Bukan Ketam Batu...Bukan Ketam Papan...

February 27, 2015




As-Salam Gengs Semua
Semoga Rahmat Allah sentiasa mengiring kehidupan kamu didunia ini gengs.

Pertama-tamanya nak rasa hepi sbb dah boleh view gambar semula kat bloq kerdil ni.
Harap2 bloq Kak Zakie pun dah boleh view gambar dan beliau boleh terus menulis kembali.

Sebenarnya tak der apa benda pun nak di ceritakan...Just testing testing jer..boleh ker nampak gambar ketam ni..., masak sambal ketam bercili pecah telur ni...entah bila minggu pun tak ingat dah
Sedap betulll.......
Matiklah puji diri sendiri....










PEMBERITAHU:Kata org dahulukala..kalau pun .masak sempoi sesempoi sempoinya jika ikhlas...rasanya pasti meletop....


21 geng komen :

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah.. nak seekor ketam goreng sambal tu Aini.. sodap jo aku tengok tu :)

Blog ko pun gambar menyorok ye Aini.. harap2 kakzakie punya blog pun cepat baik dari gambar menyorok.. rindu pulak nak baca TITISAN NURANI punya entri :(

Kakcik Nur said...

Terliur tengok gambo ketam sambal tu... meh hanto kat kakcik sekor dua... :)

Eye_nee said...

Cahaya Hidup Ku..
Sodap sgt T...matiklah puji diri sendiri T...heheheh

Ha ah T...aku kemain nasihatkan Kak Zakie supaya sabar...intai bloq sendiri rupanya hilang jugak gambar..Aku bukak pagi ni dah ada balik...aku tak buat apa2 pun..

Eye_nee said...

Kakcik..
Boleh kak..kasi alamat...alamat rumah tau bukan alamat kat Beijing...hehehehe...

Nooriah Abdullah said...

terliur kaknoor tengok ketam tu ayenee

JunAina said...

Sedapnya nampak...kat rumah kalau beli ketam rebus kosong jerk dasar mak malas kan ahahhaaaa...

idzwa kamaruddin said...

ajar la masak ketam tleur nie...nak dgt buat!

Eye_nee said...

Kak Noor..

Aduhai malu sgt rasanya pakar masakan puji ketam saya nampak meliurkan..boleh lah kak Noor...makan tuk anak beranak lepas lah...

Eye_nee said...

JunAina..

Dulu2 asiklah kalau beli ketam ni baut sup2..sampai Yana tanya..Mak tak der resepi lain ker nak masak ketam...hahaha...

Eye_nee said...

idzwa..

Sempoi jer beb

4 ekor ketam
Bhn Blend...
12 biji cili merah
5 biji cili api
3 biji bwg besar/ 2 ulas bwg. puith
1" halia
2 Btg Serai (KETUK)

Sos Cili/Garam/Sos Tiram
2 Bijik Telur

Goreng Ketam
Tumis bahan blend masukkan sekali serai
Tunggu bahan blend garing
Masuk kan sos cili/garam/sos tiram
Masukan ketam...gaul rata...masukan telur...gaul2 kan sebentar...dah boleh ngappp...

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

ada satu lagi ketam ...ketam padi...

pesawah memotong padi menggunakan ketam.... so nama nye ketam padi...huhuhuhuhuh

kecur liur pakcik di buat nye....

Eye_nee said...

pakcik dot...

sedappp oo pakchik ketam cili ni...

dah diketam padi tu jd beras...masak..makn dgn ketam cili ni..perghhhh...

Nor Azimah said...

assalam kak eye_nee...tu ke puncanya lama akak tak update entri? Alhamdulillah dah settle masalah nya

ermmm...kecur lioq tgk lauk ketam.

Rinna said...

Waahh sedapnyaa tgk sambal ketam tuh.. feveret tuh.. :)

uncle gedek said...

uncle paling takot 'ketam rambut'

lariiikkkkk!

kehidupan sihat said...

sedap ye ketam ...
masak apa pun terbaik :)

kakyon said...

memang nampak keikhlasannya. tengok gambar pun dah rasa sedap.. :)

lieyalatif said...

ya Allah kak...tekedang2 aku tgk pic ketam ko kak...sedap masak gini....makan lak nasi panas2....mkn kering2 pun sedap....takyah dah ade lauk lain heheheeh

Hanis Azla said...

As-salam kak eye-nee,

YA ALLAH.. dah telan2 liur dah ni.. sedapnya kak.. saya kalau masak ketam pun, ketam bercili pecah telurlah yg selalu saya buat.. ah.. telan liur lagi he..he..

Dee said...

baru nak mintak resepi..mujur nampak kat atas tu..hihi..

aisah aziz said...

menariknyeeeeee....

boleh try...test...

http://sikecilameena.blogspot.com