaiankan kita tidak mengambil iktibar dari apa yg telah berlaku...

26 geng komen :

Kakcik Nur said...

Tak tahu nak dikatakan bagaimana. Sedih. Sangat sedih.

Mangsa siapakah dia? Janganlah hendaknya ada kisah haruan makan anak di sebalik apa yang terjadi... :(

A.I said...

Kan kak... :( risaunya lahai ..

Kakzakie said...

Dimana lompong dan khilafnya?
Anak yg masih mentah tak tahu apa menanggung musibah lelaki durjana.

shameel Iskandar said...

Assalamualaikum kak.
Hari ini cabaran utk membesarkan anak amatlah mencabar. Pelbagai dugaan yg menanti. Tak kiralah anak lelaki mahupun anak perempuan, cuma anak perempuan lebih banyak cabaran utk membesarkannya.

Yang penting kita berusaha sehabis upaya dan berdoa sentiasa agar zuriat terpelihara dari malapetaka.Selebihnya kita serahkan kpd Allah utk menjaga zuriat kita.

idzwa kamaruddin said...

tak terkata..sgt!

eMMe said...

InshaAllah Mak Yana, seorang ibu yg baik...didikan yg baik dari ibu yg baik kak! kite doa same2 kak, kite same kak, anak dara berderet kat umah, moga Allah lindungi anak2 kita.. Amiin~

Hanis Azla said...

As-salam kek eye-nee,

sedih, kasihan dan takut.. semuanya bercampur baur.. melihat anak orang teringat anak sendiri.. semoga anak2 kita sentiasa dilindungi.. insyaALLAH..

lieyalatif said...

ye kak...takut mase bace citer tu mule2....seusia 11tahun dah ade teman lelaki...akhirnyer menjadi mangsa keadaan...ya Allah...minta dijauhkan dari keturunan kite...moga adik tu pun dipermudahkan urusan die....baru2 ni dengar anak yg dilahirkan tu meninggal plak.... tak panjang usia die kan kak.....

wahida said...

mmg takut dgn keadaan skrg..mcm2 kes...jadi trauma dibuatnya...

muka yana sebijik akak!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Pondok Usang said...

ibu,ibu... engkaulah ratu hatiku....

Nooriah Abdullah said...

tak tau nak ckp apa, kalau terjadi pada anak kita memang boleh pengsan jugak ni, semoga ALLAH jauhkan benda2 tak elok tu ameeenn

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Ye Aini.. sebaya anak aku no. 2 tu juga..
masa lihat berit Di TV sama menonton dgn dia juga.. terkedu kami dua beranak.. tak sangka anak sebesar itu melahirkan anak..
Memang risau melihat keadaan sebegini berleluasa kan Aini..
Moga Allah melindungi anak2 kita..

Bunda_nora said...

Sekarang ni macam2 berita buat kita mak ayah ni risau sangat.... itu yang di beritakan....yang terpencil yang tersembunyi...belum tahu berapa ramai lagi mangsa seperti ini...

Apa pun yang mampu kita buat adalah menasihatkan dan ingatkan anak2 kita dari apa yang telah kita dengar dan lihat... insyaAllah anak2 akan faham...

ruslanafiq said...

mohon Allah lindungkanlah anak-anak kita

Diana Rashid said...

Kesian budak perempuan tu..semoga Allah melindungi budak tu dan anak2 kita juga..

ejulz said...

betul tu.. budak2 skang kene pengawasan yg rapi..

Entry terkini
1. "Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan"
2. "Lantai Cilik Musim Ke-3"




lieyalatif said...

kak...lame dah rest ni kak....

up le satu entry heheeheh..rindu nak bace coretan akak nieh....

BTS said...

terlalu muda untuk mengerti..
terlalu cepat untuk bernafsu..
itulah apabila nafsu dididik dengan pelbagai medium,..
cabaran zaman ini..

tiga lalat said...

sedih mak kanns kalo berlaku perkara x diingini pd anak2 kita ., huhu2

Sham said...

Sesak nafas kjap dgr berita2 camni kan...moga zuriat kita dipelihara dari bnda2 cmni kan...

uncle gedek said...

muka sama...!

Ati Masrif said...

Assalam aini. Rinduuu dia..ada fb tak

Kita tak tahu cerita apa ...tp ati pun ada anak 11thn juga

Nauzubillah...semoga mereka sentiasa dlm lindunganNYA

Ati Masrif said...

Assalam aini. Rinduuu dia..ada fb tak

Kita tak tahu cerita apa ...tp ati pun ada anak 11thn juga

Nauzubillah...semoga mereka sentiasa dlm lindunganNYA

makchaq said...

Singgah sini... sama macam makchaq rupanya eye_nee.. dah lama tak update
Takut baca cerita2 macam ni...tapi kesian sangat... semoga anak2 kita dilindungi Allah..

Kesuma Angsana said...

Salam singgah hari ni. Doakan yang baik2 aje for u Tq sudi ke blog KA jg. Sedih tapi kita sebagi ibu bapa kena amik ikhtibar dari kejadian ini !