Ibarat Air Di Daun Keladi

October 21, 2014


As-Salam gengs
Semoga Rahmat ALLAH tetap bersama kamu semua yer gengs

Biarkan aku merapu yer hari ini gengs
Biarpun butir bicara tidak korang fahami
Maksud tidak seiring pegertian
Kefahaman menyipi dari ketepatan
Jika itu mampu melegakan bungkaman hati...kenapa tidak kan??

Rahsia Akad itu biarpun fungsinya menyatukan dua jiwa secara halal
Ianya bukan tanda keseluruhan hati telah menyatu bagai isi dan kuku
Ukuran lama baru sebuah ikatan
Biar hakikatnya umpama penimbang mengukur keserasian 
Terkadang masih tempang percaturan memahami

Ada waktu suatu benda sebesar zarah boleh menjadi kudis bernanah
Ada ketika bual menjadi hambar
Ada saat pegangan tangan menjadi dingin
Jika di turutkan hati mahu saja dihamburkan ketidakpuasan
Membetulkan lurus yang bengkok
Namun hakikatnya...
Dari tulang rusuk yg bengkok itulah terciptanya pasangan
Bagaimana pula dia yg harus meluruskan mu
Jika diluruskan kasar patah lah ia
Jika bengkoknya dibiarkan maka pesonglah perjalanannya
Jangan pernah lupakan kejadiannya...dia adalah tulang rusukmu

Allah yg Maha Pengasih...Maha Memahami
Terimakasih kerana diluaran fizikal hawa yang lembut
Kau berikan dia segumpal hati maha kental
Segumpal hati yang sanggup terima kelukaan dengan sabar
Segumpal hati yang masih mampu tersenyum dalam tangisan
Segumpal hati yang sering memujuk diri berprasangka baik
Prasangka yang baik baik....Prasangka yang baik baik
Hanya sangkaan mu sahaja
Sebenarnya tiada apa-apa
Arghhhhhhhhhhhhh....Perit dan sakitnya nya sekeping hati....

 

 



PEMBERITAHU:
Rasa ku saat ini...
Ibarat air didaun keladi
Tidak mampu kuserap
Tidak juga terdaya menahannya tumpah  
Apa ikhtiar ku????....
Ya-Allah berikan aku petunjuk ...

18 geng komen :

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Hati itu punya perasaan yg berbagai kan Aini.. ketabahan Dan kesabaran yg diharapkan , agar dapat menuju keredhaan Ilahi..

Nor Azimah said...

ada yang tersirat ni, susah nak faham, kot cuba nak tebak takut jadi salah faham pulak.

Eye_nee said...

Yati..
Uniknya sekeping hati..hanya tuan diri tahu sedih gembiranya ia...ada cerita gembira kongsikan bersama...ada cerita duka terkdg hanya diri yg mampu menangani...

Eye_nee said...

Nor azimah.
Rahsia sekeping hati...apa juga pemahaman kamu...silakan...akk sekadar berkongsi rasa sekeping hati...

idzwa kamaruddin said...

ermm..tersirat sgt tu kak

Eye_nee said...

idzwa...
Pedih...sakit dan terluka sgttt.....huaaaaaaaaaa....

lieyalatif said...

nape ni kak...lieya bace penuh 1001 perasaan ni kak...

kak, ape yg pasti jgn lupe pada pencipta kite...pada die kite pohon petunjuk....

akak byk2 bersabar key....moga Allah terima dan dengar doa akak...

Eye_nee said...

Lieya...
Hanya Allah tau tahap kesedihan dan kekecewaan yg akk rasa saat ini...

Tak mampu terluah..Air mata tumpah tidak diluar pipi...jatuhnya deras kedalam hati sis...

Ya-Allah bantulah aku...

Kakzakie said...

Itulah kalau dah nama pun wanita. Kerana Hawalah Adam akhirnya terkeluar dari syurga tapi ada indahnya bila keduanya Adam & Hawa akhirnya bertemu di Jabal Rahmah. Walau sakit pada mulanya tapi ada keindahan dihujungnya.

So... nantikan kemanisannya Eye_nee. Allah maha mengetahui.

Eye_nee said...

KaKZakie...
Ya-ALlah kak..terasa sgt nasihat akk ni...Tkasih kak..akk tidak mnegetahui apa yg sebenarnya berlaku..tp ayat akk cukup buatkan saya lega...

Kesuma Angsana said...

menyelami bait kata yg dituliskan terasa keperitan yg dalam, KA doakan yg terbaik for u & family yer fren

Eye_nee said...

KA..
Tkasih Fren..berat mana bahu memikul tergagah juga dek kerana tanggungjawab...biar runtuh hati didalam wajah bermanis penghilang dendam...walau penuh rasa dek airmata selagi terdaya mulut dikunci tanda aib masih terpelihara...

Abang Bear said...

betullah... tak paham cerita apa... tapi masa akan mengubati... lepas kan pegi... nak hilang terus memang tak mungkin lah...

kakyon said...

cantik warna daun keladi tue..

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

bila org kesusahan.... aku katakan padanya.. berSABARlah yee...

bila aku kesusahan... orang lain kata kat aku plak... berSABARlah yee...

baru la aku tau... SABAR itu sgt ringan di lidah.... tapi berat di bahu....

tp ape yg mampu aku katakan.... berSABARlah yee....

wahida said...

salam kak...

lama tak singgah blog akak...
nampaknya akak pun dah lama tak update blog...
harap akak sihat2 je la...

baca entry akak ni buat saya rasa sedih...sebab sebenarnya saya rasa saya sedang melalui permasalahan yang sama mcm akak..huhu...tapi sungguh saya tak boleh nak berterus terang dlm blog...saya terlalu banyk simpan dalam hati walau org cakap kami adalah partner yang serasi...

i feel u kak...harap saya dan akak terus kuat semangat dalam melayari ujian ini...

take care...

Eye_nee said...

wahida..
Diciptakan pasangan lelaki yg baik buat wanita yg baik kan..akk tetap berpegang pada hikmahnya kata2 ini sis...psg surut sebuah perhubungan ini biasa...terluka dan sembuh, parut masih berbekas...ini semua kita telan dan akan terus telan selagi termampu dan terdaya...selagi perkara yg dilakukan tidak melampaui nisbah kesabaran...kita wanita diciptakan penuh sifat kelembutan..namun hati dan jiwa kita kental sis..kental kerana waris yg kita lahirkan...tabah kerana zuriah yg kita kandungkan...redha kan sis...kerana dibalik hujana lebat menutup mentari Allah akan tunjukan kita pelangi yg cantik ....dibalik semua kesedihan yg kita rasa dan sesungguhnya jika benar kita dalah tulang rusuknya yg bengkok itu...dia akan tahu dimana sepatutnya dia meletakkan kita....bukan utk dipijakl..bukan juga utk kita memijaknya...tempat kita adalah disisi kanannya...utk disayangi dan dihargai...sbar dan redha...ada kemanisan buat kita..Yakin kan janji ALLAH...kerana ijab dan kabul itu disukai ALLAH S.W.T...InsyaAllah...